Wat zijn de bezoektijden van afdeling medische oncologie?

Bezoek is op onze afdeling altijd welkom. Uiteraard heeft u te maken met medische en verpleegkundige handelingen en deelt u soms de kamer met andere patiënten. Om er voor te zorgen dat iedereen van bezoek kan genieten, vragen wij u met het volgende rekening te houden:
 • Medische zorg gaat altijd voor. Stemt u met uw bezoek en de verpleging af op welk moment bezoek het beste schikt.
 • Vanwege privacy kunnen we uw bezoek vragen de kamer even te verlaten. 
 • Houd er rekening mee dat u en uw kamergenoten voldoende rust nodig hebben. 
 • Eventueel kunt u de kamer met uw bezoek verlaten. De afdeling beschikt over een lounge en een ruimte voor jongvolwassenen. Als u de afdeling wilt verlaten, meldt u het dan even bij de verpleging? 
 • Uw kinderen / kleinkinderen zijn altijd welkom op de afdeling mits zij niet ziek zijn. 
 • Mee-eten: Uw bezoek kan mee-eten op de afdeling. Ze kunnen een maaltijd of lunch bestellen bij de voedingsassistent. De lunch kost € 2,50, de warme maaltijd € 6,-.

Veel gestelde vragen over de behandeling

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over behandeling met immunotherapie.
 • U mag gewoon de griepspuit halen. Als u op dit moment chemotherapie krijgt, dan adviseren wij u om de griepprik vlak voor de volgende kuur te halen.

  lees meer


  Ik heb een oproep gekregen voor de griepspuit. Mag ik de griepspuit halen?

  U mag gewoon de griepspuit halen. Als u op dit moment chemotherapie krijgt, dan adviseren wij u om de griepprik vlak voor de volgende kuur te halen. Als u behandeld wordt in een studie dan verzoeken wij u eerst te overleggen met uw arts of researchverpleegkundige.

  Hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie

  Krijgt u hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie? Dan kunt op elke willekeurige dag de griepspuit halen.


 • Ik heb een oproep gekregen voor de pneumococcen vaccinatie. Mag ik deze vaccinatie halen?

  Als u op dit moment chemotherapie krijgt, dan adviseren wij u om de vaccinatie pas te halen na 3 maanden na het afronden van de behandeling met chemotherapie. We houden deze termijn aan zodat u door de vaccinatie voldoende weerstand opbouwt tegen de ziekte, tijdens de chemotherapie lukt dat minder goed.

  Als u binnenkort start met chemotherapie, dan adviseren wij u om minimaal 2 weken voor de start van de behandeling met chemotherapie de vaccinatie te halen. 

  Hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie

  Krijgt u hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie? Dan kunt u op elke willekeurige dag de pneumococcen vaccinatie halen. Een uitzondering hierbij is het middel ipilimumab. Wij adviseren u om minimaal 8 weken voor start van de behandeling of 8 weken na afronding van de behandeling de vaccinatie met het middel ipilimumab te halen. 


 • Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

  Immunotherapie heeft als doel het afweersysteem te stimuleren om de kankercellen aan te vallen. Soms wordt het afweersysteem echter overactief en valt het de eigen gezonde lichaamscellen aan en ontstaan er daardoor ontstekingen. De meest voorkomende klachten daarbij zijn diarree, droge huid, jeuk, huiduitslag, pijn aan de gewrichten, vermoeidheid, stoornissen in het zien (wazig zien, vlekjes zien of blinde vlekken), verstoring van de hormonen, droge ogen en benauwdheid. Er zijn echter nog veel meer klachten die kunnen wijzen op een bijwerking van immunotherapie. Neem bij twijfel contact op met uw arts.

 • Wat kan ik thuis doen om bijwerkingen te verminderen?

  U kunt weinig doen om de bijwerkingen te voorkomen. Belangrijk is om áls u bijwerkingen vermoedt, contact op te nemen met uw arts. Om jeuk te voorkomen wordt aangeraden uw huid in goede conditie te houden, en dagelijks in te smeren met een vette crème.

 • Moet ik me thuis aan bepaalde leefregels houden als ik immunotherapie krijg?

  Nee, er zijn geen specifieke leefregels verbonden aan het krijgen van immunotherapie.

 • Ik krijg immunotherapie. Wanneer moet ik direct contact opnemen met het ziekenhuis?

  Als u bijwerkingen vermoedt, klachten heeft, of als u twijfelt, moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Met name diarreeklachten en koorts moet u zo snel mogelijk melden.

 • Is er een maximum leeftijd voor het gebruik van immunotherapie?

  Nee, dat is er niet. Of behandeling met immunotherapie kan worden gebruikt voor uw behandeling zal afhangen van uw ziekte en lichamelijke conditie.

 • Wanneer weet mijn specialist of de immunotherapie voor mij helpt?

  Vanwege het feit dat de afweercellen gestimuleerd moeten worden, duurt het soms een tijd voordat de afweer sterk genoeg is. Daarom is het resultaat pas na weken tot enkele maanden te zien. Soms groeit de kanker in het begin van de behandeling nog door. Iedere drie maanden wordt een CT gemaakt. Die scan wordt vergeleken met de CT van voor de behandeling. Door deze te vergelijken, is te zien of de behandeling aanslaat.

 • Hoe wordt immunotherapie toegediend en voor hoe lang?

  Immunotherapie krijgt u via een infuus in het ziekenhuis toegediend. De inlooptijd van het infuus is 30-120 minuten, afhankelijk van welk middel u krijgt. Elke 2, 3 of 4 weken wordt de behandeling herhaald. Als blijkt dat u er geen baat bij hebt of als de bijwerkingen te ernstig zijn, wordt de behandeling gestopt. Als de behandeling goed aanslaat, wordt ook gekeken of er gestopt kan worden na een bepaalde periode.

 • Ben ik besmettelijk als ik dit middel gebruik?

  Nee

 • Kan immunotherapie ook thuis toegediend worden?

  Als u de eerste 3 maanden van de behandeling goed verdragen heeft, kan immunotherapie in sommige gevallen thuis toegediend worden. Uw arts informeert u of dit voor u een mogelijkheid is.

 • Mag ik wietolie gebruiken tijdens de behandeling?

  Nee. Heeft u toch de wens om hier gebruik van te maken, dan adviseren wij u om dit te bespreken met uw behandelend arts.

  Voor meer informatie: https://www.kwf.nl/over-kwf/Pages/standpunt-kwf-cannabis.aspx

Over planning & afspraken

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over uw afspraken en planning van de behandeling.
 • De eerste drie maanden komt u elke 2, 3 of 4 weken naar het ziekenhuis voor een infuus.

  lees meer


  Hoe vaak moet ik naar het ziekenhuis voor controle als ik word behandeld met immunotherapie?

  De eerste drie maanden komt u elke 2, 3 of 4 weken naar het ziekenhuis voor een infuus en dan wordt er door bloed af te nemen ook gekeken of er bijwerkingen zijn in bijvoorbeeld de schildklier en lever. Deze controles kunnen na drie maanden minder frequent worden.

 • Kan ik op vakantie als ik dit middel gebruik?

  In overleg met uw arts is dat meestal te regelen.

 • Mag ik zelf met de auto naar huis rijden als ik een behandeling heb gehad?

  Wij weten niet hoe u op een middel reageert. Soms krijgt u ook medicatie toegediend waar u wat suf van wordt. Daarom raden wij u aan om direct na de behandeling niet zelf naar huis te rijden. 

  Lees meer informatie over reiskostenvergoeding.

 • Mijn medicatie is bijna op en ik heb pas over paar weken een afspraak met mijn behandelend arts of verpleegkundig specialist. Hoe kom ik aan nieuwe recepten?

  U kunt op werkdagen tijdens kantooruren bellen naar 024-361 188 00 of een bericht sturen via mijnRadboud. Wij adviseren u om dit te doen een paar dagen voordat uw medicatie op is zodat uw behandelend arts of verpleegkundig specialist op tijd de recepten kan maken. Deze worden vervolgens naar de apotheek doorgestuurd die u heeft opgegeven als thuisapotheek.

Over dagelijkse activiteiten

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over behandeling met immunotherapie en uw dagelijkse activiteiten.
 • Als u op reis gaat en u gebruikt medicatie dan adviseren wij u om goed na te gaan of uw medicatie onder de opiumwet valt. U heeft dan namelijk een verklaring nodig van de arts.

  lees meer


  Ik ga binnenkort op vakantie. Mag ik mijn medicatie meenemen?

  Als u op reis gaat en u gebruikt medicatie dan adviseren wij u om goed na te gaan of uw medicatie onder de opiumwet valt. U heeft dan namelijk een verklaring nodig van de arts. Voor de Schengenlanden heeft u een schengenverklaring nodig. Dit formulier dient deels door u en deels door uw arts ingevuld en ondertekend te worden. Voor niet-schengenlanden die onder het Apostilleverdrag vallen heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze moet door uw arts geschreven worden, vraag dit dan ook tijdig aan. Turkije en Aruba hebben weer een afwijkende procedure.
  Het CAK beoordeelt de aanvraag en geeft toestemming om de medicatie mee te nemen door middel van een stempel op het formulier. Indien u geen verklaring nodig heeft kan het echter wel handig zijn om uw medicatieoverzicht bij u te hebben. Dit overzicht kunt u bij de apotheek opvragen.

  Voor meer informatie:
  https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/medicijnen-mee-op-reis-verklaring

 • Medewerkers
 • Intranet