Patiëntenzorg Behandelingen Injectie in het oog

Waarom een injectie in het oog?

We injecteren vaatgroeiremmende medicijnen in uw oog om de groei van nieuwe vaatjes te stoppen en de functie van de gele vlek (macula) te verbeteren. lees meer

Waarom een injectie in het oog?

We injecteren vaatgroeiremmende medicijnen in uw oog om de groei van nieuwe vaatjes te stoppen en de functie van de gele vlek (macula) te verbeteren.

VEGF's

Vascular Endothelial Growth Factors (VEGF's) zijn vaatgroeistimulerende stoffen, die bij natte macula degeneratie veel voorkomen in uw oog. Ook bij veel andere oogaandoeningen, zoals diabetische retinopathie, komen ze voor. VEGF's kunnen leiden tot vaatlekkage en het vormen van nieuwe vaten. Hierdoor kan onder de gele vlek (macula) een vaatmembraan ontstaan. Vaatgroeiremmende medicijnen stoppen dit proces effectief.


Contact

Afdeling Oogheelkunde

Voor patiënten ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur :
(024) 361 67 00

Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 5104

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Oproep

We vertellen u persoonlijk of schriftelijk wanneer de behandelingen plaatsvinden. Omdat de behandeldata onderdeel zijn van uw behandelplanning, kunnen we de data lastig wijzigen. lees meer

Oproep

We vertellen u persoonlijk of schriftelijk wanneer de behandelingen plaatsvinden. Omdat de behandeldata onderdeel zijn van uw behandelplanning, kunnen we de data lastig wijzigen. Als u niet kunt, moet u dit zo snel mogelijk aan ons laten weten. U kunt hiervoor contact opnemen met de verpleegpost van de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: 024 - 361 3502.
 

Voor de behandeling

Ter voorbereiding op de behandelingen moet u op een aantal zaken letten. lees meer

Voor de behandeling

  • Neem op tijd telefonisch contact met ons op als:
    • in de dagen voor de behandeling het te behandelen oog rood of pussend is.
    • in de periode vlak voor de behandeling koorts of griep heeft gehad.
  • Gebruik op de behandeldag geen make-up of crème rond de ogen.
  • Zeg het vooraf als u ergens allergisch voor bent.
  • Direct na de behandeling kan uw zicht minder zijn. We raden u af om zelf auto te rijden. Neem iemand mee die u kan begeleiden op de dag van de behandeling en de nacontrole.

Meenemen

U moet voor de ingreep een aantal dingen meenemen.
  • Uw afsprakenkaart of -brief.
  • Uw medicijnpaspoort, medicijnen (in originele verpakking) en eventuele oogdruppels.
  • Als u contactlenzen draagt, neemt u een lenzendoosje en vloeistof mee.
U meldt zich op het afgesproken tijdstip. U hoeft niet nuchter te zijn en u kunt uw medicijnen gewoon innemen.

Voor en tijdens de behandeling zijn een paar controlemomenten ingebouwd. Hierbij controleren we uw naam, geboortedatum en het te behandelen oog. Ook markeren we het te behandelen oog met een rode stip op uw voorhoofd.

De behandeling

We ontsmetten het oog en dekken het af met een steriel laken. De arts injecteert het medicijn in uw oog. Dit kan drukkend aanvoelen. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. lees hier

De behandeling

Ter verdoving en om infectie te voorkomen, geven we u een aantal keer oogdruppels. De laatste verdovingsdruppel krijgt u vlak voor de behandeling. We ontsmetten het oog en dekken het af met een steriel laken. We plaatsen een ring op het oog, om knipperen en bewegingen van het oog te voorkomen. De arts vraagt u om naar een bepaald punt te kijken. Dan injecteert hij of zij het medicijn in de glasvochtruimte van het oog. Dit kan drukkend aanvoelen. Ook kunt u vlokjes, wolkjes of luchtbellen zien. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling krijgt u een antibioticumzalf in het oog. Als u wilt, leggen we een oogverband aan. Hierna kunt u weer naar huis. U kunt nog een paar dagen last hebben van uw oog. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling krijgt u een antibioticumzalf in het oog. Als u wilt, leggen we een oogverband aan. Hierna kunt u weer naar huis. In totaal bent u een paar uur op de polikliniek.

Na de behandeling kunt u 1 à 2 dagen last hebben van een stekende pijn in uw oog. Ook kan het voelen alsof u zand in uw oog heeft. Door een bloeduitstorting onder het slijmvlies, kan uw oog bloeddoorlopen zijn. Dit is onschuldig. U kunt tijdelijk vliegjes, wolkjes of een luchtbel zien.

Als de pijn blijft of toeneemt, de klachten blijven, kunt of u gaat minder zien moet u contact met ons opnemen (zie complicaties). Tijdens kantoortijden kan dit op 024 - 361 67 00, keuze 2. Na kantoortijden en in het weekend kan dit via 024 - 361 41 87.

Complicaties

Een injectie in het oog is een veel uitgevoerde en veilige behandeling.
Het kan zijn dat er ondanks zorgvuldige desinfectie vóór de injectie nadien een infectie optreedt.
Bij één van de volgende klachten

- toenemende pijnklachten van het oog
- toenemende roodheid van het oog
- toenemende vermindering van het zien

moet u meteen contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde:
Tijdens kantoortijden kan dit op 024 - 361 67 00, keuze 2. Na kantoortijden en in het weekend kan dit via 024 - 361 41 87.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet