Patiëntenzorg Behandelingen Invriezen van eierstokweefsel

Over invriezen van eierstokweefsel

Een van de mogelijkheden om de vruchtbaarheid van meisjes en vrouwen te sparen, is het invriezen en bewaren van eierstokweefsel. Dit wordt ook ovariumweefsel genoemd. lees meer

Over invriezen van eierstokweefsel

Onderin de buik bevinden zich twee eierstokken, links en rechts naast de baarmoeder. In de buitenste laag van de eierstokken zit de voorraad onrijpe eicellen. Hoe ouder u wordt, hoe minder eicellen u heeft. Als ze op zijn, komt u in de overgang. Sommige aandoeningen, chemotherapie en bestraling kunnen onrijpe eicellen beschadigen. Deze worden dan opgeruimd, waardoor de voorraad eicellen eerder zal afnemen. U komt hierdoor eerder in de overgang. Dit heeft gevolgen voor uw vruchtbaarheid.

Een van de mogelijkheden om voor de behandeling van kanker uw vruchtbaarheid te sparen, is het invriezen en bewaren van eierstokweefsel. Bij het invriezen van eierstokweefsel wordt een van de eierstokken tijdens een operatie verwijderd en in kleine stukjes ingevroren. Is uw kankerbehandeling afgerond en heeft u een kinderwens, maar lukt het niet om zwanger te worden? Dan kunnen we stukjes eierstokweefsel ontdooien en terugplaatsen. Hierdoor bestaat er een mogelijkheid om zwanger te worden. Er is echter geen garantie op zwangerschap. Het terugplaatsen van eierstokweefsel wordt nog als experimenteel beschouwd. Dat betekent dat we aan het kijken zijn of er risico’s verbonden zijn aan het terugplaatsen van eierstokweefsel.
Er wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om eierstokweefsel in te vriezen bij bepaalde aandoeningen, zoals Turner syndroom.

Voorbereiding

Er zijn een aantal zaken die u moet weten met betrekking tot het invriezen van eierstokweefsel. lees meer

Voorbereiding

  • deze behandeling doen we alleen bij vrouwen jonger dan 35 jaar
  • de behandeling wordt alleen verricht wanneer er een hoge kans bestaat dat u in de overgang komt na de kankerbehandeling
  • de behandeling kan alleen wanneer er weinig/geen kans is op uitzaaiingen naar de eierstokken
  • de kankerbehandeling hoeft meestal niet uitgesteld te worden

De behandeling

Het verwijderen van een eierstok gebeurt tijdens een kijkoperatie. Voor deze operatie moet u één tot twee dagen in het ziekenhuis blijven. lees meer

De behandeling

Het verwijderen van eierstokweefsel

Het verwijderen van een eierstok gebeurt tijdens een kijkoperatie (laparoscopie). U krijgt een volledige verdoving (narcose). Voor deze operatie moet u één tot twee dagen in het ziekenhuis blijven. Bij de operatie maakt de arts een paar kleine sneetjes in de buik waarna één eierstok wordt verwijderd.

Het invriezen en bewaren

Nadat de arts de eierstok heeft verwijderd, wordt de buitenste laag in kleine stukjes gesneden. In die laag zit de voorraad onrijpe eicellen. Dit weefsel vriezen we in en bewaren we in vloeibare stikstof; zo kunnen we het jarenlang bewaren. Door het invriezen en ontdooien van eierstokweefsel zal een deel van de eicellen in het eierstokweefsel verloren gaan.

Mogelijke problemen bij de kijkoperatie

Soms kunnen we geen kijkoperatie doen, omdat er verklevingen in de buik zijn en de operatie te gevaarlijk is. We stoppen dan met opereren. Bij een kijkoperatie ontstaan heel soms beschadigingen aan de urinewegen, darmen of bloedvaten. Ook is er een klein kans dat u een infectie of trombose krijgt.

Terugplaatsen van het eierstokweefsel

Als de behandeling van kanker afgerond is, zal blijken of u onvruchtbaar bent geworden. Als u een kinderwens heeft, maar onvruchtbaar bent geworden, besluiten we in samenspraak met uw oncologisch behandelaar of en wanneer we het ingevroren eierstokweefsel ontdooien en terugplaatsen. De arts plaatst dan stukjes ontdooid eierstokweefsel in de resterende eierstok en/of het kleine bekken. Voor deze operatie verblijft u ook één tot twee dagen in het ziekenhuis. Als de operatie is gelukt, zal u weer gaan menstrueren. Er kan dan weer een eisprong plaatsvinden, waardoor er een kans bestaat op een natuurlijk zwangerschap. Om de kans op zwangerschap te verhogen, heeft u soms een IVF-behandeling nodig.
 
Soms functioneert de overgebleven eierstok nog na de kankerbehandeling. Het is dan niet nodig om het ingevroren eierstokweefsel terug te plaatsen. De overgebleven eierstok zorgt dan iedere maand voor een eicel, die bevrucht zou kunnen worden. Hiermee bestaat er een maandelijkse kans op een natuurlijke zwangerschap tot de voorraad eicellen op is. Daarna zou u alsnog het ingevroren weefsel terug kunnen laten plaatsen.


Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44

Kans op succes na de behandeling

In Nederland zijn inmiddels enkele kinderen geboren na deze ingreep. De kans op succes na het terugplaatsen van ontdooid eierstokweefsel is ongeveer 25%. lees meer

Kans op succes na de behandeling

Op de wereld zijn nu ruim 90 kinderen geboren na het terugplaatsen van ontdooid eierstokweefsel. In Nederland zijn inmiddels ook enkele kinderen geboren na deze ingreep. De kans op succes na terugplaatsen is ongeveer 25%. Voor deze behandeling wordt een landelijke registratie bijgehouden (anoniem) om beter zicht te krijgen op de risico’s en succeskansen.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Ons team

  • Medewerkers
  • Intranet