Pati├źntenzorg Behandelingen Inwendige bestraling van overmatig littekenweefsel

Overmatig littekenweefsel

Hier leest u over de inwendige bestraling (brachytherapie) bij de behandeling van overmatig littekenweefsel, ook wel wild vlees of keloïd genoemd.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Over de behandeling

Overmatig littekenweefsel wordt eerst door de plastisch chirurg verwijderd. Dit gebeurt onder lokale of algemene verdoving. lees meer

Over de behandeling

Overmatig littekenweefsel wordt eerst door de plastisch chirurg verwijderd. Dit gebeurt onder lokale of algemene verdoving. Tijdens de ingreep is ook de radiotherapeut aanwezig om in het litteken een dunne katheter in te brengen. Deze katheter wordt later gebruikt voor de inwendige bestraling.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling is het voorkomen van nieuwe littekenvorming. Het voordeel van inwendige bestraling (brachytherapie) is dat we heel gericht kunnen behandelen. Hierdoor worden zo weinig mogelijk gezonde cellen beschadigd.

Het inbrengen van de katheter(s)

Op de dag van de operatie meldt u zich op de afgesproken tijd en plaats. Het inbrengen van de katheter vindt plaats onder plaatselijke of algehele verdoving. Dit bespreekt u vooraf met uw plastisch chirurg en zo nodig wordt u doorverwezen naar de polikliniek anesthesiologie.
De plastisch chirurg verwijdert eerst het littekenweefsel en bepaalt daarna samen met de radiotherapeut hoe de katheter geplaatst wordt. Vervolgens wordt de katheter in het litteken gelegd en vastgehecht, zodat het niet kan bewegen.

De duur van de behandeling

In totaal krijgt u 3 bestralingen die verdeeld zijn over 2 aansluitende dagen.
Na de ingreep komt u naar de afdeling Radiotherapie en maken we een CT-scan van het litteken en de katheter. Vervolgens geven we de eerste bestraling (vaak in de vroege middag). Op dag 2 bestralen we u zowel in de ochtend als in de late middag. Hierna wordt de katheter verwijderd.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de ingreep

Als u onder algehele narcose bent geweest, brengen we u eerst naar de uitslaapkamer (verkoever). Hierna komt u naar de afdeling Radiotherapie. Is de ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurd? Dan kunt u gelijk door naar de afdeling Radiotherapie.

Bestralingsplan en bestraling

Op de afdeling Radiotherapie maken we eerst een CT-scan om een bestralingsplan te kunnen maken. lees meer

Bestralingsplan en bestraling

Op de afdeling Radiotherapie maken we eerst een CT-scan. Hierbij plakt de radiotherapeut kleine markers op uw lichaam op de plek waar de uiteinden van het litteken heeft gezeten. Met deze CT-scan maakt de radiotherapeutisch laborant vervolgens het bestralingsplan. Zodra het bestralingsplan klaar en goedgekeurd is door uw behandelend arts, sluiten we de katheter aan op het bestralingsapparaat en bestralen we u ± 5 minuten.
U wordt voor deze behandeling niet opgenomen; na de bestraling kunt u gewoon naar huis gaan.

Ontslag

Na de 3e en laatste bestraling verwijderen we de katheter. Hiervoor is geen verdoving nodig; dit is vergelijkbaar met het verwijderen van een infuusnaald. Ook maken we alvast een controle afspraak voor u met uw behandelend radiotherapeut.

Bijwerkingen

Als gevolg van de bestralingsbehandeling kan lichte irritatie (roodheid) van de huid optreden.


Belangrijke praktische tips

Het is belangrijk dat u op tijd komt, nuchter bent als u onder narcose behandeld wordt en de instructies opvolgt rondom het gebruik van bloedverdunners. lees meer

Belangrijke praktische tips

  • Kom op tijd. Als u onverhoopt te laat arriveert, kan het zijn dat we de behandeling moeten annuleren.
  • Bij algehele narcose moet u ervoor zorgen dat u die vanaf de voorafgaande middernacht niet gegeten of gedronken heeft. U kunt geen algehele narcose krijgen als u niet nuchter bent.
  • Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk dat u de instructies van uw arts opvolgt om complicaties of zelfs het afzeggen van de ingreep te voorkomen.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft over de radiotherapeutische behandeling, dan kunt u die altijd stellen aan de laboranten of aan uw behandelend arts. Heeft u vragen over de operatie? Die kunt u stellen aan uw behandelend plastisch chirurg.

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Ga naar Gebouw G, Verdieping 0 en volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 100
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 100
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53
  • Medewerkers
  • Intranet