Patiëntenzorg Behandelingen Klompvoet bij kinderen

Klompvoet bij kinderen

Een klompvoet is een aangeboren afwijking van de stand van de voet. De voet staat dan in spits, maar ook naar binnen gekanteld. Het komt bij 1 op de 800 pasgeborenen voor en wordt meestal direct na de geboorte herkend.

lees meer

Contact

Polikliniek Orthopedie

(024) 361 44 71

De behandeling

De klompvoet behandelen we volgens de Ponseti-methode. Hierbij wordt het aangedane voetje met behulp van gips steeds verder in de juiste stand gebracht. Het kan zijn dat een operatie nodig is. lees meer

De behandeling

De Ponseti-methode begint al enkele dagen na de geboorte. Hierbij wordt het aangedane voetje met behulp van gips steeds verder in de juiste stand gebracht. Dit duurt vaak wel 6 weken. Het gips komt tot over de knie van uw kind. Dit om te voorkomen dat uw kind het gips kan uittrappelen.

In het begin wisselen we het gips 1 keer per week op de gipskamer. De orthopeed of de gipsmeester corrigeert dan het voetje beetje bij beetje in de goede stand.  U heeft dan ook de gelegenheid om de huid van het voetje te verzorgen. Thuis kan uw kind met gips namelijk niet in bad.

Vaak is ook een operatie nodig. De achillespees wordt dan doorgenomen om de spitsstand van de voet op te heffen. Het voetje moet dan opnieuw enkele weken in het gips.

Beugel met schoentjes

Na de gipsperiode draagt uw kind een lange tijd een beugel met schoentjes. Deze beugel houdt het aangedane voetje in de gecorrigeerde stand. De eerste 3 maanden draagt uw kind de beugel 22 uur per dag, daarna alleen tijdens het slapen, soms wel voor enkele jaren. Tijdens deze periode komt uw kind regelmatig op controle bij de orthopeed.

Na de behandeling

Uw kind mag met het gips in alle houdingen slapen, zowel rug-, zij- als buikligging. Het gips mag niet nat worden. Het is belangrijk dat u in de periode dat uw kind een beugel met schoentjes draagt, de huid van uw kind regelmatig controleert op drukplekken. lees meer

Na de behandeling

Uw kind mag met het gips in alle houdingen slapen, zowel rug-, zij- als buikligging. Het gips mag niet nat worden. Vocht is een van de oorzaken van huidproblemen. Als het gips toch een beetje nat wordt, föhnt u het droog met lauwe warmte. Controleer of het gips niet te strak zit en er geen drukplekjes ontstaan. Controleer regelmatig of de teentjes kunnen bewegen.

Het is belangrijk dat u in de periode dat uw kind een beugel met schoentjes draagt, de huid van uw kind regelmatig controleert op drukplekken. Sokjes zonder naden helpen drukplekken te voorkomen. Let er bij bijvoorbeeld de aanschaf van kleertjes en slaapzakken op, dat deze wijd genoeg zijn, of goed geopend kunnen worden.

Polikliniek Kinder­orthopedie

De afdeling orthopedie is een verwijscentrum voor heupdysplasie, de ziekte van Perthes, heupepifysiolyse en groei- en ontwikkelingsstoornissen van het skelet. Hierbij kunt u denken aan afwijkingen als een aangeboren of verkregen klompvoet, holvoet en algemene groei-stoornissen. lees meer


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 787
  • Medewerkers
  • Intranet