Patiëntenzorg Behandelingen Lichaamskoeling (hypothermie) bij pasgeborenen

Wat is lichaamskoeling?

Als uw baby voor, tijdens of na de bevalling zuurstoftekort heeft gehad, kunnen we lichaamskoeling (hypothermie) toepassen om bijkomende hersenschade te voorkomen of te beperken. lees meer

Wat is lichaamskoeling?

Als uw baby (vlak) voor, tijdens of na de bevalling zuurstoftekort heeft gehad, kunnen we lichaamskoeling (hypothermie) toepassen om bijkomende hersenschade te voorkomen of te beperken. Zuurstoftekort kan gepaard gaan met convulsies (stuipen), ernstige stoornissen in de neurologische ontwikkeling (handicaps) of overlijden. Als we de lichaamstemperatuur voorzichtig en gecontroleerd koelen tot 33-34º C kan dat een gunstig effect hebben op de overleving en prognose. 

Lichaamskoeling kunnen we toepassen bij pasgeboren baby’s met een zwangerschapsduur van meer dan 35 weken en die niet veel ouder zijn dan 6 uur.
 

De behandeling

We leggen uw baby in een koelmatras waarbij we streven naar een lichaamstemperatuur van 33,5º C. Hierdoor wordt het energieverbruik van het lichaam omlaag gebracht. lees meer

De behandeling

Voor de procedure brengen we een infuus in een ader (voor toediening van voeding en medicijnen) en slagader (voor bloeddrukmeting en bloedafnames).

Koelmatras

We leggen uw baby in een koelmatras waarbij we streven naar een lichaamstemperatuur van 33,5º C. Hierdoor wordt het energieverbruik van het lichaam (bijvoorbeeld de hersenen en het hart) omlaag gebracht. Tijdens de koeling krijgt uw kind continu pijnmedicatie en zo nodig sedatie (slaapmiddel) om het discomfort te verhelpen. Daarnaast meten we continu de hersenactiviteit van uw baby.  

Risico’s en complicaties

Tijdens de koeling en de nodige pijnstilling kan het zijn dat uw kind onregelmatig ademt, waarvoor beademing noodzakelijk kan zijn. We nemen regelmatig bloed af om eventuele effecten van de koeling op het lichaam vlot op te sporen en te behandelen. Uw kind kan een lage bloeddruk en hartslag krijgen waarvoor medicatie nodig is. Door de koeling kunnen de bloedvaten in de longen verkrampen (pulmonale hypertensie) waardoor minder makkelijk zuurstof door de longen wordt opgenomen. Dit kan meestal verholpen worden met intensievere beademing en medicijnen.

Na 72 uur

Na een koelingsperiode van 72 uur warmen we uw kind op totdat hij of zij weer een normale lichaamstemperatuur heeft. Of het koelen helpt is afhankelijk van hoe lang uw baby een tekort aan zuurstof heeft gehad. 

Na de behandeling

Enkele dagen na de behandeling maken we een MRI van de hersenen om de eventuele schade aan de hersenen zo goed mogelijk in beeld te brengen en een uitspraak te doen over de mogelijke lange termijn gevolgen.

Afdeling Neonatologie

Op de afdeling neonatologie behandelen we te vroeg geboren kinderen, kinderen die tijdens de bevalling in moeilijkheden zijn geraakt of aangeboren afwijkingen hebben.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet