UVA-1

UVA-1 stralen dringen dieper in de huid door dan UVB. Hierdoor kunnen we met UVA-1 licht ziekteprocessen behandelen die zich in diepere huidlagen afspelen. Het kan zelfs gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten, bijvoorbeeld bij een ziekte als sclerodermie.

Intake en geen lichttest

Voordat u met lichttherapie start, volgt altijd eerst een intakegesprek met de lichtarts. U hoeft geen lichttest te ondergaan en meestal start de belichting meteen op de dag van intake.

lees meer

Intake en geen lichttest

Voordat u met lichttherapie start, volgt altijd eerst een intakegesprek met de lichtarts. De lichtarts en verpleegkundige geven u informatie en instructie over de behandeling en aanvullende zalftherapie. U hoeft geen lichttest te ondergaan en meestal start de belichting meteen op de dag van intake. Smeer daarom uw huid minimaal 2 uur voor de intake niet in met vette zalven.
 

Behandeling

Tijdens de UVA-1 behandeling ligt u onder een zonnehemel. De lichtverpleegkundige stelt de belichtingstijd en de afstand van de lampen in. Tijdens de behandeling draagt u een nauwsluitende UV-bril en sluit u uw ogen.

lees meer

Behandeling

Tijdens de UVA-1 behandeling ligt u onder een zonnehemel (zie afbeelding hieronder). De lichtverpleegkundige stelt de belichtingstijd en de afstand van de lampen in. Tijdens de behandeling draagt u een nauwsluitende UV-bril en sluit u uw ogen. Uw gezicht kan worden afgedekt met een afdekdoek. Mannelijke patiënten dragen een disposable tangaslip om de geslachtsdelen te beschermen. De UV-bril, tangaslip en een pot onderhoudszalf, bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis, krijgt u van de afdeling. 

De eerste paar behandelingen krijgt u een lagere belichtingsdosis, om uw huid aan de intensiteit van het licht en de intense warmte te laten wennen. U volgt een stijgend belichtingsschema en daarna blijft de belichtingsdosis en -tijd hetzelfde.  

Duur van de behandeling

We behandelen u minimaal 3 tot 5 keer per week. De belichtingsduur varieert van ongeveer 10 minuten tot 1 uur. De totale duur van een behandelkuur is afhankelijk van de soort en de ernst van uw huidziekte. Ook de reactie van uw ziekte op de behandeling speelt een rol. Het aantal behandelingen, maar ook het belichtingsschema kan daarom per patiënt verschillen.

Als uw huidafwijking na een kuur met UVA-1 lichttherapie verdwijnt, betekent dit helaas niet dat uw huid voorgoed genezen is.

Controle

In overleg met de lichtarts wordt de frequentie van de lichtcontroles besproken.


Leefregels

Vermijd tijdens en na de behandeling onnodige blootstelling aan de zon. Dit geldt zowel voor behandeldagen als niet-behandeldagen. Gebruik regelmatig zonnebrandcrème met een voldoende hoge factor.

lees meer

Leefregels

Vermijd tijdens en na de behandeling onnodige blootstelling aan de zon. Dit geldt zowel voor behandeldagen als niet-behandeldagen. Gebruik regelmatig zonnebrandcrème met een voldoende hoge factor.

Zonnebaden of langdurige blootstelling van uw huid aan de zon raden we tijdens maar ook na de UV-therapie af. Zonnebaden geeft een sterk verhoogd risico op huidkanker.

Griep of koorts

Als u griep of koorts, vragen we u contact op te nemen. We zullen uw afspraak dan annuleren.

Medicijnen

Mocht u antibioticum of andere medicijnen gebruiken die mogelijk uw huid gevoeliger maken voor licht, dan is het belangrijk dat u dit doorgeeft aan de verpleegkundige.

Bijwerkingen

Na elke belichting kan uw huid fors rood worden (stuwingswarmte) en warm aanvoelen. Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken.

lees meer

Bijwerkingen

  • Na elke belichting kan uw huid fors rood worden (stuwingswarmte) en warm aanvoelen. De warmte van het licht dringt namelijk diep in uw huid door en kan zeker 1 à 2 dagen aanhouden. Smeer na belichting, maar ook regelmatig thuis uw huid in met onderhoudszalf. Dit werkt verkoelend en vermindert de roodheid.
  • Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vanzelfsprekend streven we ernaar het risico op huidkanker en veroudering van de huid zoveel mogelijk te beperken. Vraag advies aan uw arts als er ongewone plekjes op uw huid voorkomen.