Bijwerkingen

Na elke belichting kan uw huid fors rood worden (stuwingswarmte) en warm aanvoelen. De warmte van het licht dringt namelijk diep in uw huid door en kan zeker 1 à 2 dagen aanhouden. Smeer na belichting, maar ook regelmatig thuis uw huid in met onderhoudszalf. Dit werkt verkoelend en vermindert de roodheid.

Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vanzelfsprekend streven we ernaar het risico op huidkanker en veroudering van de huid zoveel mogelijk te beperken. Vraag advies aan uw arts als er ongewone plekjes op uw huid voorkomen. Ook als u last heeft van jeuk, roodheid en huiduitslag.

Bij klachten of problemen door de belichting neemt u telefonisch contact op met: (024) 361 32 80. Bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. ’s Avonds, in het weekend en op feestdagen, volgt u het doorkiesmenu.


UVA-1

UVA-1 stralen dringen dieper in de huid door dan UV-B licht. Hierdoor kunnen we met UVA-1 licht ziekteprocessen behandelen die zich in diepere huidlagen afspelen. Het kan zelfs gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten, bijvoorbeeld bij een ziekte als sclerodermie.

Neemt u na het inchecken via de aanmeldzuil plaats in de wachtkamer. Zodra uw oproepcode en kamernummer op het informatiescherm verschijnt, mag u doorlopen naar het kamernummer. De verpleegkundige begeleidt u verder naar de lichtkabine.


Contact

Behandelunit Dermatologie

ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur
Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Over de behandeling


Voorbereiding

Neem bij elke belichting de voorgeschreven onderhoudszalf mee, zodat u uw huid na elke behandeling kan invetten. Smeer vanaf 2 uur vóór de belichting uw huid niet meer in met een vette zalf. Extra afdouchen voor een lichtbehandeling is niet nodig.

Tijdens de behandeling

Tijdens de UVA-1 behandeling ligt u onder een zonnehemel. De lichtverpleegkundige stelt de belichtingstijd en de afstand van de lampen in. Tijdens de behandeling draagt u een nauwsluitende UV-bril en sluit u uw ogen. lees meer

Tijdens de behandeling

Op de dag van uw behandeling meldt u zich aan bij de aanmeldzuil. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer, waar de verpleegkundige u zal ophalen. De verpleegkundige brengt u naar de lichtcabine. U krijgt informatie en instructies over de belichting, uw huid en de zalven die na de belichting en op niet-belichtingsdagen worden gesmeerd.

De verpleegkundige geeft u een nauwsluitend UV-brilletje om uw ogen tegen het UV-licht te beschermen. Mannelijke patiënten krijgen een wegwerpbare stringslip voor de geslachtsdelen. Uw gezicht kan worden afgedekt met een afdekdoek.

Tijdens de UVA-1 behandeling ligt u onder een zonnehemel (zie afbeelding hieronder). De verpleegkundige stelt de belichtingstijd en de afstand van de lampen in en zorgt dat u comfortabel ligt. Sluit uw ogen, ondanks dat u een UV-bril draagt tijdens de belichting.

Belichtingsschema

De eerste paar behandelingen krijgt u een lagere belichtingsdosis, om uw huid aan de intensiteit van het licht en de intense warmte te laten wennen. U volgt een stijgend belichtingsschema en daarna blijft de belichtingsdosis en -tijd hetzelfde.

Duur van de behandeling

We behandelen u minimaal 3 tot 5 keer per week. De belichtingsduur varieert van ongeveer 10 minuten tot 1 uur. De totale duur van een behandelkuur is afhankelijk van de soort en de ernst van uw huidziekte. Ook de reactie van uw ziekte op de behandeling speelt een rol. Het aantal behandelingen, maar ook het belichtingsschema kan daarom per patiënt verschillen.

Als uw huidafwijking na een kuur met UVA-1 lichttherapie verdwijnt, betekent dit helaas niet dat uw huid voorgoed genezen is.


Na de behandeling

Na belichting smeert u uw huid in met een vette zalf en kunt u zich weer aankleden. De verpleegkundige zal samen met u het zalfschema bespreken en kunt u de vervolgafspraken via de afsprakenbalie laten maken. In overleg met uw behandelend arts, wordt de frequentie van de controles besproken.

Bijwerkingen

Na elke belichting kan uw huid fors rood worden (stuwingswarmte) en warm aanvoelen. Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. lees meer

Leefregels

Vermijd tijdens en na de behandeling onnodige blootstelling aan de zon. Dit geldt zowel voor behandeldagen als niet-behandeldagen. Gebruik regelmatig zonnebrandcrème met een voldoende hoge factor. lees meer

Leefregels

Vermijd tijdens en na de behandeling onnodige blootstelling aan de zon. Dit geldt zowel voor behandeldagen als niet-behandeldagen. Gebruik regelmatig zonnebrandcrème met een voldoende hoge factor.

Het gebruik van een zonnebank of langdurige blootstelling van uw huid aan de zon raden we tijdens maar ook na de UV-therapie af. Zonnebaden geeft namelijk een sterk verhoogd risico op huidkanker.

Griep of koorts

Als u griep of koorts, vragen we u contact op te nemen. We zullen uw afspraak dan annuleren.

Medicijnen

Mocht u antibioticum of andere medicijnen gebruiken die mogelijk uw huid gevoeliger maken voor licht, dan is het belangrijk dat u dit doorgeeft aan de verpleegkundige.

Droge huid

Tijdens de lichtbehandeling kan de huid uitdrogen. Belangrijk is uw huid te blijven invetten. De arts en/of verpleegkundige adviseert u hierover. Vanaf 2 uur vóór de behandeling mag u uw huid niet invetten. Extra afdouchen voor een lichtbehandeling is niet nodig.

Meer informatie


Behandelunit Dermatologie

Sommige dermatologische behandelingen zijn arbeids- en tijdsintensief. Deze verrichten we op de behandelunit Dermatologie.

lees meer

Afspraak verzetten

Bent u verhinderd, ziek, heeft u last van koorts, is er een wijziging van medicatie of heeft u last van klachten door de behandeling? Neem dan vóór de belichting contact met ons op via (024) 361 32 80 of stuur een bericht in mijnRadboud.
  • Medewerkers
  • Intranet