Patientenzorg Behandelingen Lipsluiting en sluiting zachte gehemelte

De behandeling

De operatie duurt ongeveer 3,5 tot 4 uur en vindt plaats onder narcose. De arts hecht de lip en het achterste gedeelte van het gehemelte met oplosbaar hechtmateriaal. Uw kind mag na 3 of 4 dagen weer naar huis.

lees meer

De behandeling

Uw kind is bij de ingreep meestal ongeveer 6 maanden oud. De opname is vaak in het begin van de week. Gebruikt uw kind speciale voeding? Neem dan de eerste flesvoeding mee. Het is voor uw kind prettig als u de hele dag van de opname kunt blijven. U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en daar blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer 3,5 tot 4 uur. De arts hecht de lip en het achterste gedeelte van het gehemelte met oplosbaar hechtmateriaal. Over de lip zit een pleister in de vorm van stripjes. Laat deze 5 dagen zitten als dat mogelijk is.

Na de ingreep heeft uw kind nog pijn. Hij of zij kan ook erg slaperig en misselijk zijn van de narcose. Uw kind heeft een infuus, maar mag in de loop van de dag wat water drinken. Uw kind krijgt als pijnstilling 4 keer per dag een zetpil paracetamol en/of diclofenac. Eventueel krijgt uw kind op voorschrift van de anesthesist een morfine infuus. In dat geval ligt uw kind een dag aan de bewaking waarbij de bloeddruk en polsslag worden gecontroleerd. Uw kind mag na 3 of 4 dagen weer naar huis.

Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contact

Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Uw kind mag tot aan de operatie niet ingeënt worden.

lees meer

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Het onderstaande is dan van belang:
  • Van kinderen die voorbehandeld zijn met tape, kan vóór de operatie een driedimensionale foto van het gezicht en een afdruk van de bovenkaak worden gemaakt. Zodra u de datum weet van de operatie, kunt u hiervoor zelf een afspraak maken via het schisissecretariaat tel. 024-361 6919. Het is belangrijk dat u 1 week voor de operatie stopt met tapen zodat de huid kan herstellen.
  • Meld het als uw kind verkouden is, koorts, allergie of kinderziekten heeft en medicijnen gebruikt. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
  • Vanaf de oproep voor de operatie mag uw kind niet worden ingeënt.
Eén van de ouders mag tijdens de opnames bij het kind blijven slapen ('rooming-in'). Meld dit voor de opanme aan onze afdeling, dan houden we daar rekening mee. U kunt uw kind thuis al laten oefenen met het eten van vaste voeding met een lepeltje. Uw kind mag bijvoorbeeld pap, groente of fruit eten.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 562

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 562

Na de behandeling

Na de operatie zijn de meeste kinderen onrustig en huilerig. De dag na de operatie mag uw kind weer flesvoeding hebben. Door de operatie kunnen er complicaties ontstaan zoals een nabloeding. Ook kan de lip of het gehemelde (gedeeltelijk) open gaan.

lees meer

Na de behandeling

Na de operatie krijgen de meeste kinderen wat temperatuursverhoging en zijn ze onrustig en huilerig. De dag na de operatie mag uw kind flesvoeding hebben. Door de verandering van de vorm van de mond kan uw kind wel enkele dagen nodig hebben om te wennen aan het slikken en drinken. Als het drinken goed gaat, verwijderen we in de loop van de dag het infuus. Soms heeft arts 1 of 2 siliconenbuisjes in de neus geplaatst. Deze blijven meestal 1 tot 3 weken zitten.

Vanaf de tweede dag mag uw kind weer fruit- en groentehapjes eten, passend bij het gewone voedingsschema. U hoeft geen bijzondere maatregelen te nemen. Let er wel op dat er geen scherpe of harde voorwerpen in de mond komen. Probeer duim- of vingerzuigen te voorkomen, een fopspeen mag wel. In de periode na de operatie kan het zijn dat uw kind onrustig slaapt door de anesthesie en het herbeleven van de opname. Dit gaat vanzelf over.

Het kan zijn dat de lip door het nog verse litteken iets gaat optrekken. Dit herstelt zich na enkele maanden. U mag de lip masseren met vaseline.

Complicaties

Er kan een nabloeding optreden. Het kan zijn dat de geopereerde lip of het gehemelte weer geheel of gedeeltelijk open gaat. Soms is dan een nieuwe operatie nodig. Er kan een infectie van het wondgebied optreden. Uw kind krijgt dan meestal antibiotica.

Bij sommige kinderen zorgt het oplossen van de hechtingen voor een reactie van de huid en het weefsel daaronder. De huid wordt dan rood of er ontstaat een puisje met pus. Dit gaat meestal vanzelf over.

Controles

De controles na de operatie vinden in overleg met de arts op de poli plaats of tijdens een Face Talk consult. We maken hiervoor een afspraak. Vervolgens komt u met uw kind 6 tot 8 weken na de operatie bij het Schisisteam op controle.

lees meer

Controles

De controles na de operatie vinden in overleg met de arts op de poli plaats of tijdens een Face Talk consult. We maken hiervoor een afspraak. Vervolgens komt u met uw kind 6 tot 8 weken na de operatie bij het Schisisteam op controle. Maak hiervoor zelf een afspraak met het secretariaat. De hechtingen hoeven we niet te verwijderen. Deze lossen vanzelf op. Als de arts siliconen buisjes in de neus van uw kind heeft geplaatst, dan moeten deze wel verwijderd worden.

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer