Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Het onderstaande is dan van belang:
  • Van kinderen die voorbehandeld zijn met tape, kan vóór de operatie een driedimensionale foto van het gezicht en een afdruk van de bovenkaak worden gemaakt. Zodra u de datum weet van de operatie, kunt u hiervoor zelf een afspraak maken via het schisissecretariaat tel. 024-361 6919. Het is belangrijk dat u 1 week voor de operatie stopt met tapen zodat de huid kan herstellen.
  • Meld het als uw kind verkouden is, koorts, allergie of kinderziekten heeft en medicijnen gebruikt. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
  • Vanaf de oproep voor de operatie mag uw kind niet worden ingeënt.
Eén van de ouders mag tijdens de opnames bij het kind blijven slapen ('rooming-in'). Meld dit voor de opanme aan onze afdeling, dan houden we daar rekening mee. U kunt uw kind thuis al laten oefenen met het eten van vaste voeding met een lepeltje. Uw kind mag bijvoorbeeld pap, groente of fruit eten.
Patiëntenzorg Behandelingen Lipsluiting en sluiting zachte gehemelte

De behandeling

De operatie duurt ongeveer 3,5 tot 4 uur en vindt plaats onder narcose. De arts hecht de lip en het achterste gedeelte van het gehemelte met oplosbaar hechtmateriaal. Uw kind mag na 3 of 4 dagen weer naar huis. lees meer

De behandeling

Uw kind is bij de ingreep meestal ongeveer 6 maanden oud. We kiezen bewust voor deze leeftijd omdat de kans op complicaties en bijwerking van de narcose bij 6 maanden minder is dan wanneer uw kind jonger is. Ook worden nu zowel de lip als het gehemelte in 1 operatie gesloten waarmee 1 narcose wordt bespaard.

De opname is vaak in het begin van de week. Gebruikt uw kind speciale voeding? Neem dan de eerste flesvoeding mee. Het is voor uw kind prettig als u de hele dag van de opname kunt blijven. U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en daar blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer 3,5 tot 4 uur. De arts hecht de lip en het achterste gedeelte van het gehemelte met oplosbaar hechtmateriaal. Over de lip zit een pleister in de vorm van stripjes. Laat deze 5 dagen zitten als dat mogelijk is.

Na de ingreep heeft uw kind nog pijn. Hij of zij kan ook erg slaperig en misselijk zijn van de narcose. Uw kind heeft een infuus, maar mag in de loop van de dag wat water drinken. Uw kind krijgt als pijnstilling 4 keer per dag een zetpil paracetamol en/of diclofenac. Eventueel krijgt uw kind op voorschrift van de anesthesist een morfine infuus. In dat geval ligt uw kind een dag aan de bewaking waarbij de bloeddruk en polsslag worden gecontroleerd. Uw kind mag na 3 of 4 dagen weer naar huis.


Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contactformulier

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 785

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 785

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Uw kind mag tot aan de operatie niet ingeënt worden. lees meer

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Na de operatie

Uw kind krijgt morfine en een blaaskatheter. 2 uur na de operatie mag uw kind wat drinken via een speen of lepel. Als alles goed gaat, dan mag uw kind 3 dagen na de operatie naar huis.

lees meer

Na de operatie
Complicaties

Het kan zijn dat de lip door het nog verse litteken iets gaat optrekken. Dit herstelt zich na enkele maanden. U mag de lip masseren met vaseline.

Complicaties

Er kan een nabloeding optreden. Het kan zijn dat de geopereerde lip of het gehemelte weer geheel of gedeeltelijk open gaat. Soms is dan een nieuwe operatie nodig. Er kan een infectie van het wondgebied optreden. Uw kind krijgt dan meestal antibiotica.

Bij sommige kinderen zorgt het oplossen van de hechtingen voor een reactie van de huid en het weefsel daaronder. De huid wordt dan rood of er ontstaat een puisje met pus. Dit gaat meestal vanzelf over.

Meer informatie


Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer

Academische Alliantie Schisiszorg Samenwerking MUMC+

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werkt voor kinderen met een schisis samen met het Maastricht UMC+. Het kan zijn dat u een enkele keer een afspraak in Maastricht heeft, maar de meeste zorg vindt hier in Nijmegen plaats.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet