Patientenzorg Behandelingen met radioactief jodium-131 bij goedaardige schildklieraandoening (poliklinisch)

Over de behandeling

U ondergaat de poliklinische behandeling met radioactief jodium-131 in verband met een goedaardige schildklieraandoening.

lees meer

Over de behandeling

Op de (verpleeg)afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc voeren we diverse behandeltrajecten met radioactief jodium-131 uit. Voor elke patiënt maken we een individueel behandeltraject. Uw behandelend arts bespreekt met u wat dit voor uw situatie betekent.

Wat houdt een behandeling met jodium-131 in?

Bij een behandeling wordt radioactief jodium-131 gebruikt. Deze radioactieve variant van jodium heeft een behandeleigenschap. De behandeldosering wordt bepaald aan de hand van de uitslag van een nucleair onderzoek (uptake onderzoek van de schildklier).

Doel van de behandeling

U ondergaat deze behandeling in verband met een goedaardige schildklieraandoening.

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling, in combinatie met een uptake onderzoek van de schildklier, aan. De afdeling Nucleaire Geneeskunde neemt telefonisch contact met u op om de afspraken in te plannen.

Voorbereiding

Neem contact op als u (mogelijk) zwanger bent en stop voor de behandeling met het geven van borstvoeding. Daarnaast is het belangrijk dat u geen onderzoek met jodiumhoudend contrastvloeistof heeft ondergaan of jodiumproducten of -supplementen gebruikt.

lees meer

Voorbereiding

Zwangerschap en borstvoeding

 • We willen voorkomen dat een ongeboren kind aan radioactieve straling wordt blootgesteld. Bent u (mogelijk) zwanger? Neem dan meteen contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
 • Vrouwen krijgen mogelijk een zwangerschapstest voordat zij radioactief jodium toegediend krijgen.
 • Stop vóór de behandeling met het geven van borstvoeding.
 • Borstvoeding mag na de behandeling niet hervat worden.

Jodium

 • Het is belangrijk dat u in de afgelopen 3 maanden voorafgaand aan deze behandeling geen röntgenonderzoek heeft gehad, waarbij jodiumhoudend contrastmiddel is toegediend.
 • Het is belangrijk dat u geen supplementen of producten heeft gebruikt die grote hoeveelheden jodium bevatten. Denk hierbij onder andere aan voedingsupplementen of vitamine met kelp, jodide, jodium, visolie of schaaldieren als ingrediënt.
 • Het is belangrijk dat u niet meer dan 2 keer per week vis, kelp, sushi of zeewier gebruikt.
 • U hoeft niet nuchter te zijn voor deze behandeling.

Medicijngebruik

Als u medicijnen gebruikt, dan wordt met u besproken of u eventueel met bepaalde medicijnen moet stoppen. Het doel is om te zorgen voor een maximale opname van het radioactief jodium in het schildklierweefsel.

Begeleiding meenemen

Het is niet toegestaan kinderen en/of zwangere vrouwen als begeleiding mee te nemen.

Verloop van de behandeling

De behandeling bestaat uit toediening van de radioactieve stof jodium-131. Het radioactieve jodium gaat naar uw schildklier toe.

lees meer

Verloop van de behandeling

Uw behandeling

Uw behandeling vindt plaats op de polikliniek Nucleaire Geneeskunde (route 757).

Radioactieve stof

De radioactieve stof is jodium-131. Dit is een radioactief jodium met een behandeleigenschap. Alleen schildklierweefsel verzamelt (radioactief) jodium. Hierdoor wordt overig weefsel en worden andere organen niet behandeld. Het (radioactief) jodium dat niet wordt opgenomen, verlaat het lichaam met name via de urine.

Toediening

De toediening van het radioactief jodium-131 gebeurt eenmalig. Het wordt ingenomen in de vorm van een capsule.

Bijwerkingen

 • De belangrijkste bijwerking is de mogelijkheid dat de schildklier na verloop van een aantal maanden te langzaam gaat werken (hypothyreoïdie). Dit wordt gecontroleerd door uw behandelend arts via bloedonderzoek (TSH en fT4).
 • De hoeveelheid radioactief jodium die wordt toegediend, is kleiner dan de dagelijkse hoeveelheid jodium in het voedsel. Hierdoor treedt in de meeste gevallen geen allergische reactie op door het jodium, ook al heeft u een jodiumallergie.

Auf Deutsch Behandlung mit Jodium-131 bei gutartiger Schilddrüsenerkrankung

Sie benötigen diese Behandlung wegen einer gutartigen Schilddrüsenerkrankung.

lees meer

Leefregels na de behandeling

Na een poliklinische behandeling met radioactief jodium is er nog een kleine hoeveelheid radioactief jodium-131 in uw lichaam aanwezig. Isolatie is niet nodig. U kunt echter nog steeds andere personen aan straling blootstellen. Daarom gelden een aantal leefregels.

lees meer

Leefregels na de behandeling

Het aantal weken waarvoor deze leefregels gelden, wordt voor u ingevuld op de afdeling.

Tijdelijke leefregels

Na een poliklinische behandeling met radioactief jodium is er nog een kleine hoeveelheid radioactief jodium-131 in uw lichaam aanwezig. Isolatie is niet nodig. U kunt echter nog steeds andere personen aan straling blootstellen. Het blootstaan aan straling brengt geen direct gevaar met zich mee, maar de hoeveelheid straling moet voor uw omgeving zo laag mogelijk blijven.
U wordt dringend geadviseerd vanaf het behandelmoment de volgende leefregels op te volgen:

Kinderen
Het risico voor kleine kinderen is twee tot driemaal zo groot als voor een volwassene. Vermijd daarom direct lichamelijk contact (bijvoorbeeld op schoot houden, aankleden, wassen) zoveel mogelijk gedurende ........weken na het ontvangen van de behandeling. En laat uw kinderen zoveel mogelijk afstand van u bewaren. Kinderen tot en met 10 jaar mogen daarom niet door uzelf verzorgd worden. Wanneer dit niet mogelijk is, moeten de kinderen tijdelijk elders ondergebracht worden. Meer dan 3 dagen na de behandeling is het wel weer mogelijk om uw kinderen kort te knuffelen of een zoen te geven.

Zwangere partner
Het risico voor het ongeboren kind is twee tot driemaal zo groot als voor een volwassene. Vermijd daarom direct lichamelijk contact met uw zwangere partner zoveel mogelijk gedurende ........ weken na het ontvangen van de behandeling. Houd zoveel mogelijk afstand van uw zwangere partner. En slaap strikt gescheiden voor een periode van ...... weken.

Zwangerschap
U wordt geadviseerd de komende 6 maanden niet zwanger te worden of kinderen te verwekken. Seksueel contact is wel mogelijk gedurende deze 6 maanden.

Huisgenoten
Neem voor …. weken, zoveel als mogelijk, afstand tot uw huisgenoten. De afstand moet in ieder geval meer dan 1 meter bedragen en bij een langdurige aanwezigheid (meerdere uren) minimaal 2 meter. Beperk direct lichamelijk contact, zoals knuffelen of seksueel contact, tot maximaal 30 minuten per dag.

Slapen
Slaap …. weken apart van uw partner. Het liefst in een andere kamer. Wanneer uw partner 60 jaar of ouder is, hoeft u deze regel niet te volgen.

Toilet
Het radioactieve jodium-131 dat niet door het schildklierweefsel wordt opgenomen, verlaat het lichaam met name via de urine. U moet ....... weken hygiënische maatregels toepassen bij het toiletbezoek. Dit betekent: zittend plassen (ook mannen), altijd toiletpapier gebruiken, direct doorspoelen van het toilet en het wassen van de handen (liefst voor u de toiletruimte verlaat).

Vervoer
U mag maximaal 1 uur per vervoersmiddel reizen, wanneer het openbaar vervoer betreft. Dit in verband met de korte afstand tot medepassagiers. U mag met een taxi of met eigen vervoer met passagiers maximaal 2 uur per enkele reis reizen. Ga hierbij ook zo ver mogelijk van de chauffeur af zitten. Deze regels gelden tot …. weken na behandeling.

Bijeenkomsten
Vermijd ...... weken bijeenkomsten waarbij u enige uren vlak naast iemand zit. Een bezoek aan de tandarts, fysiotherapeut of kapper is mogelijk als het een kort bezoek betreft en het enkele dagen na het ontvangen van de behandeling plaatsvindt. Wanneer deze persoon (mogelijk) zwanger is, is het beter deze afspraak te verzetten naar minimaal ...... weken na het ontvangen van de behandeling.

Werk / school
Ook op het werk wordt u geadviseerd om tot …. weken na de behandeling zoveel mogelijk afstand te houden van uw collega’s of patiënten. Verzorgend werk kunt u in de meeste gevallen gewoon blijven uitvoeren.
Alleen als u op het werk in direct contact staat met (kleine) kinderen en/of (mogelijk) zwangere vrouwen, kunt u gedurende …. weken niet werken. Als u schoolonderwijs volgt, kunt u gedurende …. weken niet naar school.

Wasgoed en servies
Zorg dat andere personen, tot ... weken na de behandeling, geen was- of serviesgoed gebruiken dat u ook gebruikt heeft (voordat het (af)gewassen is). Dit in verband met mogelijk contact met radioactief speeksel of andere uitscheidingsproducten. Er is geen reden om deze voorwerpen apart (af) te wassen. Na het (af)wassen kan het weer door iedereen gebruikt worden.

Ziekenhuisopname
Bij een ziekenhuisopname in het Radboudumc binnen 3 weken  na uw ontslag  dient de dienstdoende arts van de afdeling Nucleaire Geneeskunde gewaarschuwd te worden.
Als u binnen 3 weken na de behandeling opgenomen wordt in een ander ziekenhuis of instelling moet u of uw familie zo snel mogelijk melden dat u een radioactieve behandeling heeft gehad in het Radboudumc, zodat zij contact kunnen opnemen met de dienstdoende arts Nucleaire Geneeskunde.
U krijgt een brief mee die u kunt laten zien aan de behandelaar. Hierop staat hoe de afdeling bereikt kan worden.

Buitenland
U kunt bij de douanecontrole en/of op vliegvelden worden gecontroleerd op de aanwezigheid van radioactieve stoffen. Tot 3 maanden na het ontvangen van de behandeling wordt geadviseerd om een douaneverklaring (vliegbrief) mee te nemen. Voor een douaneverklaring kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het is noodzakelijk dat u de exacte vliegdatum en vliegduur van uw heenreis doorgeeft. Deze verklaring is ook geldig voor uw terugreis; dus bewaar het formulier goed. Het formulier kan per post of per mail worden toegestuurd of u kunt het zelf komen ophalen.

Gebruik medicijnen

Het gebruik van schildkliermedicijnen kan invloed hebben op de stapeling van het radioactief jodium-131 in de schildklier. U kunt de schildkliermedicijnen per ..........-.............-20.......(weer) starten. 

Vragen over leefregels?

Neem contact op:
 • Op maandag t/m vrijdag, tussen 8.30 en 16.45 uur via (024) 361 45 10
 • therapie@radboudumc.nl
 • Buiten bovenstaande kantooruren via 06 53 22 87 75 (alleen voor dringende vragen over de leefregels wanneer u al ontslagen bent en die niet tot de eerstvolgende werkdag kunnen wachten)

Vervolgafspraak

Na de behandeling blijft u onder controle bij uw behandelend arts. Hiervoor maakt u zelf een afspraak. De nucleair geneeskundige geeft aan u door wat de termijn is voor deze afspraak.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de straling, huisdieren en het ontvangen van bezoek van mensen met kinderen.

lees meer

Veelgestelde vragen

Ondervindt de rest van mijn lichaam schade door de behandeling met radioactief jodium?
Het radioactief jodium wordt alleen in uw schildklierweefsel opgenomen en vastgehouden.
Radioactief jodium draagt twee typen straling met zich mee.
 • Gammastraling: dit is straling ten behoeve van beeldvorming; het heeft geen behandelingseigenschap. Het treedt buiten uw lichaam en daarom heeft u leefregels.
 • Daarnaast zendt het jodium beta-straling uit. Deze straling zorgt ervoor dat uw schildklierweefsel van binnenuit wordt bestraald. Beta-straling komt maar enkele millimeters ver. Hierdoor vindt de rest van uw lichaam nauwelijks tot geen schade aan deze behandeling.
Ik heb huisdieren. Moet ik hiervoor ook regels mee krijgen?
Nee, voor huisdieren gelden geen leefregels.

Kan ik bezoek ontvangen van mensen die thuis (jonge) kinderen hebben?
Ja, u kunt gerust bezoek ontvangen van mensen die thuis (jonge) kinderen hebben. De straling hangt om u heen. In de tijd dat ze bij u aanwezig zijn, vangt uw bezoek, afhankelijk van de afstand tot u en tijd, een bepaalde hoeveelheid straling op. Wanneer het bezoek vertrekt, nemen zij die straling niet met zich mee.