Gingivitis en parodontitis

Tandplak kan leiden tot ontstoken tandvlees (gingivitis). Ontstoken tandvlees ziet er rood en gezwollen uit. Het bloed gemakkelijk en kan ook pijnlijk zijn. Ontstoken tandvlees kan overgaan in een chronische ontsteking van uw tandweefsel. Dit noemen we paradontitis.
Patiëntenzorg Behandelingen Mondverzorging bij nierziekten

Over mondverzorging bij nierinsufficiëntie en niertransplantatie

Het risico op gebitsproblemen is groter als u nierinsufficiëntie heeft of een niertransplantatie heeft gehad. U heeft meer kans op gaatjes en ontsteking van uw tandvlees. lees meer

Over mondverzorging bij nierinsufficiëntie en niertransplantatie

Bij nierinsufficiëntie

Als u nierinsufficiëntie heeft, is het risico op gebitsproblemen groter. Daarom is mondverzorging belangrijk. U heeft meer kans op gaatjes en ontsteking van uw tandvlees. Hierdoor gaan uw tanden loszitten. Dit kan komen doordat u minder eiwitten eet. In plaats daarvan eet u meer koolhydraten. Koolhydraten worden in uw mond omgezet in zuren. Dit kan tandplak en daarmee de zuurproductie en de aantasting van de tanden versnellen. Ook vermenigvuldigen de bacteriën zich dan extra snel en vormen ze een nog dikkere laag aanslag. Hierdoor wordt het risico op loszittende tanden groter. Veel mensen met chronische nierschade gebruiken ook medicijnen die de speekselproductie remmen. Hierdoor krijgt u een drogere mond. Dit is niet bevorderlijk voor uw gebit.

Na een niertransplantatie

Als u een niertransplantatie heeft gehad is mondverzorging ook belangrijk voor u. U moet voor de rest van uw leven Immunosuppressiva slikken. Deze medicijnen kunnen tandvleesverdikking veroorzaken. Daarnaast is bij u het immuunsysteem onderdrukt en heeft u een groter risico op een schimmel of infectie van in uw mond. Een goede mondverzorging is voor u belangrijk omdat:
  • Een slechte mondgezondheid kan lijden tot pijn. Hierdoor kunt u eet- en drinkproblemen krijgen. Dit is niet bevorderlijk voor uw gezondheidstoestand.
  • Een slechte mondgezondheid kan leiden tot infecties zoals een longontsteking.
  • Er een relatie kan zijn tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat bij een tandvleesontsteking gevaarlijke bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen, wat kan leiden tot bloedstolsels die een infarct of beroerte tot gevolg kunnen hebben.

Wat zijn veel voorkomende mond­aandoeningen?

  • Onvoldoende speekselaanmaak (hyposialie) kan leiden tot een toename van gaatjes, ontstoken tandvlees, chronische ontsteking van uw tandweefsel en infecties.

    lees meer


    Hyposialie

    Speeksel speelt een rol bij de bescherming van uw gebit en slijmvliezen. Onvoldoende speekselaanmaak (hyposialie) kan leiden tot een toename van gaatjes, ontstoken tandvlees, chronische ontsteking van uw tandweefsel en infecties.
     

  • Candidosis

    Candidosis is een infectie van de slijmvliezen door Candida albicans. In uw mond kunnen witte afschraapbare plekken zitten, of juist rood gekleurde slijmvliezen. De oorzaken zijn onvoldoende mondreiniging, verminderde speekselsecretie en het dragen van een gebitsprothese. Daarnaast kunnen immunosuppressieve geneesmiddelen en enkele ziekten bijdragen aan het ontstaan van candidosis. Een bijzondere vorm van candidosis is cheilitis angularis (ontstoken mondhoeken).
     

  • Cariës, pulpitis

    In uw mond zitten bacteriën die zuur kunnen vormen uit voedingssuikers als u de
    tandplak niet regelmatig verwijdert. Dit zuur veroorzaakt gaatjes en noemen we
    cariës. Ook kunnen zenuwen en bloedvaten in het binnenste deel van uw gebitselementen aangetast worden en ontstoken raken. Dit noemen we pulpitis.
     

Adviezen

Er zijn verschillende adviezen om uw mond goed te verzorgen. De verpleegkundigen en de verpleegassistenten adviseren u. lees meer

Adviezen

Er zijn verschillende adviezen om uw mond te verzorgen. De verpleegkundigen en  verpleegassistenten kunnen deze aan u uitleggen en demonstreren. Het kan dat u door uw ziekte niet in staat bent om uw mond zelf te verzorgen. De verpleegkundigen en de verpleegassistenten helpen u dan graag.

Algemene adviezen

  • Juiste manier van tanden poetsen: zet uw tandenborstel in een hoek van 45 graden op uw tanden. Beweeg de tandenborstel daarbij heen en weer.
  • Zet uw tandenborstel na gebruik weg met de borstelkop omhoog.
  • Gebruik van lemon wabs raden we af. Dit verlaagt namelijk de zuurgraad van de mond en heeft een etsende werking op het glazuur. Het ontstaan van cariës wordt hierdoor bevorderd. Ook droogt het mondslijmvlies eerder uit.
  • Poets uw tanden en uw tandvlees 2 keer per dag met een zachte tandenborstel en fluoride tandpasta.
  • Reinig uw mondholte door te spoelen met water. Doe dit bij voorkeur na iedere maaltijd en controleer of er etensresten achter blijven.
  • Smeer uw lippen eventueel in met vaseline.
  • Gebruik 1 keer per dag tandzijde (dental floss) of tandenstokers om de ruimtes tussen uw tanden te reinigen.

Adviezen bij een kunstgebit

  • Poets uw kunstgebit 1 keer per dag met een speciale harde prothese borstel en zachte zeep of prothese gel (in verband met mogelijke beschadiging van de prothese). Spoel uw prothese 3 keer per dag af met water.
  • Reinig uw mondholte door te spoelen met water. Bij voorkeur na iedere maaltijd. Controleer of er etensresten achter blijven.
  • Smeer uw lippen eventueel in met vaseline.
  • Poets eventuele pijlers van uw implantaten 2 keer per dag met tandpasta.
  • Als u uw kunstgebit niet draagt, bewaar deze dan in een afgesloten bakje met schoon water. Als het nodig is (tandsteen, aanslag) kunt u uw kunstgebit 1 nacht in water met azijn laten staan en daarna goed afspoelen.
  • Reinig dagelijks huishoudelijk uw eigen gebitbakje en ververs het water dagelijks. Ook kunt u 1 keer per dag uw gebitbakje vernieuwen.
  • Draag uw kunstgebit niet ’s nachts. Zo krijgen de slijmvliezen rust en worden deze beter doorbloed. Hierdoor slinken uw kaken minder snel.

Adviezen bij een geïrriteerd gebit/mond

  • Smeer uw lippen in vóór en na de mondverzorging om mondkloofjes en wondjes tijdens de verzorging te voorkomen.
  • Als poetsen niet voldoende helpt of niet goed mogelijk is, kunt u chloorhexidine 0,2% als tijdelijke ondersteuning gebruiken. Dit heeft een antibacteriële werking. Het gebruik hiervan kan een bruine verkleuring geven aan uw tanden, kiezen en tong. Ook kunnen smaakveranderingen optreden. Uw smaak komt weer terug zodra u stopt met het gebruik van chloorhexidine 0,2%.
  • Het kan zijn dat u anti-schimmelmiddelen moet gebruiken. Deze neemt u in na het verzorgen van uw mond. Als u een kunstgebit heeft kunt u deze ook behandelen met anti-schimmelmiddelen. De verpleegkundige geeft u verdere instructies.
  • Als u last heeft van veel taai slijm kunt u er voor kiezen om uw mond te bevochtigden met natriumbicarbonaat 1,4%. Natriumbicarbonaat lost slijm namelijk beter op.
  • Het kan zijn dat uw tandvlees gaat bloeden. Dit duidt op een ontsteking veroorzaakt door tandplaque. Door goed bij de rand van uw tandvlees te poetsen kunt u dit verhelpen.

Adviezen bij een droge mond

  • Wanneer uw mond droog aanvoelt en het slikken pijnlijk is, kunt u uw mond extra spoelen met NaCl 0,9% (fysiologische zoutoplossing). We raden aan om dit minstens elke 2 uur te doen.
  • Wanneer bovenstaande niet voldoende werkt dan kan het zijn dat we u aanraden om kunstspeeksel (Glandosane® of Saliva Orthana®) of orale gel (Orale Balance®) te gebruiken. De verpleegkundige kan u hierbij helpen.
  • Kauwen op kauwgum (suikervrij) kan de speekselproductie bevorderen.
  • Droge lippen kunt u naar behoefte insmeren met vaseline.

 

Uw afspraak bij het Radboudumc

Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis.

lees meer

Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet