Tijdens de behandeling

Het gebruik van mycofenolaat mofetil kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meesten verdwijnen na aanpassing van de dosering of het staken van de medicatie. De ziekenhuisapotheek stuurt uw medicijnen naar uw huisadres.

Bijwerkingen

Meest voorkomend (meer dan 10%)
 • Misselijkheid, braken, buikpijn, diarree.
 • Daling van het aantal witte- of rode bloedcellen of bloedplaatjes. Dit kan zorgen voor een verhoogde kans op infecties, vermoeidheid of het spontaan optreden van blauwe plekken en bloedneuzen. De arts vraagt u  daarom regelmatig uw bloed te laten controleren.
Minder voorkomend (1-10%)
 • Milde infecties zoals verkoudheid en griep, gordelroos en urineweginfecties. Als u deze klachten ervaart, adviseren wij u contact op te nemen met uw nefroloog.
 • Maag- of darmslijmvliesontsteking.
 • Huid- en slijmvlies problemen: milde haaruitval, tandvleesontsteking.
 • Koorts, griepachtige verschijnselen, malaise, hoofdpijn.
 • Lever- of nierfunctiestoornissen.
Zelden (minder dan 1%)
 • Tijdens de behandeling zijn zelden ernstige infecties opgetreden. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie neem dan contact op met uw (huis)arts of verpleegkundig specialist. Symptomen voor een infectie kunnen zijn: hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten.
 • Op de lange termijn is er, onder invloed van zonlicht, een licht verhoogd risico op het ontwikkelen van een kwaadaardige huidafwijking. Beperk daarom blootstelling aan zonlicht en UV-straling zoveel mogelijk. Dit doet u door het dragen van beschermende kleding of door gebruik te maken van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Ga niet onder de zonnebank. Het is belangrijk dat u zelf jaarlijks uw huid nakijkt. Als u een afwijking aan uw huid opmerkt is het verstandig om uw nefroloog te raadplegen.

Alcoholgebruik

Wees voorzichtig met alcohol. In combinatie met mycofenolaat mofetil is er een licht verhoogde kans op leverfunctiestoornissen licht. Gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 alcoholconsumptie per dag.

Zwangerschap en borstvoeding

Mycofenolaat mofetil kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vrouwen krijgen daarom het advies om tijdens de behandeling voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen. Na beëindiging van de medicatie gebruikt u de anticonceptie nog minstens 3 maanden. Overleg altijd met uw arts als u een zwangerschap overweegt, of onverwacht zwanger bent geworden. U mag mycofenolaat mofetil niet gebruiken tijdens borstvoeding.
Patiëntenzorg Behandelingen Mycofenolaat mofetil/Cellcept® of Myfortic® bij nieraandoeningen

Over Mycofenolaat mofetil/Cellept®/myfortic®

Mycofenolaat mofetil is een geneesmiddel dat de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Deze medicijnen voorkomen afstoting van de transplantaatnier. lees meer

Over Mycofenolaat mofetil/Cellept®/myfortic®

Mycofenolaat mofetil is een geneesmiddel dat de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Deze medicijnen voorkomen afstoting van de transplantaatnier.

Het gebruik

Mycofenolaat mofetil (Cellcept®) is beschikbaar tabletten van 500 mg en capsules van 250 mg. De gebruikelijke dosis is 1500 tot 2000 mg per dag. Deze dosis neemt u in 2 keer in.

Myfortic® is verkrijgbaar in tabletten van 180 mg en 360 mg. De gebruikelijke dosis voor deze tabletten is 1080 mg per dag. Deze dosis neemt u in 2 keer in. Uw nefroloog of verpleegkundig specialist spreekt met u af hoeveel tabletten u per dag inneemt. Neem de tabletten in hun geheel in met een glas water. Breek ze dus niet en maak ze niet fijn.

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. lees meer

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op de verschillende manieren contact met ons opnemen. 

Dringende medische problemen

 • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 en tussen 13.00-16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse verbindt u door met uw arts, zijn/haar supervisor, of de dienstdoende nefroloog. 
 • Buiten deze uren kunt contact opnemen met de dienstdoende nefroloog via het centrale nummer: (024)361 11 11.

Niet dringende medische vragen

 • Als u gebruik maakt van mijnRadboud kunt u niet-dringende vragen ook via mijnRadboud stellen.
 • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse maakt een telefonische afspraak of geeft uw vraag door aan uw arts, verpleegkundige of aan de supervisor daarvan (uw hoofdbehandelaar). Een van hen belt u binnen 3 werkdagen terug. 

Afspraken verzetten

Voor het verzetten van afspraken neem contact op met het secretariaat nierziekten. T (024) 361 47 61.

 

Email: secretariaat.nier@radboudumc.nl


Tijdens de behandeling

Het gebruik van mycofenolaat mofetil kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meeste bijwerkingen verdwijnen na aanpassing van de dosering of het staken van de medicatie. lees meer

Nier­transplantatie

Een niertransplantatie is een operatie waarbij we de nier van een donor in het lichaam van een nierpatiënt plaatsen. De nier kan afkomstig zijn van een levende of overleden donor. naar de pagina

Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet