De behandeling

Het doel van de proefbehandeling is om te ontdekken of neurostimulatie kan helpen uw pijn te verminderen. De proefbehandeling duurt ongeveer 2 weken. lees meer

De behandeling

Het doel van de proefbehandeling is om te ontdekken of neurostimulatie kan helpen uw pijn te verminderen. Als door de proefbehandeling uw pijn flink vermindert, kunnen we een permanent systeem plaatsen. Dit gebeurt na overleg tussen u en uw arts. De proefbehandeling duurt ongeveer 2 weken.

Voor het plaatsen van de proefstimulator nemen we u ’s morgens, op de dag van de behandeling, op in het Radboudziekenhuis op de Dagbehandeling Operatiekamers. Hier bereiden we u voor op de ingreep. De behandeling vindt plaats op de operatiekamer onder plaatselijke verdoving en een slaapmiddel. U ligt daarbij op uw buik met een kussen onder uw buik. Ook krijgt u antibiotica toegediend via het infuus.

We maken uw huid schoon met jodium of alcohol. Vervolgens dekken we het operatiegebied af met steriele doeken. Nadat uw huid is verdoofd, brengen we een holle naald in waarmee we de elektrode opvoeren in de ruimte rondom uw ruggenmergszenuwen. Wanneer de elektrode op de juiste plaats ligt, wordt u wakker gemaakt (uw rug is verdoofd, dus u voelt geen pijn). We gaan dan kortdurend testen of de elektrode op de juiste plaats ligt door de stimulator aan te zetten en de tintelingen op te voeren zodat u ze erg goed voelt (de tintelingen worden alleen tijdens de ingreep zo hard gezet, naderhand niet). Het is belangrijk dat u tijdens deze procedure goed stil ligt en dat u tijdens het stimuleren van de elektrode goed aangeeft waar u de tintelingen voelt. Als de tintelingen voor een belangrijk deel overeenkomen met de plaats van uw pijn, hechten we de elektrode vast en verbinden we deze met een tijdelijke externe batterij die op uw flank geplakt wordt. Vervolgens hechten we de wond en plakken we het af.  Nu kunt u weer op uw rug in bed liggen. De ingreep duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Let op; de leefregels beginnen nu!


Contact

Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum

Bereikbaar van 08.00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.00
(024) 685 95 66
contactformulier

Na de ingreep

U krijgt 4 uur bedrust. Aan het einde van de dag kunt u in principe weer naar huis. Na 1 week komt u terug voor een poliklinische controle. Het is belangrijk dat u rekening houdt met een aantal leefregels. lees meer

Na de ingreep

U krijgt 4 uur bedrust. Daarna mag u voorzichtig mobiliseren. Aan het einde van de dag kunt u in principe weer naar huis. Na 1 week komt u terug voor een poliklinische controle om te controleren of de stimulatie effect heeft en u wond te verzorgen. Uw hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Dit wordt bij de definitieve implantatie gedaan.

U krijgt uitgebreide informatie en instructies over het gebruik van de handbediening. Met dit apparaatje kunt u de externe batterij harder, zachter, aan en uit zetten. Dit apparaatje is ongeveer even groot als de palm van uw hand. U krijgt een handleiding mee naar huis.
 

Leefregels proefbehandeling

U krijgt enkele leefregels mee voor tijdens de proefperiode.
  • Beweeg met een rechte rug.
  • Voorkom overstrekken, bukken en draaiing met je romp en til geen zware dingen.
  • Bedrust is niet noodzakelijk. Beweeg rustig aan. Maak kleine wandelingen.
  • U mag niet fietsen gedurende 8 weken.
  • Tijdens de proefperiode mag u niet zelfstandig auto rijden.
  • Houdt er ook rekening mee dat de sterkte van de tintelingen kan afnemen of toenemen met het veranderen van uw houding. Deze sterkte kunt u aanpassen met behulp van de stimulator die u meekrijgt.
  • Voorkom dat de pleisters nat worden. Tijdens de proefperiode kunt u dus niet douchen of een bad nemen. Was u in plaats daarvan aan de wastafel.
  • Verwijder nooit zelf de pleisters. Laat dit door de zorgprofessionals doen ter voorkoming van infectie en/of risico op verschuiven van de elektrode.
Tijdens de proefstimulatie is het belangrijk dat u goed bij houdt hoe het met de pijn gaat. U krijgt een pijndagboek waarin u de pijnscores op vaste tijden noteert. Neem dit pijndagboek mee als u ter controle naar de pijnpoli komt.
  • Medewerkers
  • Intranet