Over neuromodulatie

Neuromodulatie is een behandeling waarbij we de zenuwbanen in het ruggenmerg met elektrische pulsen beïnvloeden. Hierbij plaatsen we een elektrode tegen de achterzijde van de epidurale ruimte.

lees meer

Over neuromodulatie

Onze hersenen ontvangen signalen van weefsels in het ruggenmerg en daardoor voelen we pijn. Neuromodulatie is een behandeling waarbij we de zenuwbanen in het ruggenmerg met elektrische pulsen beïnvloeden. Hierbij plaatsen we een elektrode tegen de achterzijde van de epidurale ruimte. Dit is de ruimte die het ruggenmerg omgeeft en daarvan wordt gescheiden door het harde hersenvlies. Hierdoor neemt het pijngevoel af of gaat zelfs weg en kunt u wel of geen tinteling voelen (afhankelijk van de soort stimulatie) in het pijnlijke gebied. De elektrode verbinden we onderhuids met een batterij (pulsgenerator). Deze wordt in de bil of buik geplaatst. Dit is vergelijkbaar met een pacemaker. Door het geven van elektrische pulsen ( voelbaar of niet voelbaar) kan het pijngevoel afnemen. Belangrijk in de pijnvermindering is echter ook de manier hoe u hebt geleerd om met de pijn om te gaan. Ook daar zal aandacht aan besteed worden. De combinatie van stimulatie én de manier waarop het u zelf lukt om de pijn te hanteren is het beste uitgangspunt.

Neuromodulatie noemen we ook wel:

 • ruggenmergstimulatie
 • ESES (epidurale spinale electro stimulatie)
 • SCS (spinal cord stimulation)
 • neurostimulatie

Belangrijkste pijnklachten

Niet alle soorten pijn komen in aanmerking voor neurostimulatie. Pijnklachten die we hiermee kunnen en mogen behandelen:

 • chronische rug- en beenpijn na een rugoperatie (Persistent Spinal Pain Syndrome, PSPS);
 • (nek- en) armpijn na een nekoperatie; 
 • Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS, verstoring van weefsel na een ongeluk of operatie ) met voet- of beenpijn.
 • Complex regionaal pijnsyndroom anders dan hierboven,
 • Pijnlijke polyneuropathie bij Diabetes Mellitus en dunnevezel neuropathie.
 • Onbehandelbare chronische clusterhoofdpijn

Ingrijpende keuze

De behandeling met neurostimulatie is ingrijpend. Daarom moeten we eerst alle minder ingrijpende behandelingen uitproberen. U wordt uitgenodigd voor een ochtend waarin u gezien wordt door een pijnarts, verpleegkundig consulent, psycholoog en fysiotherapeut. Tijdens deze ochtend wordt onderzocht of uw pijnklachten daadwerkelijk voor neuromodulatie in aanmerking komen en of alle andere behandelmogelijkheden afgerond zijn. Daarna wordt besloten of het neuromodulatie traject verder gaat lopen. Om duidelijk te zijn: het stoplicht gaat van rood naar oranje. 

Voorbereiden op de behandelingen

In dit traject is besproken dat de kans groot is dat het neuromodulatie traject doorgaat. Het stoplicht staat bijna op groen! Tijdens de voorbereidingsfase wordt u door een verpleegkundig specialist/consulent voorbereid op neuromodulatie. We bespreken het proces ( de proeffase en de definitieve fase) en laten u de materialen zien en voelen. De leefregels tijdens en na implantatie en de voor- en nadelen van neuromodulatie worden u uitgelegd.  Ook wordt u verteld dat er verplichte vragenlijsten zijn aan het gehele traject die door u bij elke controle ingevuld moeten worden. Dit is belangrijk voor ons. Op deze wijze kunnen we aantonen wat neuromodulatie doet voor alle patiënten. U krijgt een afspraak ( vaak telefonisch) voor pre-operatieve screening ( beoordeling van lichamelijke bijzonderheden voor een operatie) door de anesthesist ( narcotiseur). Wanneer er nog bezwaren vanuit u, vanuit ons, of vanuit de anesthesist komen, kan het zijn dat neurostimulatie alsnog niet doorgaat. Wanneer alles goed is gaat de behandeling wel door: “het stoplicht gaat van oranje op groen!”

Behandelingen

De behandelingen bestaan uit een proefbehandeling en wanneer er een goed resultaat is, 14 dagen later een definitieve behandeling. Beide ingrepen zijn een dagopname. Ongeveer 1 tot 3 weken vóór de ingreep krijgt u informatie ( telefonisch en per brief) hoe laat en waar u moet zijn,  vanaf wanneer u nuchter moet zijn, welke medicatie eventueel gestopt moet worden en wanneer u mag starten met Bactroban (neuszalf) en Hibiscrub (huiddesinfectans) om de huidbacterie te minimaliseren voor de ingreep. De dag voor de ingreep wordt u gebeld om te horen of er in de tussentijd nog  bijzonderheden zijn ontstaan en kunnen vragen beantwoord worden. U neemt de voorgeschreven antibiotica capsules mee naar de ingreep en start daar pas mee na onze toestemming

Na de behandeling

Voordat u weer naar huis gaat heeft u op de dagbehandeling nog een afspraak met uw behandelende arts om over de bevindingen te spreken. Aangezien u na de operatie door de verdoving last kunt hebben van krachtsverlies en verminderd reactievermogen is het belangrijk dat iemand u naar huis kan begeleiden. Het is dus niet toegestaan zelf een auto te besturen. Ook is het belangrijk dat u de eerste nacht altijd op iemand kan terugvallen bij problemen. Dus als u alleenwonend bent, is het aan te raden dit vooraf te regelen. 


Contact

Multidisciplinair Pijncentrum

(024) 685 95 66

Proef­behandeling

Het doel van de proefbehandeling is om te ontdekken of neurostimulatie kan helpen uw pijn te verminderen. Als door de proefbehandeling uw pijn flink vermindert, kunnen we een permanent systeem plaatsen. lees meer

Definitieve behandeling

Bij goed effect van de proefbehandeling wordt u ingepland voor een definitieve implantatie van een batterij. lees meer

Team Neuromodulatie

Voor deze zeer complexe zorg beschikt het Multidisciplinair Pijncentrum over een gespecialiseerd behandelteam.

lees meer

Team Neuromodulatie

Voor deze zeer complexe zorg beschikt het Multidiscipliniar Pijncentrum over een gespecialiseerd behandelteam. Dat bestaat uit:

 • anesthesiologen
 • neurochirurg
 • verpleegkundig consulent
 • verpleegkundig specialist
 • psycholoog
 • fysiotherapeut

Multidisciplinair Pijncentrum

Het Multidisciplinair Pijncentrum is een onder onderdeel van het Regionaal Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde (REPPG.) De zorg in het Pijncentrum richt zich op de multidimensionele diagnostiek en behandeling van pijnklachten.

lees meer

Risico's van neuromodulatie

Er zijn niet veel risico's bij deze behandeling. Tijdens de implantatiefase is er een kleine kans op complicaties. Ook kan het voorkomen dat de elektrode verplaatst. lees meer

Risico's van neuromodulatie

Neurostimulatie heeft geen bijwerkingen zoals medicijnen vaak wel hebben. Tijdens de implantatiefase bestaat wel het risico op complicaties. De meest voorkomende complicaties zijn bloedingen en infecties. De kans hierop is meestal kleiner dan 5%. Een ander voorkomend probleem is verplaatsing van de elektrode. Hierdoor bevinden de stimulaties zich niet meer in het juiste gebied. Om verplaatsing van de elektrode te voorkomen, neemt u een aantal leefregels in acht, zoals het vermijden van bepaalde houdingen en bewegingen.

Het resultaat

Als u al lang lijdt aan chronische pijn, heeft u waarschijnlijk al meerdere behandelingen geprobeerd. Het kan dat neurostimulatie uw laatste hoop is om van uw pijn af te komen. Toch is het belangrijk dat u reële verwachtingen heeft.

lees meer

Het resultaat

Als u al lang lijdt aan chronische pijn, heeft u waarschijnlijk al meerdere behandelingen geprobeerd. Het kan dat neurostimulatie uw laatste hoop is om van uw pijn af te komen. Toch is het belangrijk dat u de proefbehandeling ingaat met reële verwachtingen:

 • Neurostimulatie geneest de pijn niet; het kan u helpen de pijn beter te verdragen.
 • Succesvolle behandeling vereist dat u actief bij de behandeling betrokken bent. Bewegen, voeding, soms aangevuld met fysiotherapeutische, psychologische begeleiding of revalidatie helpt mee in het proces van pijn. Ook is het erg belangrijk dat u zich goed aan de voorzorgsmaatregelen houdt. Neuromodulatie kan het verschil betekenen voor u, maar u bent zelf aan zet.
 • Realiseert u zich dat de mogelijkheid bestaat dat neurostimulatie bij u niet helpt.

Vier vragen aan Jan Klösters

Drie jaar geleden stond Jan Klösters (58) uit Cuijk na een operatie op en merkte dat zijn leven voor altijd zou veranderen: hij had geen pijn meer aan zijn voeten. lees meer

Vier vragen aan Jan Klösters

Drie jaar geleden stond Jan Klösters (58) uit Cuijk na een operatie op en merkte dat zijn leven voor altijd zou veranderen: hij had geen pijn meer aan zijn voeten. Jan komt zonder aarzeling naar het Radboudumc om zijn verhaal voor de Radbode te vertellen, ook al heeft hij geen afspraak met de arts. Want, zo vindt hij, zijn verhaal moet verteld worden om de artsen, de verpleegkundigen en de afdeling te bedanken. De projectoperator bij Nutricia en de vader van drie volwassen kinderen weet nog levendig hoe de operatie zijn leven beïnvloedde.

1 Met welke problemen kampte u voor uw bezoek aan het Radboudumc?

‘Ik heb diabetes type 1, daar ben ik mee geboren. Eén van de complicaties is dat de zenuwuiteinden van mijn voeten zijn beschadigd. Je hoort weleens dat suikerpatiënten in een punaise kunnen lopen en niets voelen, nou als ik uit bed opstond, kon ik het wel uitschreeuwen van de pijn.'

2 Hoe bent u bij het Radboudumc terecht gekomen?

'Twee jaar is van alles geprobeerd: psychiatrische medicatie om pijn te dempen, zalfjes, niks werkte. Als mijn kinderen mij onder de voeten zouden kietelen, had ik niet voor mijzelf ingestaan, bij wijze van spreken. Toen kwam ik via het CWZ in contact met dr. Robert van Dongen, hier op de pijnpoli. Ik kwam in aanmerking voor een inwendige neuromodulator. Dat is drie jaar geleden.'

3 Wat voor behandeling heeft u gekregen?

'Dichtbij het ruggenmerg is langs m’n zenuwbaan een elektrode ingebracht, vanaf de onderrug tot tussen de schouderbladen. De elektrode bestaat uit etages die verbonden zijn met een kabel die onderhuids uit het ruggenmerg komt en in mijn onderrug is een accu geplaatst, een soort computer. Dat geeft op de plek waar de zenuwen bij elkaar komen een stroompje af met een bepaalde frequentie en dat onderdrukt de pijn.'

4 Hoe is uw leven na de behandeling veranderd?

'Op het moment na de operatie dat ze het aanzetten, stond mijn wereld op z’n kop: ik had geen pijn meer, na al die jaren. Mijn leven was voor altijd veranderd. Ik had ooit een bloedsnelle motor, maar rijden ging niet met die pijn: na de operatie heb ik direct een chopper gekocht, daarna weer zo’n snelle jongen. Ik kan heerlijk wandelen met mijn kleinkind. Wel ben ik gestopt met mijn vrijwilligerswerk als EHBO’er, reanimeren durf ik niet, bang dat de modulator stuk gaat. Dat schijnt niet te kunnen volgens de artsen, maar het zit nu eenmaal tussen mijn oren, ik ben wat voorzichtiger geworden, motorrijden doe ik inmiddels ook niet meer.’


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet