Patientenzorg Behandelingen normale druk hydrocephalie

Over behandeling normale druk hydrocephalie

Bij de behandeling van Normale druk hydrocephalie krijgt u door een shunt aan andere afvoerweg voor de liquor.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Verloop van de behandeling

De behandeling van NPH bestaat uit het aanbrengen van een andere afvoerweg voor de liquor. U krijgt een zogeheten drain die van de hersenkamers naar de buikholte of het hart gaat. Ook kan een slangetje worden aangelegd vanuit de rug (waarbij het uiteinde in de liquorruimte ligt) naar de buik.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling kunnen er problemen ontstaan zoals een ontsteking en overdrainage. lees meer

Na de behandeling

Problemen

Het systeem kan verstopt raken. Dat kan overal in het systeem gebeuren. Er kan weefsel van de plexus choreoïdeus in het slangetje terecht komen. Als de drain zijn werk te goed doet, kunnen de hersenkamers samenvallen. De punt van de katheter komt dan tegen de wand van de hersenkamer te liggen. De slangetjes kunnen losraken, lussen vormen of in littekenweefsel terecht komen.

Ontsteking

U kunt een ontsteking krijgen. Er kunnen bacteri├źn op de shunt gaan zitten. Antibiotica helpt dan meestal niet meer. Het verwijderen van het systeem is de enige oplossing. Totdat u een nieuwe shunt krijgt, krijgt u soms een slangetje naar buiten, een externe drain.

Overdrainage

Er kan te veel liquor aflopen via het drainagesysteem. Dit noemen we overdrainage. We moeten een klep kiezen die voor een lagere druk zorgt, zonder dat overdrainage kan gebeuren.

Shunt die niet goed werkt

Als de shunt niet goed werkt, kunt u klachten krijgen die hetzelfde zijn als die van hydrocefalie zonder shunt. Bij de NPH betekent dit dat uw klachten erger kunnen worden zoals voor de operatie. Omdat u ouder wordt, kan het ook daardoor slechter gaan.
 

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet