Over NovaSure

Deze behandeling is bedoeld voor vrouwen met te hevig menstrueel bloedverlies, die geen kinderwens meer hebben.

lees meer

Over NovaSure

Deze behandeling is bedoeld voor vrouwen met te hevig menstrueel bloedverlies, die geen kinderwens meer hebben. Voor de behandeling wordt u eerst onderzocht, om te zien of er geen bijzonderheden (poliepen, vleesbomen of onrustige/kwaadaardige cellen) zijn waardoor een andere behandeling noodzakelijk is.

De gynaecoloog verwijdert het baarmoederslijmvlies permanent door de baarmoederholte te verhitten. Hierdoor vermindert bij de meeste vrouwen de hoeveelheid bloedverlies. Bij sommige vrouwen stoppen de bloedingen uiteindelijk helemaal. De behandeling vindt onder sedatie (roesje) plaats.

Bij 67 van de 100 vrouwen wordt het bloedverlies veel minder. Bij 33 van de 100 vrouwen stopt het bloedverlies helemaal. 10 van de 100 vrouwen zijn niet tevreden na de operatie. Dit is omdat het bloedverlies niet (veel) minder is geworden of omdat zij pijn hebben gekregen in de baarmoeder. Dan kunt u ervoor kiezen om de baarmoeder helemaal te laten weghalen.

Zwangerschap

Na de operatie is er een kleine kans dat u nog zwanger kunt worden. Als dat gebeurt, is de kans groot dat deze zwangerschap niet goed gaat voor u en het kind. Gebruik daarom na de behandeling een voorbehoedsmiddel.


Contact

Polikliniek Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Verloop van de behandeling

Bij de operatie schuift de arts een dun buisje via uw vagina in de ingang van uw baarmoeder. Daarna schuift de arts via het buisje een soort waaiertje in. Met behulp van hitte wordt het baarmoederslijmvlies weggebrand.

lees meer

Verloop van de behandeling

Verdoving

Het is mogelijk om de operatie onder volledige narcose, onder sedatie (lichte narcose), met een verdoving van de baarmoedermond of met een ruggenprik te verrichten. Kies samen met uw arts welke verdoving u wilt.

Het verloop

Bij de operatie schuift de arts een dun buisje via uw vagina in de ingang van uw baarmoeder. Daarmee kan de arts meten hoe groot uw baarmoeder is. Daarna schuift de arts via het buisje een soort waaiertje in. Dit waaiertje is gemaakt van gaas. Het waaiertje vouwt zich uit tot het net zo groot is als uw baarmoeder.

Het instrument gebruikt radiofrequentie energie die hitte veroorzaakt. Daarmee wordt het baarmoederslijmvlies zo veel mogelijk weggebrand. Dit duurt 90 tot maximaal 120 seconden. Daarna trekt de arts het waaiertje terug in het buisje, en haalt hij of zij hem uit uw baarmoeder.

Een enkele keer vouwt het waaiertje niet goed uit of wordt de baarmoeder beschadigd bij het inbrengen van de Novasure. De Novasure behandeling is dan niet mogelijk. Bespreek dan met uw gynaecoloog alternatieven.

Duur van de behandeling

De totale behandeling duurt ongeveer 20-30 minuten.


Sedatie Roesje

Bij sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. U kan zo makkelijker een onaangename ingreep, zoals een darmonderzoek, ondergaan.

lees meer

Sedatie Roesje

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een ‘roesje’ genoemd.
We gebruiken sedatie:

  • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek).
  • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
  • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. Alhoewel u in de meeste gevallen slaapt tijdens de procedure bent u niet onder algehele narcose. Het is dan ook goed mogelijk dat u achteraf nog zaken kunt herinneren. Tijdens de sedatie worden uw hartslag, bloeddruk en ademhaling in de gaten gehouden.


Na de behandeling

U kunt last krijgen van krampende pijn van de baarmoeder en nog wat bloedverlies hebben. lees meer

Na de behandeling

  • U kunt last krijgen van krampende pijn van de baarmoeder en nog wat bloedverlies hebben.
  • U krijgt waterige en/of bloederige afscheiding, dit kan soms best veel zijn en kan 6 weken duren.
  • De meeste vrouwen kunnen binnen een dag hun normale activiteiten weer hervatten.
  • Neem contact op met het ziekenhuis als u last krijgt van: abnormale afscheiding, aanhoudende buikpijn waarbij pijnstilling onvoldoende helpt of koorts.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 782

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 782

Complexe gynaecologie

We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet