Over een NPPV behandeling

NPPV wordt ingezet om uw ademhaling te ondersteunen en de gaswisseling in uw longen te verbeteren bij een toename in klachten (exacerbatie) van COPD / longaanval. Het zuurstofgehalte zal hierdoor stijgen, terwijl het koolzuurgehalte en de zuurgraad van het bloed dalen.

lees meer

Over een NPPV behandeling

NPPV wordt ingezet om uw ademhaling te ondersteunen en de gaswisseling in uw longen te verbeteren bij een toename in klachten (exacerbatie) van COPD / longaanval. Het zuurstofgehalte zal hierdoor stijden, terwijl het koolzuurgehalte en de zuurgraad van het bloed dalen.

Noninvasive Positive Pressure Ventilation

NPPV staat voor Noninvasive Positive Pressure Ventilation. Bij de behandeling wordt geen buisje in uw keel ingebracht (intubatie). Ook wordt u niet suf door kalmerende middelen. Uw behandeld arts kan in overleg met u besluiten tot een NPPV-behandeling als:

  • er sprake is van acute, ernstige benauwdheid die onvoldoende verbetert na een behandeling met medicijnen
  • de benauwdheid zo ernstig is dat een behandeling met medicijnen niet meer mogelijk is
  • uit bloedonderzoek blijkt dat uw bloedwaarden niet goed zijn

Verloop van de behandeling

Bij een NPPV-behandeling krijgt u een kunststof masker over neus en mond. Via het masker krijgt u met behulp van druk zuurstof toegediend.

lees meer

Verloop van de behandeling

Bij een NPPV-behandeling krijgt u een kunststof masker over neus en mond geplaatst. Via het masker krijgt u met behulp van druk zuurstof toegediend. Bij inademing neemt de druk toe, bij uitademing daalt de druk. Op deze manier wordt uw ademhaling ondersteund. Uw eigen ademhaling gaat gewoon door.

De verpleegkundige zorgt ervoor dat het apparaat en andere benodigdheden op uw kamer aanwezig zijn. U krijgt het masker aangemeten. Dit wordt met klittenband om uw hoofd bevestigd. Wanneer het masker voor uw gevoel goed zit, zet de verpleegkundige het NPPV-apparaat aan. U voelt nu dat de in- en uitademing met een bepaalde druk verloopt. Sommige patiënten moeten hier erg aan wennen, andere patiënten ervaren het als een opluchting. Bespreek met de verpleegkundige hoe u zich voelt. Ook bij vragen of ongemakken kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige of de behandeld arts.

Bloedonderzoek

Na 1 uur en na 2 uur krijgt u een bloedonderzoek en wordt eventueel de druk van het apparaat bijgesteld. U kunt gewoon door het masker heen kijken, praten en bijvoorbeeld lezen. Moet u medicijnen innemen of wilt u eten of drinken, dan kan het masker worden losgemaakt. Ook kunt u het masker op elk moment zelf verwijderen door aan het rode noodkoord te trekken. De verpleegkundige zal dit verder uitleggen.

Bijwerkingen

U kunt van het masker angstig of benauwd worden. Het ontsnappen van lucht langs het masker kan een irriterend of droog gevoel geven aan neus en ogen. Indien u te veel lucht inslikt, kunt u een opgeblazen gevoel krijgen door lucht in uw maag. Luchtweginfecties komen niet veel voor bij een NPPV-behandeling.

 


Radboudumc Nijmegen

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Radboudumc Nijmegen

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet