Over de behandeling

Een oorschelpepithese is een kunstoorschelp. Voor het plaatsen van een oorschelpepithese is een kleine operatie nodig.

Hoe wordt een oorschelpepithese gemaakt?

Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde is gespecialiseerd in het maken van oorschelpepithesen. Zij maken de oorschelpepithese uit zacht silicone elastomeer. De kunstoorschelp krijgt precies de kleur van uw huid, waardoor het net echt lijkt. Het materiaal is wel iets harder dan uw echte huid. De kunstoorschelp blijft op zijn plaats door huidlijm of titanium implantaten die in uw schedel zijn verankerd. Na een tijdje gaat de oorschelpepithese verkleuren. Daarom wordt deze ongeveer iedere 2 jaar vervangen.
Patiƫntenzorg Behandelingen Oorschelp-epithese

Over de behandeling

Een oorschelpepithese is een kunstoorschelp. Voor het plaatsen van een oorschelpepithese is een kleine operatie nodig. lees meer

Operatie

Voor het plaatsen van de titanium implantaten is een operatie nodig. Na een genezingsperiode van ongeveer 3-5 weken kan de oorschelpepithese geplaatst worden. lees meer

Operatie

Voor het plaatsen van de titanium implantaten is een operatie nodig. Na een genezingsperiode van ongeveer 3-5 weken kan de oorschelpepithese geplaatst worden. De operatie vindt onder algehele narcose plaats (bij kinderen) of soms met een plaatselijke verdoving. Als er nog restanten van een klein oor of eerdere oorschelpreconstructie verwijderd moeten worden, is de operatie iets uitgebreider en vindt deze altijd onder algehele narcose plaats.

Om te bepalen waar we de implantaten het beste kunnen plaatsen, maken we met de nieuwste 3D-technologie een model van uw hoofd. Dit model gebruiken we als voorbeeld voor de juiste positionering tijdens de ingreep. 

Na de operatie verbinden we de titanium implantaten met elkaar. Dit doen we boven de huid met een ‘steg’. Op deze steg kunt u later de epithese vastklikken. 

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Afspraak

Of een oorschelpepithese voor u een optie is, bespreken we op het Nijmeegs Oorschelpspreekuur. Om hiervoor een afspraak te maken, kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Contact

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Hearing & Implants

U kunt bij Hearing & Implants terecht wanneer een normaal hoortoestel u niet meer voldoende spraakverstaan oplevert. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet