Hearing & Implants

U kunt bij Hearing & Implants terecht wanneer een normaal hoortoestel u niet meer voldoende spraakverstaan oplevert. Voor diverse soorten gehoorverlies hebben we een oplossing. U kunt via uw behandelend KNO arts een doorverwijzing krijgen.

Over Hearing & Implants

Hearing & Implants is onderdeel van de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde van het Radboudumc. De medewerkers van Hearing & Implants hebben veel kennis over en ervaring met implanteerbare hoorhulpmiddelen.

lees meer

Over Hearing & Implants

Hearing & Implants is onderdeel van de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde van het Radboudumc. De medewerkers van Hearing & Implants hebben veel kennis over en ervaring met implanteerbare hoorhulpmiddelen. Het eerste kind in Nederland dat een cochleair implantaat kreeg, is in ons centrum behandeld. Ook zijn wij als eerste centrum in Nederland gestart met implanteerbare botverankerde hoorsystemen.

Wetenschappelijk onderzoek verbetert onze zorg

Wij werken samen met de Radboud Universiteit, onder andere het Donders Institute. Zo volgen en onderzoeken we de langetermijnontwikkelingen van patiĆ«nten. Dankzij dit onderzoek kunnen we onze zorg en begeleiding voortdurend verbeteren. 

Ons werk

Bij Hearing & Implants kunt u terecht voor implanteerbare hoortoestellen: 

Cochleaire implantaten
Bij het team Cochleaire Implantatie kunt u terecht voor informatie over cochleaire implantaten (CI’s), persoonlijk advies op basis van vooronderzoek, operatie, revalidatie en nazorg. Wij hebben al sinds 1986 ervaring met het implanteren van CI’s. Inmiddels begeleiden wij zo’n 500 kinderen en 1000 volwassenen met een CI en implanteren we ruim 125 cochleaire implantaten per jaar. Hiermee zijn we in de Benelux een van de meest ervaren CI-centra. In Nederland begeleiden we bijna een kwart van alle mensen met een CI.

Botverankerde hoorsystemen (BCD) en middenoorimplantaten
Al meer dan 25 jaar bieden wij persoonlijke begeleiding en zorg rond verschillende implanteerbare hoortoestellen. We hebben inmiddels ruim 1.500 mensen geholpen met een botverankerd hoorsysteem (BCD). Daarmee zijn we een van de grootste wereldwijd. Ook hebben we een grote expertise op het gebied van middenoorimplantaten. Operaties voor middenoorimplantaten komen in het algemeen niet zo vaak voor. Dankzij onze uitgebreide ervaring kunnen we hierdoor uitstekende zorg bieden aan slechthorende patiƫnten.

Oorschelpepithese en -reconstructie
Wanneer iemand geen oorschelpen heeft vanwege onvolledige aanleg of door een ongeval, bieden wij twee mogelijkheden:
  • een kunstoor (epithese) van siliconen
  • een reconstructie van het oor met behulp van eigen ribkraakbeen

Voor beide mogelijkheden werken we samen met de deskundigen van Mond-, Kaak- en aangezichtschirurgie, het Centrum Bijzondere Tandheelkunde en het 3D-laboratorium.


Contact

Hearing & Implants
(024) 361 35 06

neem contact op

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 382

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 382

Implanteerbare hooroplossingen


Behandeling Cochleaire implantatie (CI)

Een cochleair implantaat (CI) kan een geschikt hulpmiddel zijn als u doof of ernstig slechthorend bent en u vanwege een defect in uw slakkenhuis met een gewoon hoortoestel geen of weinig geluiden kunt waarnemen.

lees meer

Cochleaire implantatie bij kinderen

Als uw kind een ernstige vorm van slechthorendheid of doofheid heeft, of de slechthorendheid van uw kind zeer snel toeneemt, kunt u terecht bij het CI-team voor kinderen.

lees meer

Behandeling Middenoor­implantaten

Een middenoorimplantaat (een hoortoestel waarvan het hele toestel of alleen de sensor onder de huid zit) is mogelijk als een normaal hoortoestel voor u geen oplossing is.

lees meer

Oorschelpzorg


Oorschelp­epithese

Een oorschelpepithese is een kunstoorschelp. Voor het plaatsen van een oorschelpepithese zijn meestal twee kleine operaties nodig.

lees meer

Oorschelp­epithese

Een oorschelpepithese is een kunstoorschelp. Voor het plaatsen van een oorschelpepithese zijn meestal twee kleine operaties nodig. 

Hoe wordt een oorschelpepithese gemaakt?

Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde is gespecialiseerd in het maken van oorschelpepithesen. Zij maken de oorschelp epithese uit zacht silicone elastomeer. De kunstoorschelp krijgt precies de kleur van uw huid, waardoor het net echt lijkt. Het materiaal is wel iets harder dan uw echte huid. De kunstoorschelp blijft op zijn plaats door huidlijm of titanium implantaten die in uw schedel zijn verankerd. Na een tijdje gaat de oorschelpepithese verkleuren. Daarom wordt deze ongeveer iedere twee jaar vervangen.

Operatie

Voor het plaatsen van de titanium implantaten is meestal een operatie nodig. Na een genezingsperiode van ongeveer 5 weken kan de oorschelpepithese geplaatst worden. De operatie vindt onder algehele narcose plaats (bij kinderen) of soms met een plaatselijke verdoving.

Om te bepalen waar we de implantaten het beste kunnen plaatsen, maken we met de nieuwste 3D-technologie een model van uw hoofd. Dit model gebruiken we als voorbeeld tijdens de ingreep.  

Na de operatie verbinden we de titanium implantaten met elkaar. Dit doen we boven de huid met een ‘steg’. Op deze steg klikken we de epithese vast. 

Afspraak

Of een oorschelpepithese voor u een optie is, bespreken we op het spreekuur voor oorschelpzorg. Om hiervoor een afspraak te maken, kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde. U hebt hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Oorschelp­reconstructie

Een oorschelpreconstructie is een kunstoor gemaakt van kraakbeen uit uw eigen ribben.

lees meer

Oorschelp­reconstructie

Een oorschelpreconstructie is een kunstoor gemaakt van kraakbeen uit uw eigen ribben. Oorschelpreconstructie wordt gebruikt voor mensen waarbij de oorschelpen ontbreken door een onvolledige aanleg -microtie- of een ongeval. Omdat de oorschelp gemaakt wordt van eigen lichaamsmateriaal spreken we van autologe oorschelpreconstructie.

Hoe wordt een autologe oorschelp gemaakt?

Met kraakbeen uit uw eigen rib maken we een oormodel dat lijkt op uw eigen oorschelp of als u geen oorschelp meer hebt op een standaard model. Vervolgens brengen we dit model operatief onder uw huid aan. In een tweede operatie zorgen we dat de oorschelp die dan nog volledig onder de huid zit, iets van uw hoofd af komt te staan, zoals bij een echt oor. Soms is nog een derde operatie nodig, bijvoorbeeld wanneer we ook een nieuwe gehoorgang hebben moeten maken.

Een reconstructie met eigen ribkraakbeen is mogelijk voor volwassenen en voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook hebt u voldoende borstomvang nodig. Een oorschelpreconstructie kan een leven lang meegaan.  

Operatie

De eerste operatie voor een oorschelpreconstructie gebeurt onder algehele verdoving en duurt ongeveer zes uur. Tussen de eerste en de vervolgoperaties zit steeds een half jaar.

Afspraak

Voor een afspraak op het spreekuur voor oorschelpzorg, kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde. U hebt hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Onze medewerkers

inloggen