Urethraplastiek in één operatie

De eerste dagen blijft u veel in bed rusten om het operatiegebied te ontlasten. U kunt wel met behulp van een rolstoel naar het toilet of de badkamer. Na 1 of enkele dagen kunt u in overleg met de behandelend arts uw beweging uitbreiden. U kunt dan meer uit bed komen, op een stoel zitten en korte afstanden lopen.

Naar huis

Als u zich goed voelt, de pijn onder controle is, u weer mobiel bent en de urine voldoende en helder is, mag u naar huis. Bij pijnklachten kunt u paracetamol innemen. Ook is het verstandig voldoende rust te nemen. De eerste tijd blijft de blaaskatheter in uw blaas zitten om het operatiegebied te ontlasten. De verpleegkundige van de afdeling legt u uit hoe u de katheter verzorgt en hoe u met opvangzakken omgaat. Hij of zij zorgt ook voor voldoende voorraad. De behandelend arts spreekt met u af wanneer u op de afdeling terug komt om de katheter te laten verwijderen. Als alles goed is kunt u hierna weer op de natuurlijke wijze plassen.

De wond in uw plasbuis moet na elke operatie thuis nog verder genezen. Dit duurt zeker 6 weken.
 
Patientenzorg Behandelingen Opheffen vernauwing plasbuis

Over een vernauwing van de plasbuis

Als uw plasbuis (urethra) vernauwd is, dan kan dit het gevolg zijn van littekenweefsel. Door de vernauwing is de urinestraal minder krachtig. Er kan urine in de blaas achterblijven, waardoor de kans op een blaasontsteking groter is.

Contact

Polikliniek Urologie

(024) 361 38 03, bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)

De behandeling

De operatie heeft als doel de vernauwing in uw plasbuis op te heffen. De operatie gebeurt onder algehele of plaatselijke anesthesie (verdoving). Er zijn verschillende technieken.

 • Bij Sachse of Otis brengen we een scoop bij u in de plasbuis en snijden we met een mesje de vernauwing in. De operatie duur 30 minuten tot 1 uur.

  lees meer


  Sachse of Otis

  Bij Sachse of Otis brengen we een scoop bij u in de plasbuis en snijden we met een mesje de vernauwing in.
  • Bij een Sachse is het instrument een hol buisje, waaruit bij de vernauwing een mesje te voorschijn komt en de vernauwing insnijdt.
  • Bij een Otis-operatie wordt de plasbuisvernauwing voor zover mogelijk opgerekt en snijdt het mesje daarna een of enkele millimeters in de vernauwing.
  Uw behandelend arts bespreekt met u de voor- en nadelen en bepaalt samen met u welke techniek gebruikt kan worden.

  De operatie

  De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer. Daar krijgt u de anesthesie of ruggenprik. De operatie zelf duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur.

 • Urethraplastiek

  Soms kunnen we de vernauwing opereren via de plasbuis zelf, volgens de procedure Sachse of Otis. Als dit niet mogelijk is, gebruiken we de procedure urethraplastiek. Bij de urethraplastiek legt de uroloog de plasbuis open en verwijdert meestal het gedeelte van de plasbuis waar de vernauwing zit. Hierna hecht hij of zij de uiteinden van de plasbuis weer aan elkaar vast.

  De operatie

  Als de vernauwing lang is of aan het uiteinde van de penis zit, dan kunnen we de uiteinden van de plasbuis niet direct aan elkaar hechten. Dat zou voor een verkorting van uw penis zorgen. Om dat te voorkomen vervangen we een gedeelte van de verwijderde pasbuis. De uroloog opent uw plasbuis en bevestigt een stripje slijmvlies op de plek van het vernauwde gedeelte. Dit vervangende slijmvlies neemt hij of zij weg uit de binnenzijde van uw penis, wang of van de onderzijde van uw tong. Op deze manier vervangt de arts met lichaamseigen weefsel het weggenomen vernauwde stuk plasbuis (plastiek).

  Deze vervangingsoperatie vindt plaats door middel van 1 of 2 operaties. Als het in 1 keer gebeurt, sluit de uroloog direct uw plasbuis. Als de procedure moeilijk is, dan sluit de arts uw plasbuis nog niet direct. Het nieuw geplaatste weefsel moet dan eerst genezen. Dan komt u ongeveer 3 maanden na de 1e fase terug naar het ziekenhuis. De uroloog sluit dan uw plasbuis en huid door een operatie. Hierna is de vernauwing van de plasbuis opgeheven.
   

Na de behandeling

 • Als de katheter verwijderd is, kan het enkele uren duren voordat u moet plassen. De eerste keren dat u plast, kunt u een branderig gevoel hebben.

  lees meer


  Sachse of otis

  De uroloog bespreekt wanneer de katheter verwijdert kan worden. Meestal is dit de volgende dag. Als de katheter verwijderd is, kan het enkele uren duren voordat u moet plassen. De urine vangt u op in een urinaal of po. Zo kan de verpleegkundige de kleur en hoeveelheid bekijken. Als u voldoende drinkt, wordt de urine steeds lichter van kleur. De eerste keren dat u plast, kunt u een branderig gevoel hebben. Soms verliest u nog wat bloed bij de urine. Schrik hier niet van. Als u rust neemt en veel drinkt verdwijnt dit snel.

  Naar huis

  De verpleegkundige scant uw blaas na het plassen om te kijken of er geen urine achterblijft in de blaas. Als dit 2 keer goed is, mag u naar huis. Soms houdt de zwelling van het operatiegebied wat langer aan. Hierdoor kan het goed uitplassen nog niet lukken. In dat geval leren we u om tijdelijk zelf met een slangetje de blaas te legen (katheteriseren). Als dit goed gaat, mag u naar huis. U krijgt dan een afspraakkaart mee voor een bezoek aan de polikliniek.

 • Urethraplastiek in twee operaties

  Eerste fase

  Na de operatie van de eerste fase heeft u een blaaskatheter die in de blaas ligt. Deze komt via een incisie in het perineum (ruimte tussen scrotum en anus) naar buiten. Hierdoor wordt de urine afgevoerd zonder dat het opengelegde operatiegebied belast wordt. De wond ligt open. De wond is wel verbonden op de operatiekamer. Daarnaast is de binnenkant van uw wang, de onderkant van uw tong of de penishuid waar het slijmvlies is gestript pijnlijk of gevoelig door de daar gemaakte schaafwond.

  De eerste dagen na de operatie blijft u veelal in bed rusten om het operatiegebied te ontlasten. U kunt wel met behulp van een rolstoel naar het toilet of de badkamer. Na enkele dagen kunt u in overleg met de behandelend arts en verpleegkundige meer gaan bewegen.
  Naar huisAls u zich goed voelt, de pijn onder controle is en u weer mobiel bent, mag u naar huis. Dit is meestal na ongeveer 3 tot 4 dagen. De blaaskatheter in het perineum blijft zitten tot de tweede fase. De verpleegkundige van de afdeling legt u de verzorging hiervan uit. Ook geeft hij of zij uitleg over de verzorging van de wond. De behandelend arts spreekt met u af wanneer de tweede fase plaatsvindt. Dit is meestal ongeveer 3 maanden later.

  Tweede fase

  Na de operatie heeft u weer een blaaskatheter. Deze ligt in uw blaas en komt via het uiteinde van uw plasbuis naar buiten. Dit beschermt de opnieuw dichtgemaakte plasbuis. Ook nu blijft u veelal in bed rusten om het operatiegebied te ontlasten. U kunt wel met behulp van een rolstoel naar het toilet of de badkamer. Na enkele dagen kunt u in overleg met de behandelend arts het mobiliseren uitbreiden.Naar huisAls alles goed gaat kunt u na enkele dagen naar huis. De blaaskatheter moet ongeveer 10 dagen blijven zitten. U gaat dus weer met een blaaskatheter naar huis. Bij ontslag maken we een afspraak wanneer u terugkomt op de afdeling om de blaaskatheter uit te halen. Als het plassen hierna op de natuurlijke manier goed gaat en er niet teveel urine in de blaas achterblijft, mag u daarna naar huis.

  De wond in uw plasbuis moet na elke operatie thuis nog verder genezen. Dit duurt zeker 6 weken.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Naar uw afspraak bij Urologie

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak bij Urologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Uw opname

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.

lees meer

Adviezen na de operatie

 • Drink ongeveer 2 liter per dag.
 • Plas op tijd.
 • Span u niet teveel in.
 • Fiets niet.
 • Gebruik alcohol alleen in beperkte mate.
 • Heb de eerste 2 weken na de operatie (sachse of otis) geen geslachts-gemeenschap.

Contact opnemen

Neem contact met ons op als u last krijgt van onderstaande klachten:

 • Koorts boven 38,5º C.
 • Erg rode of pussende wond.
 • Aanhoudende ernstige pijn in het operatiegebied.
 • Te weinig of te bloederige urineproductie wat niet overgaat bij voldoende drinken.