De behandeling

Clomifeen

Clomifeen (of Clomid) krijgt u om een eisprong op te wekken of om de menstruatiecyclus te verbeteren. Als u Clomifeen slikt, maakt u meer Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) aan. Hierdoor gaan de eiblaasjes groeien. Tijdens de eerste cyclus waarin u Clomifeen gebruikt controleren we of er eiblaasjes groeien. We maken dan via uw vagina een echo van uw eierstokken. Als Clomifeen niet goed genoeg werkt, adviseert de arts u iets anders.

Behandelen met Clomifeen
Clomifeen hoeft u maar kort te gebruiken, namelijk van cyclusdag 3 tot 7. Meestal begint u met 1 tablet van 50 milligram per dag. Werkt dit niet goed genoeg? Dan slikt u 2 of maximaal 3 tabletten per dag. Krijgt u door het slikken van Clomifeen een goede eisprong en wordt uw baarmoederslijmvlies goed opgebouwd? Dan mag u dit medicijn tijdens een volgende cyclus weer gebruiken.

Klachten Clomifeen
Clomifeen geeft meestal weinig klachten. U kunt last krijgen van: opvliegers, maag- en buikklachten (opgeblazen gevoel), moe zijn, wazig zien, flikkeringen zien of hoofdpijn.

Puregon en Gonal-F

Puregon of Gonal-F krijgt u om de eiblaasjes te laten groeien en rijpen. In allebei de medicijnen zit het hormoon FSH. Behandeling met FSH is een zware vorm van Ovulatie Inductie. We doen dit als de hoogste dosering Clomifeen niet het gewenste resultaat geeft of wanneer Clomifeen veel klachten geeft. Puregon en Gonal-F geeft u zichzelf door het in de huid van uw buik te spuiten. Dat doet u met een injectiepen. Een verpleegkundige legt u uit hoe u dit moet doen.

Behandelen met Puregon en Gonal-F
Voor u begint met Puregon en Gonal-F krijgt u op de derde dag van uw menstruatie een echo. We controleren dan of uw baarmoeder en eierstokken er goed uitzien. Als alles in orde is, begint u dezelfde dag nog met het spuiten van de hormonen. Meestal begint ui met 75 eenheden per dag. Na 5 dagen krijgt u een echo. We kijken dan of er eiblaasjes groeien. Soms prikken we ook bloed om de hoeveelheid hormonen te bepalen. Hoe de behandeling daarna verder gaat, hangt af van het resultaat:
  • zijn de eiblaasjes nog niet groot genoeg? Dan gaat u door met het spuiten van Puregon of Gonal-F. We maken een afspraak voor de volgende controle echo.
  • zijn de eiblaasjes wél groot genoeg? Dan stopt u met het gebruik van Puregon of Gonal-F. De arts vertelt u wanneer u mag beginnen met het spuiten van Pregnyl.
Klachten Puregon en Gonal-F
Puregon en Gonal-F geven meestal weinig klachten. Sommige vrouwen krijgen huiduitslag rondom de plek waar ze de hormonen spuiten.

Pregnyl

Pregnyl is een hormoon dat zorgt voor de eisprong. Pregnyl wordt gemaakt uit de urine van zwangere vrouwen. U gebruikt Pregnyl één keer. Voor een goed resultaat moet u vrijen op de avond dat u Pregnyl gebruikt en het liefst ook de avond erna. 

Pregnyl gebruiken
Meestal gebruikt u 5000 eenheden Pregnyl. Ongeveer 40 uur nadat u de Pregnyl inspuit, is de eisprong. Daarom is het belangrijk dat u vóór de eisprong seks hebt. Gebruikt u Pregnyl voor IUI, dan is de behandeling ongeveer 40 uur nadat u de Pregnyl inspuit.

Klachten Pregnyl
Pregnyl geeft meestal weinig klachten. Sommige vrouwen krijgen huiduitslag rondom de plek waar ze de Pregnyl spuiten.

Risico’s bij Ovalatie Inductie

Bij ovulatie inductie is de kans groter dat u zwanger raakt van meerdere kinderen. Als u Clomifeen gebruikt, dan is ongeveer 7% van de zwangerschappen een tweeling en 1% een drie- of meerling. Als u Gonal F/Puregon gebruikt, dan is de kans op meer kinderen nog iets groter. Door een goede controle proberen wij de kans op een meerling zwangerschap te beperken, omdat dit extra risico’s geeft.

Te veel eiblaasjes
Soms groeien er door de medicijnen te veel eiblaasjes. Gebeurt dit, dan kunnen we beslissen dat u geen Pregnyl gebruikt. U krijgt dan geen eisprong. Het kan gebeuren dat u spontaan een eisprong krijgt. Gebruik voor de zekerheid totdat u weer ongesteld wordt een condoom als u seks heeft. Groeien er steeds te veel eiblaasjes? Dan kunnen we er één of meer aanprikken en leegzuigen tot er nog maar twee eiblaasjes overblijven. Uw arts praat met u over wat voor u het beste is.

Afwijkingen en eierstokkanker
Gebruikt u Clomifeen, Gonal-F, Puregon en Pregnyl? Dan is de kans niet groter dat uw kind meer aangeboren afwijkingen heeft. De kans dat u eierstokkanker krijgt, is ook niet groter.
Patientenzorg Behandelingen Ovulatie Inductie OI

Over Ovulatie Inductie

Bij Ovulatie Inductie maken we met hormonen uw cyclus regelmatiger en wekken we een eisprong op. Dat doen we als er bij u niet iedere maand een eicel vrijkomt of als u menstruatiecyclus niet helemaal gaat zoals zou moeten. Soms doen we Ovulatie Inductie en Kunstmatige Inseminatie (IUI) samen.

Voorbereiding Hormoon­behandeling bij andere menstruatie­cyclus

Uw menstruatiecyclus is anders als bijvoorbeeld de tweede helft van uw cyclus te kort is of wanneer u dan weinig hormonen heeft. Uw cyclus kan ook te lang duren, namelijk meer dan 35 dagen. Medicijnen kunnen helpen om een normale cyclus te krijgen.

De behandeling

Er zijn verschillende medicijnen die u kunt krijgen voor deze behandeling. Deze werken op verschillende manieren en hebben verschillende klachten.

lees meer

Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer

Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44


Naar uw afspraak adres & route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Afspraak op weekdagen of in het weekend

Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.   

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet