Wat is een PICC-lijn?

Wat houdt de behandeling in? lees meer

Wat is een PICC-lijn?

Wat is de behandeling

PICC-lijn staat voor Peripherally Inserted Central Catheter (Perifeer Ingebrachte Centrale Katheter). Dit betekent dat de PICC-lijn via een groot bloedvat in de bovenarm (perifeer) wordt ingebracht en het uiteinde in een groot bloedvat boven het hart ligt (centraal). Een PICC-lijn kan worden gebruikt om antibiotica, chemotherapie, voeding en andere medicatie over een lange periode toe te dienen. Het voordeel van een PICC-lijn is dat deze minder irritatie aan het bloedvat veroorzaakt en daardoor langer kan blijven zitten dan een infuus.


Voorbereiding op de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt u opgenomen op een verpleegafdeling van het ziekenhuis of de dagunit van de Radiologie. Hier krijgt u een OK-jasje aan. In sommige gevallen is het nodig om voorafgaand aan de behandeling bepaalde medicatie te staken. Uw arts zal dit met u bespreken.

De behandeling

Het inbrengen van een PICC-lijn gebeurt in een steriele omgeving. lees meer

De behandeling

Wat is de behandeling

Het inbrengen van een PICC-lijn gebeurt in een steriele omgeving. Uw arm wordt gedesinfecteerd en vervolgens afgedekt onder een steriele doek. Om het onderzoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, krijgt u lokale verdoving van de huid. Met behulp van echografie wordt door het verdoofde gebied een geschikte ader in de bovenarm aangeprikt. Via deze opening (enkele millimeters) wordt de PICC-lijn tot vlak boven het hart ingebracht. Met een röntgenfoto wordt de positie van de PICC-lijn gecontroleerd. Om stolselvorming rondom en in de PICC-lijn te voorkomen, wordt de lijn doorgespoten met natriumchloride (NaCl) vloeistof. Als laatste fixeren we de PICC-lijn met een pleister op de huid.  

De behandeling duurt een half uur tot 1 uur.
 


Na de behandeling

Het inbrengen of hebben van een katheter kan complicaties opleveren. lees meer

Na de behandeling

Na het plaatsen van de PICC-lijn zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Om de kans op complicaties zoveel mogelijk te beperken, wordt de PICC-lijn zorgvuldig en onder steriele omstandigheden ingebracht. Toch kan het voorkomen dat er complicaties optreden op korte- of lange termijn:

Op korte termijn:

 • matig bloedverlies bij de insteekplaats
 • bloeduitstorting (blauwe plek)
 • pijn bij de insteekplaats
 • ontsteking van de ader


Op langere termijn:

 • ontsteking bij de insteekplaats of infectie in de bloedbaan (als gevolg van bacteriën die via de PICC-lijn in de bloedbaan zijn gekomen)
 • verstopping van de PICC-lijn door een bloedpropje (trombose)
 • spontane verplaatsing van de PICC-lijn

Leefregels:

 • U mag gewoon douchen, maar de insteekplaats mag niet nat worden. U kunt hiervoor huishoudfolie of een plastic zak gebruiken.
 • U mag niet in bad, gaan zwemmen of gebruik maken van de sauna vanwege een verhoogd  risico op infectie.
 • U mag niet te zwaar tillen.
 • Sporten en bewegen is toegestaan, mits u oppast bij sporten waarbij u uw arm zwaar belast of hoog boven uw schouders beweegt (bijvoorbeeld tennis, squash of gewichtheffen).

U zult nauwelijks hinder ondervinden van de PICC-lijn. Wel is het van belang de insteekplaats te laten verzorgen en goed droog houden.

Nazorg

Vervanging van de pleister (tegaderm en statlock): iedere week

U kunt dit laten doen tijdens een bezoek aan het ziekenhuis of door de wijkverpleegkundige/thuiszorg.

Wanneer contact opnemen

In de volgende gevallen moet u direct contact op te nemen met het ziekenhuis:

 • Als de PICC-lijn beschadigd is. Sluit de PICC-lijn in dat geval af m.b.v. het klemmetje en kom onmiddellijk naar het ziekenhuis. Ook ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend.
 • Als u koorts (een temperatuur boven de 38,5 graden) en/of koude rillingen krijgt.
 • Als er uit of bij de insteekopening vocht of pus vrijkomt of als de insteekopening rood ziet en/of pijnlijk/drukgevoelig is.
 • Als de PICC-lijn niet meer doorgankelijk is.
 • Als de PICC-lijn naar buiten lijkt te schuiven. Probeer de PICC-lijn niet zelf terug te schuiven, fixeer de PICC-lijn met een extra stuk pleister op de arm.
 • Als u pijn heeft in de nek, arm of tussen de schouderbladen tijdens de toediening van vloeistoffen via de PICC-lijn.

Telefoonnummers

Binnen kantooruren (08.15 - 17.00 uur): Interventieradiologie 024-3616655 (direct nummer).
Buiten kantooruren en in het weekend: Algemeen nummer RadboudUMC 024-3611111.
Laat u doorverbinden met de dienstdoende arts-assistent Radiologie.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.


Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meer

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Contact met de afdeling Interventie Radiologie

voor uw vragen of als u verhinderd bent en een nieuwe afspraak wilt maken lees meer

Contact met de afdeling Interventie Radiologie

Voor rechtstreeks contact met de afdeling Interventie Radiologie, kunt u bellen met 024-3616655.
U kunt hier terecht als u nog vragen heeft of als u uw afspraak wilt verzetten of wilt annuleren.

Wij zijn bereikbaar van
8.15- 16.30 uur.


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780
 • Medewerkers
 • Intranet