Wat is een PICC-lijn?
Wat houdt de behandeling in? lees meerWat is een PICC-lijn?
Wat is de behandeling
PICC-lijn staat voor Peripherally Inserted Central Catheter (Perifeer Ingebrachte Centrale Katheter). Dit betekent dat de PICC-lijn via een groot bloedvat in de bovenarm (perifeer) wordt ingebracht en het uiteinde in een groot bloedvat boven het hart ligt (centraal). Een PICC-lijn kan worden gebruikt om antibiotica, chemotherapie, voeding en andere medicatie over een lange periode toe te dienen. Het voordeel van een PICC-lijn is dat deze minder irritatie aan het bloedvat veroorzaakt en daardoor langer kan blijven zitten dan een infuus.
Over de behandeling
Voor de behandeling
Voorafgaand aan de behandeling wordt u opgenomen op een verpleegafdeling van het ziekenhuis of de dagunit van de Radiologie. Hier krijgt u een OK-jasje aan. In sommige gevallen is het nodig om voorafgaand aan de behandeling bepaalde medicatie te staken. Uw arts zal dit met u bespreken.
De behandeling
Het inbrengen van een PICC-lijn gebeurt in een steriele omgeving. lees meerDe behandeling
Wat is de behandeling
Het inbrengen van een PICC-lijn gebeurt in een steriele omgeving. Uw arm wordt gedesinfecteerd en vervolgens afgedekt onder een steriele doek. Om het onderzoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, krijgt u lokale verdoving van de huid. Met behulp van echografie wordt door het verdoofde gebied een geschikte ader in de bovenarm aangeprikt. Via deze opening (enkele millimeters) wordt de PICC-lijn tot vlak boven het hart ingebracht. Met een röntgenfoto wordt de positie van de PICC-lijn gecontroleerd. Om stolselvorming rondom en in de PICC-lijn te voorkomen, wordt de lijn doorgespoten met natriumchloride (NaCl) vloeistof. Als laatste fixeren we de PICC-lijn met een pleister op de huid.
De behandeling duurt een half uur tot 1 uur.
Na de behandeling
Het inbrengen of hebben van een katheter kan complicaties opleveren. lees meerZwanger of borstvoeding? Laat het ons weten!
Röntgenonderzoek kan meestal gewoon doorgaan als u zwanger bent. Tijdens het onderzoek gebruiken we maar heel weinig straling. Alleen bij veel straling is er een risico voor uw baby. Ook als u borstvoeding geeft is röntgenonderzoek veilig. Röntgenstraling en contrastmiddel hebben geen effect op de moedermelk.
Verhinderd? Neem contact met ons op!
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meerVerhinderd? Neem contact met ons op!
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.Meer informatie
Afspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
LET OP:
Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Routebeschrijving




Radiologie
Bij Radiologie gebruiken we beeldvormende technieken om ziektes of aandoeningen te onderzoeken. De bekendste technieken zijn röntgenonderzoek, echografie, CT en MRI.
lees meer