Patiëntenzorg Behandelingen Pseudotumor cerebri

Over de behandeling

Bij de behandeling van pseudotumor cerebri verlagen we de druk van het hersenvocht.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

De behandeling

Bij IIH door medicijnen helpt stoppen met het gebruiken van die medicijnen. U krijgt dan andere medicijnen. Heeft u IIH omdat u te zwaar weegt? Dan is afslanken de beste behandeling (via een dieet of zelfs via een maagverkleining). lees meer

De behandeling

Bij IIH door medicijnen helpt stoppen met het gebruiken van die medicijnen. U krijgt dan andere medicijnen. Heeft u IIH omdat u te zwaar weegt? Dan is afslanken de beste behandeling (via een dieet of zelfs via een maagverkleining).

Komt de pseudotumor cerebri niet door medicijnen? Dan kan het helpen om middelen, zoals acetazolamide of furosemide (‘plaspil’) te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er minder liquor wordt gemaakt. Glucocorticosteroïden remmen ontstekingen. Ze kunnen helpen als ontstekingscellen de liquorafvoer bij de granulaties verstoppen.

Soms kunnen lumbaalpuncties (ruggenprikken) en het afnemen/afvoeren van een hoeveelheid liquor helpen.  Indien medicijnen of gewichtsverlies niet helpen en er toenemende klachten zijn van slechter zien kan een neurochirurg besluiten een shunt plaatsen. Deze behandelingen zijn om de druk van de liquor te verlagen Er zijn ook operaties aan uw oog die kunnen helpen om ervoor te zorgen dat u niet slechter gaat zien. De arts maakt de schede van uw oogzenuw open, zodat de stuwing weg kan.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Risico's van de shunt

Een shunt kan verstopt raken. De shunt moet dan aangepast worden. De shunt kan ook geïnfecteerd raken. We moeten de shunt dan verwijderen totdat de infectie weg is. lees meer

Risico's van de shunt

Een shunt kan verstopt raken. De shunt moet dan aangepast worden. De shunt kan ook geïnfecteerd raken. We moeten de shunt dan verwijderen totdat de infectie weg is. De liquor voeren we in die tijd naar buiten naar een steriele plastic zak. Het kan ook gebeuren dat er te veel liquor afgevoerd wordt, omdat de klep te weinig weerstand heeft. U kunt dan hoofdpijn krijgen als u opstaat. Die hoofdpijn gaat langzaam weg.

Pseudotumor cerebri Idiopathische Intracraniële Hypertensie (IIH)

Bij pseudotumor cerebri is de druk van het hersenvocht hoger. De hersenkamers maken hersenvocht. lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet