Uw kind voorbereiden

Het is belangrijk uw kind goed voor te bereiden, zodat uw kind niet bang is voor de behandeling. In het ziekenhuis besteden we hier ook aandacht aan.

Wat vertelt u aan uw kind?

  • Vertel dat u tijdens de behandeling bij uw kind blijft.
  • Vertel dat het in de behandelkamer stil en rustig is.
  • Leg uit dat lachgas-apparaat een licht brommend geluid maakt.
  • Vertel dat uw kind weinig tot niets van de behandeling merkt.
  • Leg uit dat uw kind tijdens de behandeling het gevoel kan hebben te zweven of te dromen.
  • Vertel aan uw kind dat het zich na het stoppen van het lachgas binnen enkele minuten weer ‘normaal’ voelt.

Oefenen met een kapje

Om thuis te oefenen kunt u een plastic beker gebruiken met een gat in de bodem. Zet de beker op de neus en mond van uw kind. Belangrijk is dat uw kind rustig in- en uitademt. Het kan helpen om van tevoren samen een fijn gevoel of fijne gedachte te bedenken. Zodat uw kind hieraan kan denken tijdens de behandeling. Bespreek samen wat uw kind een fijn gevoel geeft en help hem/haar daar op te focussen tijdens het oefenen.
Patiëntenzorg Behandelingen Sedatie met lachgas bij kinderen

Wat is lachgas?

Lachgas is een medicijn met een pijnstillende en kalmerende werking. Dit noemen we sedatie. Het kan helpen om uw kind op een comfortabele manier een behandeling of onderzoek te laten ondergaan. Door het lachgas wordt uw kind rustiger, maar hij of zij blijft wel bij bewustzijn.  lees meer

Wat is lachgas?

Lachgas is een medicijn met een pijnstillende en kalmerende werking. Dit noemen we sedatie. Deze vorm van sedatie kan helpen om uw kind op een comfortabele manier een behandeling of onderzoek te laten ondergaan. Door het lachgas wordt uw kind rustiger, maar hij of zij blijft wel bij bewustzijn. 

Lachgas kan gebruikt worden bij verschillende ingrepen, zoals bij een bloedafname, het plaatsen van een infuus of blaaskatheter, of bij kleine wondzorg. 

De kinderarts, physician assistant of gespecialiseerd verpleegkundige bepaalt of lachgas veilig en goed kan worden ingezet. Deze methode is vooral geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Het is belangrijk dat kinderen begrijpen dat ze door het kapje/masker moeten ademen.

Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Naar de afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 2
Route: 801

bekijk route

Naar de afspraak

Bezoekadres

F2c - Dagbehandeling en Short Stay Unit
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Parkeren

Het Amalia kinderziekenhuis is via meerdere ingangen bereikbaar. Bij Ingang Midden zijn 2 parkeerplaatsen voor langere invalidevoertuigen. Als uw kind meerdere dagen wordt opgenomen kan het voordeliger zijn om een parkeerkaart voor een week af te nemen. 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 2 en volg route 801 (F2c - Dagbehandeling en Short Stay Unit)

Uw kind voorbereiden

Het is belangrijk uw kind goed voor te bereiden, zodat uw kind niet bang is voor de behandeling. U kunt van tevoren oefenen met het ademen door een kapje/masker. lees meer

Voor de behandeling

Zorg dat uw kind 2 uur voor de behandeling niks meer eet. Uw kind mag wel gewoon blijven drinken. Voor de behandeling komt de lachgas praktijkspecialist kennismaken met u en uw kind lees meer

Voor de behandeling

Het lachgas wordt toegediend door een lachgas praktijkspecialist. Dit is een verpleegkundige of een physician assistant (PA) die hiervoor speciaal is opgeleid. Voor de behandeling komt de lachgas praktijkspecialist kennismaken met u en uw kind. In dit gesprek bespreekt de praktijkspecialist de volgende punten met u en uw kind:
  • de gezondheid en het eventuele medicijngebruik van uw kind,
  • wat er gaat gebeuren in de aanloop naar en tijdens de sedatie,
  • de te verwachten effecten van de sedatie met lachgas.
De praktijkspecialist houdt rekening met de leeftijd van uw kind en past de informatie hierop aan.

Nuchter zijn

Zorg dat uw kind 2 uur voor de behandeling niks meer eet. Uw kind mag wel gewoon blijven drinken.

De behandeling

We vermengen het lachgas met zuurstof. Dit mengsel ademt uw kind in via een kapje/masker. Na ongeveer 3 tot 5 minuten voelt uw kind zich prettig en ontspannen. Dan kan gestart worden met de behandeling of het onderzoek. lees meer

De behandeling

Eén van de ouders of verzorgers mag tijdens de behandeling bij het kind blijven. Als u bij uw kind wil blijven tijdens de sedatie terwijl u zwanger bent of wilt worden, bespreek dat dan van tevoren met de lachgas praktijkspecialist. Uw kind mag bij u op schoot of u kunt uw hand op de arm van uw kind houden. Dit geeft vertrouwen. Het is voor het kind prettig te weten dat u er bent en niet weggaat. Zet uw telefoon van tevoren op ‘stil’.

De kamer is schemerig. De spullen die tijdens de behandeling worden gebruikt, blijven zoveel mogelijk uit het zicht van het kind. Het is belangrijk dat het tijdens de sedatie rustig is. Op de achtergrond hoort uw kind mogelijk wel het brommende geluid van het lachgasapparaat. Alleen de specialist die de sedatie uitvoert, praat tegen uw kind. U en alle andere aanwezigen zijn stil. 

Toediening lachgas

We vermengen het lachgas met zuurstof. Dit mengsel ademt uw kind in via een kapje/masker op de neus en mond. De specialist zoekt een kapje/masker uit met de juiste maat. Tijdens de hele behandeling krijgt uw kind lachgas toegediend via dit kapje/masker. Het is belangrijk dat uw kind niet praat en het hoofd zo stil mogelijk houdt, zodat het kapje/masker goed blijft zitten. 

Na ongeveer 3 tot 5 minuten voelt uw kind zich prettig en ontspannen. Dan kan gestart worden met de behandeling of het onderzoek. Uw kind kan nog wel reageren met handgebaren. De sedatie werkt het beste als uw kind zich kan overgeven aan het dromerige gevoel en zich veilig voelt. Als uw kind het kapje/masker niet op het gezicht durft te hebben, probeert de specialist allereerst uw kind te kalmeren en probeert het daarna opnieuw. Dat lukt niet altijd. In overleg met de arts kan dan een ander plan gemaakt worden.

Ademhaling

Tijdens de sedatie houden we de ademhaling van uw kind goed in de gaten. Als uw kind in slaap valt brengen we een lampje aan op zijn of haar vinger om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. 

Na de behandeling

Na het stoppen van het lachgas blijft het kapje nog even voor het gezicht om het uitgeademde lachgas af te zuigen. Binnen 5 minuten is het lachgas weer uitgewerkt.


Informatie voor kinderen

Binnenkort ga je naar het ziekenhuis voor een behandeling of onderzoek. Bijvoorbeeld voor bloedonderzoek of het plaatsen van een infuus. Dit gaat soms beter met lachgas. Lachgas kan je inademen door een kapje/masker. Dit kapje past precies over je neus en mond. Lachgas werkt goed als je het kapje laat zitten en je probeert om niet te praten. Ook krijg je een verdovende zalf op je hand of ellenboog. Je moeder of vader mag er de hele tijd bij zijn.

Op de achtergrond hoor je misschien het ruisende geluid van het apparaat waar het lachgas uitkomt. De persoon die jou het lachgas geeft praat rustig tegen je, of vertelt je een verhaaltje om te zorgen dat je even wegdroomt. Van tevoren spreken jullie af waar het verhaaltje over moet gaan.

Wat voel je?

Door het lachgas voel je je ontspannen, veilig en vrolijk. Je kunt soms tintelingen voelen in je handen of voeten. Na een paar minuten ben je fijn aan het dromen. Wat er om je heen gebeurt stoort je niet. De behandeling is klaar voordat je het door hebt. Veel kinderen vertellen dat ze niks meer weten   van de behandeling. Of ze hebben het wel gezien, maar voelden er niks van. Als de handeling klaar is, ben je binnen 5 minuten weer wakker.


Verdovende crème

Vaak wordt lachgas gebruikt in combinatie met verdovende crème. lees meer

Effect en bijwerkingen

Hoe een kind het lachgas ervaart, verschilt per kind. Veel kinderen hebben het gevoel dat ze dromen. Uw kind kan last hebben van bijwerkingen zoals duizeligheid of misselijkheid. lees meer

Effect en bijwerkingen

Hoe een kind de lachgassedatie ervaart, verschilt per kind. In het algemeen vertellen kinderen na de sedatie dat zij slaperig waren en het gevoel hadden te dromen. Sommigen hebben het over het gevoel “in een ballon” te zitten, een soort veilige plek waar ze de behandeling “los konden laten”. Ze herinneren zich bijna niks meer van de behandeling, maar reageren tijdens de sedatie wel op aanwijzingen van de persoon die het lachgas toedient.

Het eerste gevoel van het lachgas wat onwennig en vreemd zijn, maar dit verandert meestal binnen een paar minuten in een aangenaam, warm, ontspannen en/of zweverig gevoel. Het komt ook weleens voor dat kinderen het gevoel onprettig vinden, of de ingreep zo spannend vinden dat zij de sedatie niet willen ondergaan. In overleg met de arts kan dan een ander plan gemaakt worden.

Bijwerkingen

Sommige kinderen hebben tijdens of direct na de sedatie last van bijwerkingen zoals duizeligheid, licht in het hoofd, een heel vrolijk gevoel maar soms ook misselijkheid.

Effecten op de gezondheid

Wanneer lachgas in lage concentraties en in combinatie met zuurstof niet langer dan 1 uur gebruikt wordt is dit ongevaarlijk voor de gezondheid.


Dagbehandeling en Short Stay Unit Amalia kinderziekenhuis

Op de dagbehandeling en Short Stay Unit van het Amalia kinderziekenhuis komen kinderen van 0 tot 18 jaar voor een korte opname. Denk hierbij aan een onderzoek onder narcose, (infuus)behandeling of operatie. 

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet