Patientenzorg Behandelingen Sluiting harde gehemelte schisis

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Meestal is uw kind bij de ingreep ongeveer 3 jaar oud. Uw kind wordt voor de ingreep onder verdoving gebracht. De operatie duurt 1,5 tot 2 uur. Uw kind kan 2 tot 3 dagen na de ingreep weer naar huis.

lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Meestal is uw kind bij de ingreep ongeveer 3 jaar oud. De opname is vaak in het begin van de week. Uw kind wordt voor de ingreep onder verdoving gebracht en kan 2 tot 3 dagen na de ingreep weer naar huis.

De operatie

U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en daar blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. De arts hecht het gehemelte met oplosbaar hechtmateriaal. Na de operatie heeft uw kind nog pijn. Verder is hij of zij vaak erg slaperig en misselijk van de narcose. Uw kind heeft een infuus, maar mag in de loop van de dag wat water drinken. Uw kind krijgt als pijnstilling 4 keer per dag een zetpil paracetamol en/of diclofenac.

Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contact

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

lees meer

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:
  • Meld het als uw kind verkoudheiden is, koorts heeft, een allergie, kinderziekten heeft of  medicijnen gebruikt. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
  • Vanaf de oproep mag uw kind niet worden ingeënt.
  • Meld aan de afdeling of één van de ouders tijdens de opname bij het kind blijft slapen. Dan houden we hier rekening mee.

Na de behandeling

Uw kind mag de eerste 4 weken geen knapperig voedsel eten en mag in de eerste 2 weken alleen vloeibaar voedsel hebben. We raden af om uw kind door een rietje te laten drinken.

lees meer

Na de behandeling

Meestal krijgen kinderen wat temperatuursverhoging en zijn ze onrustig en huilerig. De dag na de operatie mag uw kind alles drinken wat vloeibaar is (dus ook melk). Wij adviseren u om de mond van uw kind na te spoelen met water. Hierdoor kan worden voorkomen dat voedselresten, die eventueel op de hechtingen achterblijven, de wondgenezing beïnvloeden.

Door de verandering van de vorm van de mond kan uw kind enkele dagen nodig hebben om te wennen aan het slikken en drinken. Het kan een paar weken duren voordat uw kind weer zal eten en drinken zoals voor de operatie. Als eten en drinken moeizaam gaat, geef dan meerdere keren per dag kleine beetjes voeding.

In de eerste 2 weken na de operatie mag uw kind alleen maar vloeibaar voedsel hebben, bijvoorbeeld yoghurt of vla en later gepureerd warm eten. De eerste 4 weken na de operatie is het niet verstandig om knapperig voedsel te geven (bijvoorbeeld chips, appel of rauwe wortel). Daarnaast is het belangrijk dat u uw kind de eerste 4 weken na de operatie niet zonder toezicht laat eten. Ook drinken uit een rietje raden we af. Let er op dat uw kind geen scherpe voorwerpen in zijn of haar mond stopt. Probeer duim of vingerzuigen te voorkomen. In de periode na de operatie kan het zijn dat uw kind onrustig slaapt door de anesthesie en het herbeleven van de opname. Dit gaat vanzelf over. De hechtingen hoeven niet te worden verwijderd, ze lossen vanzelf op.

Complicaties

De chirurg en afdeling doen altijd hun best om ervoor te zorgen dat u veilig naar huis kan gaan. Het kan zijn dat er complicaties optreden. Gelukkig is dit zeer zeldzaam. Bij volgende signalen moet u contact met ons opnemen:
  • Koorts
  • Problemen met ademhaling
  • Bloedverlies uit de neus/mond
  • Bij niet voldoende inname van voeding/ vocht

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 562

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 562

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Controle

1 week en 3 weken na de operatie heeft u een Zaurus consult met één van de leden van het Schisisteam voor uw eerste vragen. 6 tot 8 weken na de operatie komt u met uw kind bij het Schisisteam op controle.

Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer