Patiëntenzorg Behandelingen Sluiting zachte gehemelte bij schisis

De behandeling

Meestal is uw kind bij de ingreep 6 tot 12 maanden oud. U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer anderhalf 1,5 tot twee 2 uur. Het gehemelte wordt gehecht met oplosbaar materiaal. lees meer

De behandeling

Meestal is uw kind bij de ingreep 6 tot 12 maanden oud. De opname is vaak in het begin van de week. Uw kind wordt voor de ingreep onder verdoving gebracht. Uw kind mag na 3 tot 4 dagen weer naar huis.

U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het gehemelte wordt gehecht met oplosbaar materiaal. Na de ingreep heeft uw kind nog pijn. Hij of zij is vaak erg slaperig en misselijk van de narcose. Uw kind heeft een infuus maar mag in de loop van de dag wat water drinken. Als pijnstilling krijgt uw kind 4  keer per dag een zetpil paracetamol en/of diclofenac.

Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contactformulier

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 785

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 785

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. lees meer

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:
 • Meld het als uw kind verkouden is, koorts heeft of een allergie. Daarnaast is het voor ons belangrijk om te weten als uw kind kinderziekten heeft en zijn of haar medicijngebruikt. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
 • Vanaf de oproep tot aan de opname mag uw kind niet worden ingeënt.
 • Geef aan de afdeling door of één van de ouders blijft slapen tijdens de opname. Dan houden we hier rekening mee.
 • Thuis kunt u alvast oefenen met lepelvoeding, bijvoorbeeld pap, groente of fruit.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Na de operatie

Uw kind krijgt morfine en een blaaskatheter. 2 uur na de operatie mag uw kind wat drinken via een speen of lepel. Als alles goed gaat, dan mag uw kind 3 dagen na de operatie naar huis.

lees meer

Na de operatie


 • Het kan zijn dat uw een maagsonde krijgt. Via een infuus krijgt uw kind medicijnen, vocht en morfine. Uw kind krijgt verschillende medicijnen en neusdruppels om zwelling van de wond en de keel te voorkomen. Tijdens de operatie wordt een tijdelijke blaaskatheter geplaatst.

  Soms is het nodig dat we uw kind in de gaten houden via een monitor. Bijvoorbeeld bij kinderen die te vroeg geboren zijn, als uw kind meerdere aandoeningen heeft. Via de monitor volgen we de hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed en de ademhaling van uw kind. 

  Intensive Care & High Care Kinderen (KinderIC)

  Bij een Pierre-Robin sequentie (terugliggende kin), syndroom afwijking en/of vroeggeboorte zal een kind een nachtje naar de KinderIC. Ook als uw kind na de operatie extra zorg en bewaking nodig heeft, dan gaat uw kind naar de KinderIC 

  Na 24 uur kijken we hoe het met uw kind gaat en of uw kind terug kan naar de verpleegafdeling.

  Mondverzorging

  De mondhygiëniste geeft uitleg over de mondhygiëne na de operatie. De onderkaak mag uw gewoon poetsen. In de bovenkaak mogen alleen de kauwvlakken en de tandoppervlaktes aan de lip/wang zijde (de buitenkant) worden gepoetst.

  Eten en drinken

  • 2 uur na de operatie, mag uw kind wat drinken via een speen of lepel. Meestal eerst glucosewater, appelsap, thee of melkproducten. Als uw kind nog niet wil drinken, dan is dat niet erg. Probeer het later nog eens.
  • Na drinken van melkproducten is het goed om met een slokje water na te spoelen.
  • Het kan zijn dat uw kind het lastig vindt om uit de fles te drinken. Dit kan komen door de zwelling en verandering in de mond door de operatie. 

  Wij bieden uw kind dan dikke vloeibare producten aan. Bijvoorbeeld:

  • Fruithapje
  • Appelmoes
  • Danoontje 

  Dit kunt u met een lepel geven.  

  Als uw kind nog te weinig drinkt, dan geven we extra vocht via het infuus

Meer informatie


Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer

Academische Alliantie Schisiszorg Samenwerking MUMC+

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werkt voor kinderen met een schisis samen met het Maastricht UMC+. Het kan zijn dat u een enkele keer een afspraak in Maastricht heeft, maar de meeste zorg vindt hier in Nijmegen plaats.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet