Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:
  • Meld het als uw kind verkouden is, koorts heeft of een allergie. Daarnaast is het voor ons belangrijk om te weten als uw kind kinderziekten heeft en zijn of haar medicijngebruikt. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
  • Vanaf de oproep tot aan de opname mag uw kind niet worden ingeënt.
  • Geef aan de afdeling door of één van de ouders blijft slapen tijdens de opname. Dan houden we hier rekening mee.
  • Thuis kunt u alvast oefenen met lepelvoeding, bijvoorbeeld pap, groente of fruit.
Patientenzorg Behandelingen Sluiting zachte gehemelte

De behandeling

Meestal is uw kind bij de ingreep 6 tot 12 maanden oud. U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer anderhalf 1,5 tot twee 2 uur. Het gehemelte wordt gehecht met oplosbaar materiaal.

lees meer

De behandeling

Meestal is uw kind bij de ingreep 6 tot 12 maanden oud. De opname is vaak in het begin van de week. Uw kind wordt voor de ingreep onder verdoving gebracht. Uw kind mag na 3 tot 4 dagen weer naar huis.

U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het gehemelte wordt gehecht met oplosbaar materiaal. Na de ingreep heeft uw kind nog pijn. Hij of zij is vaak erg slaperig en misselijk van de narcose. Uw kind heeft een infuus maar mag in de loop van de dag wat water drinken. Als pijnstilling krijgt uw kind 4  keer per dag een zetpil paracetamol en/of diclofenac.

Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contact

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

lees meer

Na de behandeling

Uw kind mag de eerste 4 weken geen knapperig voedsel eten en mag in de eerste 2 weken alleen vloeibaar voedsel hebben. We raden af om uw kind door een rietje te laten drinken.

lees meer

Na de behandeling

Eten en drinken

Meestal krijgen kinderen wat temperatuursverhoging en zijn ze onrustig en huilerig. Het kan een paar weken duren voordat uw kind weer eet en drinkt zoals voor de operatie. Als het eten en drinken moeilijk gaat, geef dan meerdere keren per dag kleine beetjes voeding. Van de tweede tot de veertiende dag na de operatie mag uw kind alleen maar vloeibaar eten, bijvoorbeeld yoghurt of vla en later gepureerd warm eten. De structuur moet van ‘babyvoeding consistentie’ zijn. De eerste vier weken na de operatie is het niet verstandig om knapperig voedsel te geven (bijvoorbeeld broodkorsten, koek of appel). Ook drinken met een rietje raden we af. Let er op dat uw kind geen scherpe voorwerpen in zijn of haar mond stopt. Probeer duim- of vingerzuigen te voorkomen, een fopspeen mag wel.

Slapen

In de periode na de operatie kan het zijn dat uw kind onrustig slaapt door de anesthesie en het herbeleven van de opname. Dit gaat vanzelf over.

Hechtingen

De hechtingen hoeven niet te worden verwijderd, ze lossen vanzelf op.

Complicaties

De chirurg en afdeling doet altijd hun best om ervoor te zorgen dat u veilig naar huis kan gaan. Neemt niet weg dat er complicaties kunnen optreden. Gelukkig is dit zeer zeldzaam. Bij volgende signalen moet u contact met ons opnemen
  • Koorts
  • Problemen met ademhaling
  • Bloedverlies uit de neus/mond
  • Als uw kind niet voldoende eet of drinkt

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 562

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 562

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Controle

De chirurg maakt met u twee afspraken voor een Zaurus consult. Deze vinden 1 week en 3 weken na de operatie plaats. 6 tot 8 weken na de operatie komt u met uw kind bij het Schisisteam op controle.

Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer