Controle

Voordat u naar huis gaat maakt de secretaresse een controle-afspraak op de polikliniek Heelkunde voor u. Soms adviseert de chirurg om enkele weken na de operatie de spataderen te laten scleroseren (inspuiten). Dit gebeurt op de polikliniek Dermatologie.

Patiëntenzorg Behandelingen Spataderen operatief verwijderen

Operatief verwijderen

We kunnen spataders op 2 manieren operatief verwijderen: door middel van een crossectomie of door het strippen van de lange spatader. lees meer

Operatief verwijderen

 We kunnen spataders op 2 manieren operatief verwijderen:
  • Crossectomie: we maken een kleine snede in uw lies en onderbinden de spatader(s). Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Afhankelijk van uw gezondheidstoestand kan de chirurg ook kiezen voor volledige narcose of een ruggenprik.
  • Strippen: we verwijderen de spatader van uw lies tot net onder uw knie via kleine snedes in uw lies en onderbeen (strippen van de lange spatader). Deze operatie kan onder volledige verdoving of met een ruggenprik uitgevoerd worden.
Tijdens uw eerste bezoek aan de polikliniek Heelkunde beoordeelt de chirurg of de dermatoloog de toestand van uw benen en bespreekt met u wat de beste behandeling is. 

Contact

Afdeling Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Voorbereiding elastische kousen

Voor de operatie krijgt u van de arts een recept voor elastische kousen. Deze moet u meenemen naar de operatie. lees meer

Voorbereiding elastische kousen

Voor de operatie krijgt u van de arts een recept voor elastische kousen klasse 2. Deze kunt u aanschaffen bij een speciaalzaak. De verpleegkundige kan u helpen een speciaalzaak te vinden. 

Een week voor de operatie begint u de elastische kousen enkele uren per dag te dragen. Zo went u aan de kousen en krijgt u handigheid in het aan- en uittrekken. Neem de kousen mee naar het ziekenhuis op de dag van de operatie. U hoeft uw benen niet te scheren voor u naar het ziekenhuis komt.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Verloop van de operatie

De operatie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Meestal mag u dezelfde dag naar huis, soms moet u nog één nacht blijven. lees meer

Verloop van de operatie

De operatie duurt 1 tot 1,5 uur en vindt plaats op de Dagbehandeling Operatiekamers (route 798) of op de Short Stay Unit (route 625). Als u op de dagbehandeling geopereerd wordt, mag u in de loop van de dag weer naar huis. Voordat u naar huis gaat komt de arts nog bij u langs. Wanneer u opgenomen wordt op de Short Stay Unit blijft u nog één nacht in het ziekenhuis.

Als de spatader onderbonden of verwijderd is, hecht de chirurg de wondjes. Dit gebeurt meestal onderhuids. Deze hechtingen lossen meestal vanzelf op.

Complicaties

Bij deze operatie is er een normale kans op complicaties aanwezig. Bijvoorbeeld een nabloeding, wondinfectie, trombose of longinfectie.

Bijwerkingen

Na de operatie kan op de plaats van de snede een bloeduitstorting ontstaan. Na het strippen van de spatader kunt u een doof gevoel bij uw enkel en/of aan de binnenkant van uw onderbeen krijgen. Deze klachten verdwijnen meestal na enige tijd.


Na de operatie

  • Stimuleer uw herstel door de volgende leefstijladviezen op te volgen.

    lees meer


    Adviezen

    Stimuleer uw herstel door de volgende leefstijladviezen op te volgen:
    • Maak dagelijks een wandeling.
    • Trek geen knellende kleding aan.
    • Sport de eerste 2 weken na de operatie niet.
    • Ga de eerste week na de operatie niet langdurig recht staan en ondersteun als u zit uw benen.
    • Verwijder na 48 uur het drukverband om uw been. Bedek de wondjes met een gaasje of pleister of laat het onbedekt als de wond droog is.
    • Ga na de eerste 48 uur de elastische kous(en) dragen. Draag deze 6 weken: de eerste 5 dagen dag en nacht, daarna 5 weken alleen overdag.
    • De eerste 2 weken mag u wel douchen, maar niet in bad. Anders lossen de oplosbare hechtingen te vroeg op.
    • Als uw been ‘s avonds opzwelt, loop dan even rond met de kous aan of leg uw been op een stoel. De zwelling verdwijnt dan meestal.
    • 1 week na de operatie mag u weer werken.

Spataderen

Spataderen (varices) zijn afwijkingen aan de aders. Aders zijn bloedvaten voor het afvoeren van het bloed. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 618

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet