Patiëntenzorg Behandelingen Sphenopalatinum blokkade

Wat is een blokkade van het ganglion sphenopalatinum?

Een blokkade van het ganglion kan onder andere worden toegepast bij clusterhoofdpijn, atypische aangezichtspijn en aandoeningen aan het oog waarbij medicijnen geen effect meer hebben. Met deze behandeling proberen we pijnsignalen vanuit het ganglion te blokkeren. lees meer

Wat is een blokkade van het ganglion sphenopalatinum?

Het ganglion (zenuwknoop) bevindt zich naast de kaakholte aan de buitenzijde, naast/achter de neus. Het ganglion sphenopalatinum kan een rol spelen bij diverse pijnklachten in het aangezicht. Een blokkade van het ganglion kan onder andere worden toegepast bij clusterhoofdpijn, atypische aangezichtspijn en aandoeningen aan het oog waarbij medicijnen geen effect meer hebben. Met deze behandeling proberen we pijnsignalen vanuit het ganglion te blokkeren.

Contact

Afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde

(024) 365 57 55

De behandeling

Het ganglion wordt benaderd via uw wang. Door middel van de röntgenbeelden bepalen we het juiste aanprikpunt, dat wordt afgetekend met een stift. lees meer

De behandeling

De behandeling duurt ongeveer een half uur. U krijgt een infuus en uw zuurstofgehalte, pols en eventueel bloeddruk worden gecontroleerd. Het ganglion wordt benaderd via uw wang. Door middel van de röntgenbeelden bepalen we het juiste aanprikpunt, dat wordt afgetekend met een stift. Hierna desinfecteren we een deel van uw gezicht met roze vloeistof en wordt er een steriele doek geplaatst. U krijgt een plaatselijke verdoving in uw huid en daarna starten we met het plaatsen van de naald. Als de naald op de juiste plaats lijkt te staan, dan testen we dit met kleine stroompjes, waarbij we u vragen om aan te geven waar u deze voelt. Daarna plaatsen we een lokale verdoving en starten we met de behandeling met radiofrequente stroom.

Complicaties

De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd. Toch bestaat er een kleine kans op de complicaties. lees meer

Complicaties

De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd. Toch bestaat er een kleine kans op de volgende complicaties:
  • droogheid van het oog
  • verminderd gevoel in het gehemelte: dit verdwijnt meestal na 6 - 8 weken
  • neusbloeding
  • zwelling wang als gevolg van een bloeduitstorting
  • overgevoeligheid. Het is mogelijk dat u allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof. U krijgt dan last van jeuk, huiduitslag en kortademigheid. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een ernstige bloeddrukdaling.
  • uitval van de aangezichtszenuw die het gevoel verzorgt in de bovenkaak, lip, tanden, neus en gehemelte (zeldzaam)
  • hersenvliesontsteking (zeldzaam)

Na de behandeling

Het resultaat van de blokkade is pas enkele weken na de behandeling duidelijk. Bij de meeste patiënten treedt er na de blokkade een goede pijnvermindering op en kunt u in overleg met uw pijnarts de pijnstillers afbouwen. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling kan er gedurende enkele weken napijn optreden. Het resultaat van de blokkade is pas enkele weken na de behandeling duidelijk. Bij de meeste patiënten treedt er na de blokkade een goede pijnvermindering op en kunt u in overleg met uw pijnarts de pijnstillers afbouwen. Het effect van de behandeling duurt gemiddeld enkele maanden en kan eventueel herhaald worden. In een aantal gevallen is een aanvullende behandeling nodig.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682
  • Medewerkers
  • Intranet