Patiëntenzorg Behandelingen Trommelvliesbuisjes

Wat zijn trommelvliesbuisjes?

Het doel van een trommelvliesbuisje: een open verbinding maken tussen middenoor en uitwendig gehoorgang. Zo komt via het buisje lucht in het middenoor.

lees meer

Wat zijn trommelvliesbuisjes?

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is -vooral bij kinderen- één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland. Het oor is globaal onder te verdelen in:

  • de uitwendige gehoorgang
  • het trommelvlies met daarachter het middenoor (hierin bevinden zich de drie gehoorbeentjes)
  • de buis van Eustachius (via deze buis staat het middenoor in verbinding met de neuskeelholte)
  • het eigenlijke gehoororgaan, ook wel het slakkenhuis genoemd

Hoe werkt het oor?

Geluid bestaat uit luchttrilingen. Deze trillingen komen via de gehoorgang op het trommelvlies. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes versterken de trillingen en geleiden de trillingen naar het slakkenhuis, ook wel binnenoor genoemd. In het slakkenhuis bevinden zich de zintuig(zenuw)cellen, die de trillingne omzetten in zenuwprikkels. Deze zenuwprikkels worden via de gehoorzenuw naar de hersenen gevoerd, alwaar zij in 'horen' vertaald worden.

De buis van Eustachius

Het middenoor is onder normale omstandigheden gevuld met lucht, die dezelfde druk en samenstelling heeft als de buitenlucht. De druk wordt gehandhaafd via de buis van Eustachius. Waarom de buis van Eustachius, vooral op jonge leeftijd, vaak niet goed werkt, is niet precies bekend.

Trommelvliesbuisjes

Het doel van een trommelvliesbuisje: een open verbinding maken tussen middenoor en uitwendige gehoorgang. Zo komt via het buisje lucht in het middenoor. Het is noodzakelijk om eerst andere oorzaken voor terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen uit te sluiten of te behandelen. Daarna is het plaatsen van een trommelvliesbuisje pas een optie. De aandoening kan ook op volwassen leeftijd voorkomen. Dit gebeurt wel veel minder vaak dan bij kinderen.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Lijmoor

Lijmoor, dat vooral voorkomt bij kinderen, is een gevolg van een niet goed werkende buis van Eustachius. Het slijmvlies in het middenoor raakt hierdoor geïrriteerd en scheidt vocht af. naar de aandoening

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet