Patiëntenzorg Behandelingen Ureterorenoscopie (URS)

Wat is een ureterorenscopie (URS)?

Bij een ureterorenoscopie (URS) kijken we met een kleine flexibele camera (ureterorenoscoop), via uw blaas in uw urineleider (ureter) en nier. lees meer

Wat is een ureterorenscopie (URS)?

URS betekent ‘kijken in de urineleider en het nierbekken’. De urineleider (ureter) is de buis tussen uw nierbekken en blaas. Deze buis leidt urine van de nier naar de blaas.

Tijdens de URS brengt de uroloog een dun hol buisje met een kleine camera (de ureterorenoscoop) in via uw plasbuis in de urineleider. Hiermee kan hij tot in uw nierbekken kijken. Als hij een niersteen of kleine poliep vindt, kan hij deze meteen verwijderen. Wanneer hij geen afwijkingen vindt, kan hij wel in uw nier kijken of biopten (kleine stukjes weefsel) afnemen.

Wanneer een ureterorenoscopie?  

Door problemen in de urineleider kan een flinke stuwing in uw nier ontstaan. Er blijft dan een te grote hoeveelheid urine in uw nier achter. Dit is gevaarlijk omdat de nier op den duur minder goed zal werken. Bovendien heeft u hierdoor een groter risico op een infectie. Stuwing in uw nier kan leiden tot koliekpijnen (heftige buikpijnaanvallen).

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Over de behandeling


Voor de behandeling

De uroloog geeft u uitleg over de ingreep tijdens uw afspraak op de polikliniek. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden vóór de behandeling. lees meer

Voor de behandeling

De uroloog geeft u uitleg over de ingreep tijdens uw afspraak op de polikliniek. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden vóór de behandeling. 

Bloedverdunners

Het is belangrijk dat u met de uroloog bespreekt wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Ascal, Plavix, Sintrom of Marcoumar, Carbasalaatcalcium, Acetylsalicylzuur of Persantin. Deze medicijnen kunnen de kans op een bloeding tijdens de ingreep vergroten. De uroloog stemt met u af of u tijdelijk kunt stoppen met deze medicijnen en vanaf welk moment. Stop nooit zonder overleg met uw arts.

Opname

De dag van de operatie wordt u op de verpleegafdeling opgenomen. Wilt u uw medicijnen en de gegevens van uw zorgverzekering meenemen?

Nuchter blijven

Staat de behandeling bij u in de ochtend gepland? Dan mag u vanaf  00.00 uur de avond van te voren niet meer eten of drinken. Wel mag u nog een slokje water voor het innemen van eventuele medicatie. Wanneer de behandeling 's middags staat ingepland mag u nog een licht ontbijt. Ook raden we aan om vanaf  00.00 uur niet meer te roken.

Kort voor de operatie

Tijdens de operatie mag u geen sieraden, horloge, contactlenzen of bril dragen. U krijgt een operatiejasje aan. Daarna krijgt u eventueel 'premedicatie' voor de narcose. Dit zijn medicijnen waarvan u wat slaperig wordt, zodat u rustig naar de operatiekamer gaat. De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

Wanneer de uroloog een steen of poliep vindt, verwijdert hij deze tijdens de ingreep. Soms ziet hij geen afwijkingen en neem hij biopten (stukjes weefsel) af. lees meer

Tijdens de behandeling

U ligt op uw rug met opgetrokken benen (in beensteunen), zodat de uroloog via de plasbuis uw blaas kan inspecteren. Hij leidt de ureterorenoscoop via de plasbuis en blaas door de opening van de urineleider in de blaaswand. Soms is het nodig om de urineleider op te rekken om de scoop te kunnen inbrengen. Om de urineleider open te houden spoelen we voortdurend met spoelvloeistof. Ook maken we soms een röntgenfoto tijdens de ingreep. Daarnee kunnen we beter zien waar de ureterorenoscoop zich precies bevindt en kunnen we stenen zichtbaar maken.  
 
Als de uroloog een steen vindt, kan hij deze kapot maken en met een speciaal tangetje vastpakken en verwijderen. Kleinere steentjes plast u zelf uit. Ook als er een poliep zit, kan deze direct verwijderd worden. Wanneer er geen steen of poliep zit kan de uroloog biopten (kleine stukjes weefsel) afnemen voor nader onderzoek.

Katheter

Tijdens de ingreep plaatsen we soms een ureterkatheter (dubbel J katheter). Dit is een dun slangetje dat vanaf uw nier via de urineleider naar uw blaas loopt. Hierdoor kan urine makkelijker afvloeien van uw nier naar uw blaas. Ook voorkomt de katheter dat u aanvallen van koliekpijn (hevige pijn door een verkramping in de urinewegen) heeft. We verwijderen deze katheter later weer. Soms krijgt u ook tijdelijk een katheter in uw blaas. Deze spoelt eventuele bloedstolsels en gruis van steentjes uit uw blaas. U hoeft dan niet zelf te plassen.

Na de behandeling

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier controleren we uw hartslag en bloeddruk en willen we weten hoeveel pijn u heeft. Zodra deze waardes stabiel zijn, brengen we u terug naar de verpleegafdeling. lees meer

Na de behandeling



Hoe lang duurt de behandeling?

Voor een ureterorenoscopie wordt u 1 dag opgenomen. Afhankelijk van het verloop en uw herstel moet u soms nog 1 nacht in het ziekenhuis blijven.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Controle op de polikliniek

Na 2 tot 6 weken heeft u een controle-afspraak op de polikilniek. Als het nodig is kijken we dan met een cystoscopie (inwendig blaasonderzoek) in uw blaas. Ook verwijderen we de dubbel J katheter.

Meer informatie


Maak een afspraak bij Urologie

Voor het maken van uw eerste afspraak op de Urologie Polikliniek stuurt uw huisarts of verwijzend specialist een schriftelijke verwijzing. lees meer

Maak een afspraak bij Urologie

Voor het maken van uw eerste afspraak op de Urologie Polikliniek stuurt uw huisarts of verwijzend specialist een schriftelijke verwijzing naar:

Radboudumc
Huispost 723
Urologie Polikliniek
T.a.v. Chef van de polikliniek
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen

Afspraak

Als wij uw schriftelijke verwijzing hebben ontvangen, krijgt u een vragenlijst over uw gezondheidstoestand en een vragenlijst voor uw persoonsgegevens toegestuurd. Komt de datum of tijd voor de eerste afspraak u niet uit? Bel ons dan om de afspraak te verzetten. Voor vervolgafspraken kunt u contact opnemen met de administratie. Soms vindt de behandelend arts het nodig eerst verder onderzoek te doen.

Spoed

Neem bij spoedgevallen na 17.00 en in het weekend contact op met de uroloog via (024) 361 11 11. Voor eventuele behandeling meldt u zich bij de Spoedeisende Hulp.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet