Patientenzorg Behandelingen Urethradivertikel bij een vrouw

Wat is een urethradivertikel?

Een urethradivertikel is een uitstulping vanuit de plasbuis.

lees meer

Wat is een urethradivertikel?

Een urethradivertikel is een uitstulping vanuit de plasbuis. Bij een vrouw is hiervan soms een knobbeltje zichtbaar of te voelen aan de voorzijde van de vagina. Plassen kan pijnlijk zijn. Daarnaast kan er afscheiding via de plasbuis zijn bij leegdrukken van dit knobbeltje. Sommige vrouwen hebben terugkerende blaasontstekingen. Een urethradivertikel hoeft niet per se klachten te geven.

Contact

Polikliniek Urologie

Dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur.
(024) 361 38 03

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De operatie Wat kunt u verwachten?

Via de vagina kan het urethradivertikel worden verwijderd.

lees meer

De operatie Wat kunt u verwachten?

Aan de voorzijde in de vagina wordt een snee gemaakt, zodat we bij het gebied rond de plasbuis kunnen. De uitstulping wordt opgezocht en verwijderd. Meestal ontstaat hierbij ook een gaatje in de plasbuis zelf die gehecht wordt. De snee in de vagina sluiten we ook met oplosbare hechtingen.
Tijdens de operatie wordt een katheter via de plasbuis ingebracht, zodat de urine via de katheter continu wegloopt. Deze katheter houdt u na de operatie nog een tijd in als u met ontslag gaat.
 

Na de operatie Waar moet u rekening mee houden?

Na de operatie moet u rekening houden met een aantal zaken.

lees meer

Na de operatie Waar moet u rekening mee houden?

 • Na de operatie gaat u naar de uitslaapafdeling totdat u wakker bent van de narcose of de ruggenprik is uitgewerkt. Als u fit genoeg bent, gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.
 • U blijft meestal één nacht opgenomen.
 • Als u tijdens de operatie een gaas als tampon in de vagina heeft gekregen, wordt dit de dag na de operatie verwijderd.
 • Tijdens de operatie heeft u via de plasbuis een katheter gekregen voor de afvoer van urine uit de blaas. Deze moet u ook na de opname nog een tijd inhouden. Hoe lang dit is, hangt af van het verloop van de operatie. De uroloog bespreekt dit na de operatie met u. U krijgt verdere uitleg over het gebruik van de katheter op de afdeling voordat u naar huis gaat.

Aandachtspunten

Deze aandachtspunten gelden na ontslag uit het ziekenhuis.

lees meer

Aandachtspunten

 • De eerste 2 weken mag u niet in bad of zwemmen. Kort douchen mag wel. Als na 2 weken de wondjes netjes dicht zijn, mag u ook weer in bad. U krijgt hierover verdere uitleg tijdens de opname op de afdeling.
 • Fiets de eerste 6 weken niet.
 • De eerste 6 weken mag u niet te veel bewegen of zwaar tillen. Daarna kunt u uw activiteiten uitbreiden. Pijn en vermoeidheid zijn meestal signalen dat u te veel heeft gedaan. De meeste sporten kunt u na 6 weken weer doen. Het is juist de bedoeling dat u na de operatie weer volledig actief kunt zijn. Bespreek dit met uw arts bij de controle na de operatie.
 • De eerste 6 weken na de operatie mag u niet persen als u naar de toilet gaat. Zorg daarom voor een zachte ontlasting.
 • De hechtingen lossen vanzelf op.
 • Als u met een katheter via de plasbuis naar huis bent gegaan, houd de opvangzak dan altijd lager dan het niveau van de blaas, zodat de urine goed af kan lopen. Controleer regelmatig of de katheter niet verstopt zit.

Complicaties

Aan elke operatie zijn risico’s verbonden, zoals een nabloeding, infectie of nadelige gevolgen van de ruggenprik of narcose. Daarnaast zijn nog operatiespecifieke complicaties mogelijk.

lees meer

Complicaties

Aan elke operatie zijn risico’s verbonden, zoals een nabloeding, infectie of nadelige gevolgen van de ruggenprik of narcose. Daarnaast zijn nog operatiespecifieke complicaties mogelijk, zoals incontinentie of het niet geheel kunnen verwijderen of terugkeer van het urethradivertikel (recidief). Uw uroloog bespreekt dit voorafgaand aan de operatie met u op de polikliniek.

Wanneer contact opnemen?

Als u thuis last krijgt van onderstaande klachten, neem dan contact op tijdens kantooruren met de polikliniek Urologie en buiten kantooruren met de verpleegafdeling Urologie.

 • ernstige, aanhoudende pijn
 • flinke roodheid, zwelling en warmte bij de operatiewonden
 • koorts boven de 38,5 graden Celsius

Naar uw afspraak bij Urologie

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak bij Urologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Meer informatie


Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer

Uw opname

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.

lees meer