Patiëntenzorg Behandelingen Vaatmalformatie bij kinderen

Wat is een vaatmalformatie?

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Er zijn verschillende soorten vaatmalformaties: van haarvaten, aders, slagaders en lymfevaten. lees meer

Wat is een vaatmalformatie?

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Er zijn verschillende soorten vaatmalformaties: van haarvaten, aders, slagaders en lymfevaten. U kind heeft dit al vanaf de geboorte en ze groeien met hem of haar mee. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de malformatie kan uw kind klachten krijgen.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

De behandeling

Vaatmalformaties kunnen we op verschillende manieren behandelen. In het verleden vond de behandeling vaak plaats door middel van opereren. Tegenwoordig kunnen we afwijkingen vaak behandelen door een vloeistof in te spuiten. lees meer

De behandeling

Vaatmalformaties kunnen we op verschillende manieren behandelen. In het verleden vond de behandeling vaak plaats door middel van opereren. Tegenwoordig kunnen we afwijkingen vaak behandelen door een vloeistof in te spuiten. Hierdoor verlittekend de afwijking en wordt het minder zichtbaar. Dit noemen we scleroseren. Beide behandelingen vinden plaats onder anesthesie (narcose). Op de afgesproken dag en tijd kunnen u en uw kind zich melden op de Dagbehandeling Operatiekamers of de Medium Care Kindergeneeskunde. Dit hangt af van waar de behandeling van uw kind gepland is.


Na de behandeling

Als uw kind goed wakker is, mag hij of zij terug naar de afdeling. Door de narcose kan uw kind wat misselijk zijn. Als alles zonder problemen verloopt, mag uw kind dezelfde dag nog naar huis. lees meer

Na de behandeling

Als uw kind na de operatie wakker is, mag één ouder naar hem of haar toe op de uitslaapkamer. Als uw kind goed wakker is, mag hij of zij terug naar de afdeling. Hier mag uw kind al snel weer drinken en eten. Als dit goed gaat dan verwijderen we het infuus. Door de narcose kan uw kind wat misselijk zijn en soms moeten overgeven. Dit is niet verontrustend. Meestal gaat dit binnen enkele uren vanzelf weer over. Iedereen reageert anders op pijn. Het kan zijn dat uw kind de eerste dagen na de behandeling nog pijn heeft.

Ontslag

Als alles zonder problemen verloopt, mag uw kind dezelfde dag nog naar huis. U krijgt een controleafspraak mee naar huis. Dit kan een telefonisch consult zijn of een bezoekje aan de polikliniek. De wond gaat meestal fors zwellen. De chirurg bespreekt dit met u en geeft aan wanneer u contact moet opnemen.

Adviezen voor thuis

  • Als er een pleister geplakt is op de wond, laat deze dan gedurende 24 uur zitten. Daarna mag de pleister eraf. Als uw kind het prettig vindt, mag er eventueel een nieuwe pleister op.
  • Uw kind mag de eerste dagen kort douchen, maar nog niet in bad. De chirurg geeft u verdere instructies.
  • Kinderen geven over het algemeen prima aan wat ze wel en niet kunnen. Zodra u en uw kind denken dat het mogelijk is mag uw kind weer naar school. De eerste week raden we sporten af.

Contact opnemen

Hoewel de kans klein is, kunnen er complicaties optreden. Zo kan in het wondgebied een bloeding of een infectie ontstaan. Neem in de volgende gevallen contact op met de afdeling waar uw kind behandeld is. lees meer

Contact opnemen

Hoewel de kans klein is, kunnen er complicaties optreden. Zo kan in het wondgebied een bloeding of een infectie ontstaan. Neem na ontslag contact op met de afdeling waar uw kind behandeld is als:
  • de wond rood ziet
  • de wond meer gezwollen is dan van tevoren besproken
  • de wond gaat bloeden
  • de wond gaat ontsteken
  • uw kind koorts krijgt
  • de pijn toeneemt
  • Medewerkers
  • Intranet