Over de operatie

Er zijn verschillende redenen om een verstandskies weg te halen:

  • De verstandskies is niet goed schoon te houden. De tandenborstel komt er niet goed bij.
  • Er is sprake van een ontsteking, uitgaande van de verstandskies.
  • De verstandskies heeft een abnormale positie, waardoor de kies niet functioneel is.
  • De wortel van de kies vóór de verstandskies is mogelijk aangetast.

Om uw verstandskies te kunnen verwijderen maakt de MKA-chirurg een klein sneetje in het tandvlees rondom de kies. Als het nodig is, wordt ook een beetje bot rond de kies weggehaald met een klein boortje. Dit doet geen pijn, u voelt alleen trillingen en het maakt veel geluid. Daarom vindt u het misschien prettig om ondertussen muziek te luisteren. Dat is geen enkel probleem. Na het verwijderen van de kies hecht de MKA-chirurg het tandvlees. Dit gebeurt meestal met hechtdraad dat vanzelf oplost.

Patiëntenzorg Behandelingen Verstandskies verwijderen

Over de operatie

Om uw verstandskies te kunnen verwijderen maakt de MKA-chirurg een klein sneetje in het tandvlees rondom de kies. Als het nodig is, wordt ook een beetje bot rond de kies weggehaald met een klein boortje. Dit doet geen pijn, u voelt alleen trillingen en het maakt veel geluid. lees meer

Contact Neem contact op

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie

Algemene informatie en afspraken voor controlebezoek
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 38 01

Informatie en afspraken voor poliklinische behandeling
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 37 83

Behandelen in een steriele omgeving

We willen dat de verwijdering van uw verstandskies voor u zo comfortabel en pijnloos mogelijk verloopt en dat u naderhand geen last krijgt van ontstekingen. Daarom behandelen we u onder steriele omstandigheden. lees meer

Behandelen in een steriele omgeving

We willen dat de verwijdering van uw verstandskies voor u zo comfortabel en pijnloos mogelijk verloopt en dat u naderhand geen last krijgt van ontstekingen. Daarom behandelen we u onder verdoving en steriele omstandigheden.

U krijgt steriele doeken over uw gezicht en over uw kleding. Uw neus en mond blijven hierbij onbedekt. U kunt dus vrij ademen. Uw voorhoofd en ogen worden wel afgedekt, zodat u niet wordt verblind door de operatielamp. De MKA-chirurg en de verpleegkundigen die u behandelen, dragen een muts, een mondmasker en steriele handschoenen.

Tijdens de behandeling wordt het gebied dat behandeld wordt verdoofd. Vervolgens wordt het tandvlees losgemaakt en zo nodig wordt ook bot rond de kies of wortelrest weggeboord. U voelt hierbij trillingen, maar geen pijn. Meestal hecht men het tandvlees met materiaal dat vanzelf oplost, een enkele keer met hechtmateriaal dat verwijderd moet worden. Soms laat men een gaasje in de wond achter. Dit gaasje heeft een jodiumsmaak.

Moeten hechtingen of een gaasje worden verwijderd, dan krijgt u een vervolgafspraak. Soms blijft er een gaasje achter waarop u moet bijten. Hierdoor geeft u extra druk op de wond waardoor het bloeden stopt. Na ongeveer een half uur mag u dit gaasje eruit halen.

Lokale verdoving

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum).

lees meer

Lokale verdoving

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). 

Wat is lokale verdoving bij de MKA-chirurg?

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). Een verdoving zorgt ervoor dat u geen pijn voelt tijdens de behandeling. 

Na hoeveel tijd is een verdoving uitgewerkt?

De verdoving werkt nog enkele tijd na de behandeling door. In het begin zal uw mond aan de kant van de verdoving nog geheel gevoelloos zijn. U heeft dan geen controle over de spieren in uw mond. Hierdoor kan uw mond soms wat scheef hangen. Probeer niet in uw tandvlees te bijten en pas op met warme dranken. Doordat u geen pijn voelt, kunt u zichzelf verwonden. Uw tong en lippen kunnen dik aanvoelen en tintelen. Meestal is een verdoving na ongeveer één tot enkele uren uitgewerkt. De verdoving zwakt langzaam af, waardoor u steeds meer gevoel terugkrijgt. In het begin kan dit aanvoelen als kleine naaldjes of prikjes. 

Heeft een verdoving bijwerkingen?

Zoals bij elke behandeling kunnen er complicaties optreden. Er treden echter zelden bijwerkingen op na een verdoving in de mond. In enkele gevallen komen de volgende bijwerkingen voor:

  • Pijn gedurende enkele dagen op de plek van de injectie
  • Een bloeduitstorting op de plek van de injectie
  • Benauwdheid
  • Een verdoofd gevoel in aangrenzend gebied, zoals de neus, ogen of oren
  • Rode vlekken op de huid

In enkele zeldzame gevallen treedt er een infectie of allergische reactie op na het toedienen van de injectie. Raadpleeg in dat geval zo snel mogelijk een arts. 


Ongemakken en complicaties na de behandeling

Wanneer de verdoving uitgewerkt raakt is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. lees meer

Ongemakken en complicaties na de behandeling

Mogelijke ongemakken

Wanneer de verdoving uitgewerkt raakt is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Ook is het verstandig om een uur vóór de behandeling een pijnstiller in te nemen (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen) om het grootste deel van de pijn te voorkomen. Door de operatie kan uw wang dik worden. Deze zwelling is na twee dagen het hevigst en slinkt daarna langzaam. Soms ontstaat een bloeduitstorting. De wang verkleurt dan en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weg. Door het verwijderen van de kies ontstaat een gaatje in het kaakbot. Dit is na enkele maanden dichtgegroeid.

MKA Tandheelkunde

Ingang: Tandheelkunde
Verdieping: 0
Route: 308 - wachtkamer A

bekijk route

MKA Tandheelkunde

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 25
6525EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 25
Ga naar binnen bij: Tandheelkunde
Ga naar Verdieping 0 en volg route 308 - wachtkamer A

Verzorging

Het is belangrijk dat de wond die ontstaat door het verwijderen van uw verstandskies snel en goed heelt. Ook wilt u niet meer last van de behandeling dan nodig is. Het helpt als u na de operatie met een aantal dingen rekening houdt. lees meer

Verzorging

Het is belangrijk dat de wond die ontstaat door het verwijderen van uw verstandskies snel en goed heelt. Ook wilt u niet meer last van de behandeling dan nodig is. Het helpt als u na de operatie met een aantal dingen rekening houdt.

Risico’s

Roken en alcohol drinken vertragen de wondgenezing. Het is dus beter om dit de eerste dagen na de behandeling niet te doen. Ook kunt u tot drie dagen na de behandeling beter niet in de zon of in een hete omgeving gaan zitten. De kans dat de zwelling toeneemt is dan namelijk groot.

Tandenpoetsen

In verband met een eventuele nabloeding is het verstandig de dag van de ingreep de mond niet te spoelen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond en hechtdraadjes.
Vanaf de dag na de ingreep kunt u ook de wond voorzichtig schoonborstelen. Wij raden u daarbij aan een zachte, niet-elektrische  tandenborstel te gebruiken.

Eten en drinken

Als u last hebt van de behandeling kunt u de eerste dagen het beste zacht voedsel eten. Geleidelijk kunt u dan weer op uw normale voeding over gaan. Ook raden we u aan om in de uren na de behandeling geen hete dranken of warm voedsel te nuttigen. Door de verdoving kunt u namelijk, zonder dat u het merkt, uw mond verbranden of op uw lip of tong bijten.


Complicaties en risico's

We werken voorzichtig en precies. Toch kan het operatief verwijderen van een verstandskies in een enkel geval meer ongemak geven dan verwacht. Het is goed om te weten welke complicaties kunnen optreden en wat u in zo’n geval kunt verwachten of kunt doen aan verzorging. lees meer

Complicaties en risico's

We werken voorzichtig en precies. Toch kan het operatief verwijderen van een verstandskies in een enkel geval meer ongemak geven dan verwacht. Het is goed om te weten welke complicaties kunnen optreden en wat u in zo’n geval kunt verwachten of kunt doen aan verzorging.

Wanneer pijn of zwelling aanhoudt
Een enkele keer verloopt de genezing van de wond niet zoals het hoort. Is de zwelling of pijn na vier dagen niet minder of wordt deze erger? Of krijgt u koorts boven 39°C? Neemt u dan contact op met de polikliniek MKA.

Nabloeden
Tot 24 uur na de ingreep kan de wond een beetje nabloeden. Dit stopt meestal vanzelf. Wij raden u aan uw mond de eerste dag niet te spoelen. Hierdoor kan het stolsel dat zich in de wond heeft gevormd namelijk weer losraken. Wanneer het bloeden niet stopt, of erger wordt, kunt u de volgende vier stappen volgen:

  1. Neem een gaasje of een schone zakdoek en maak daarmee de mond schoon en droog.
  2. Pak een tweede gaasje en vouw dit dubbel, of leg een knoop in een schone zakdoek. Een ongebruikt theezakje werkt ook goed.
  3. Leg het gaasje, de zakdoek of het theezakje op de wond.
  4. Houd uw tanden een half uur stevig op elkaar. Door de druk die u hiermee uitoefent op de wond zal het bloeden stoppen.

Doof of prikkelend gevoel
Na het verwijderen van een verstandskies uit uw onderkaak, kan één zijde van het voorste gedeelte van uw tong doof of prikkelend aanvoelen. Ook kunt u doofheid of een prikkeling voelen in uw onderlip of kin. Dit komt door een tijdelijk verminderde functie van de tonggevoelszenuw of de gevoelszenuw van lip en onderkin. De prikkeling of doofheid verdwijnt meestal binnen een paar weken. De gevoelloosheid heeft geen invloed op het bewegen van uw tong- of gezichtsspieren.

Beschadiging andere kies of vulling
Ondanks het feit dat we uiterst voorzichtig werken, kan het zijn dat er tijdens de operatie wat druk uitgeoefend moet worden op een buurkies. Een deel van die kies, of een vulling daarin, kan dan afbreken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Wij zullen dit aan uw tandarts laten weten zodat hij of zij dit kan herstellen.

Open verbinding tussen mondholte en neusbijholte
Na het verwijderen van een verstandskies uit de bovenkaak kan een verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte.

  • Medewerkers
  • Intranet