Na de operatie

De dag na de operatie kan bedrust nodig zijn. 1 tot 2 dagen na de operatie mag u het ziekenhuis verlaten. Soms is deze ingreep ook mogelijk als dagbehandeling, dit houdt in dat u dezelfde dag nog naar huis mag.

Leefregels

  • Uw binnenoor mag 6 weken niet nat worden. Plaats daarom tijdens het douchen de douchekop onder uw hals. Was uw haren aan de wastafel met een bekertje op het geopereerde oor. Vraag iemand u hierbij te helpen.
  • Vermijd drukverhogende momenten in de eerste 4 weken. Vliegen, tillen en bergsport verhogen de druk op uw oor, probeer dit te voorkomen. Als u moet niezen, nies met uw mond open. Als u verkouden bent haal dan voorzichtig uw neus op. Snuit uw neus liever niet. Als dit toch nodig is, snuit uw neus dan zonder uw neusgaten dicht te houden.  
  • U kunt meestal na 1 of 2 weken weer werken. Bij zwaar lichamelijk werk is dit na ongeveer 4 weken. Tijdens de 1e controle bespreekt de arts dit definitief met u.
  • Neem contact op met uw arts als u in de eerste 2 weken last krijgt van acute duizeligheidsklachten, een loopoor, oorsuizen, koorts, pijn of zwelling.
  • Gebruik geen watten of oordoppen in uw geopereerde oor.

Complicaties

Bij deze operatie openen we kort het binnenoor. Hierdoor kunt u last krijgen van duizeligheid. Dit gaat vaak snel weer over. Slechts bij uitzondering houden duizeligheid en/of oorsuizen langer aan. Ook kan er door bijvoorbeeld een infectie blijvende schade aan uw binnenoor ontstaan. De kans op schade aan uw binnenoor is klein (ongeveer 1%). Toch is het beter om bij verkoudheid of griep de operatie uit te stellen.

Na de operatie kan een verandering in uw smaak optreden. Dit komt doordat uw smaakzenuw in het operatiegebied loopt. Deze verandering in uw smaak is vaak tijdelijk. Verdere complicaties komen bijna nooit voor. De kans op schade aan uw aangezichtszenuw is heel erg klein.
Patiëntenzorg Behandelingen Vervangen van de stijgbeugel bij otosclerose

Over de behandeling

Overmatige botvorming verhelpen we door een deel van de stijgbeugel te verwijderen en te vervangen door een kunststof gehoorbeentje. Bij sommige mensen met otosclerose ontstaat overmatige botvorming in het slakkenhuis. Dit kunnen we niet met een operatie verhelpen.

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Onderzoek voorafgaand aan de behandeling

Met de microscoop onderzoekt de arts of er zichtbare afwijkingen zijn aan uw gehoorgang, het trommelvlies of de gehoorbeentjes. lees meer

Onderzoek voorafgaand aan de behandeling

Met de microscoop onderzoekt de arts of er zichtbare afwijkingen zijn aan uw gehoorgang, het trommelvlies of de gehoorbeentjes. Bovendien meten we via een hoortest (audiogram) uw gehoorverlies. Hierbij kan de KNO-arts zien of de oorzaak van uw slechthorendheid in uw middenoor of binnenoor zit. Het is mogelijk dat u een gaatje (perforatie) in uw trommelvlies heeft, of dat er 1 of meer gehoorbeentjes zijn aangetast. Herhaalde oorontstekingen zijn vaak de oorzaak. Soms is een operatieve sluiting of reconstructie nodig is.

Voor de behandeling

Kort voor de operatie heeft u vaak nog een afspraak met de arts. Hij of zij neemt de operatie met u door en neemt een nieuwe hoortest bij u af. Opname kan plaatsvinden 1 dag vóór de operatie of op de dag van de operatie zelf.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De behandeling

In de meeste gevallen kunnen we de operatie via uw gehoorgang uitvoeren. We sluiten het binnenoor grotendeels af met een kunststof gehoorbeentje. Het resultaat kunnen we pas na 8 weken beoordelen. lees meer

De behandeling

In de meeste gevallen kunnen we de operatie via uw gehoorgang uitvoeren. Soms moeten we hiervoor een klein sneetje net boven uw gehoorgang maken om meer zicht te krijgen. Vervolgens maken we uw trommelvlies los en tillen we het op. Hierdoor kunnen we het aambeeld en de stijgbeugel goed zien. We maken een gaatje in het onderste deel van de stijgbeugel. Daarna verwijderen we een deel. Hierbij openen we het binnenoor even, maar we sluiten het meteen grotendeels af door een kunststof gehoorbeentje. Dit gehoorbeentje maken we aan het aambeeld vast. Vervolgens klappen we het trommelvlies weer terug en laten we een gaasje achter in uw gehoorgang. Dit doen we om de huid van uw gehoorgang nog een paar dagen te ondersteunen. Als net boven uw gehoorgang een sneetje is gemaakt, maken we dit dicht met 1 of 2 hechtingen.

Het resultaat kunnen we pas na 8 weken beoordelen. Bij ongeveer 95% van de patiënten is het gehoor beter geworden. Bij ongeveer 4% blijft het gehoor gelijk en bij 1% is het gehoor slechter geworden.

Na de operatie

Het is belangrijk dat er na de operatie minimaal 6 weken geen water in uw oor komt. U kunt last krijgen van duizeligheid en een verandering in uw smaak. Dit is vaak tijdelijk. De eerste weken na de operatie moet u rustig aan doen, daarna kunt u weer met lichte werkzaamheden beginnen. lees meer

Otosclerose

Otosclerose, een progressieve ziekte, maakt iemand langzaam slechthorend. Het gehoorverlies kan zich in een of beide oren voordoen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet