Patientenzorg Behandelingen Verwijderen amandelen Verwijderen van amandelen bij kinderen

De behandeling Wat kunt u verwachten?

De KNO-arts brengt een instrument in de keel van uw kind. Hiermee verwijdert de arts de neus- en keelamandelen.

lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Voor de operatie brengen we uw kind onder algehele anesthesie (narcose). Uw kind krijgt hiervoor een kapje over de mond en neus geplaatst. Vervolgens brengt de KNO-arts een instrument in de keel van uw kind. Hiermee verwijdert hij of zij de neus- en keelamandelen. Na de operatie blijft uw kind enkele uren ter observatie in het ziekenhuis. Het kan zijn dat uw kind direct na de operatie bloed verliest. Dit is normaal.

Resultaat

Uw kind heeft na de operatie minder klachten. Dit merkt hij of zij geleidelijk tijdens de eerste 4 weken na de operatie. De genezing van de wond duurt ongeveer 1 week.

Contact

Polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Bij het verwijderen van de keel- én neusamandelen is de kans op infectiegevaar groter. Uw kind mag daarom in de eerste week nog niet naar school.

 • Uw kind mag gewoon naar buiten, naar school, naar het dagverblijf of de crèche. Laat hem of haar wel de eerste dagen rustig aan doen.

  lees meer


  Na het verwijderen van de neusamandelen

  Uw kind mag gewoon naar buiten, naar school, naar het dagverblijf of de crèche. Laat hem of haar wel de eerste dagen rustig aan doen. Uw kind mag na de operatie gewoon eten en drinken. Laat het eten de eerste dagen afkoelen. Uw kind mag douchen of in bad, maar de week na de ingreep mag uw kind niet zwemmen.

 • Na het verwijderen van neus- én keelamandelen

  Bloedverlies net na de operatie is normaal. Als uw kind goed wakker is krijgt hij of zij een bekertje koud water te drinken. Als dit goed gaat, mag uw kind koude limonade drinken. Drinken na de operatie is erg belangrijk. De bloedstolseltjes die in de keel zijn achtergebleven slikt uw kind tijdens het drinken weg. Uw kind mag geen koolzuurhoudende dranken drinken. Later krijgt uw kind een ijsje. Dit zorgt ervoor dat het
  wondje achter in de keel van uw kind beter geneest. Als alles goed gaat met uw kind, en u woont op minder dan 20 minuten rijden van het ziekenhuis, mag uw kind naar huis.

  Complicaties

  Als zich complicaties voordoen, zoals een nabloeding, blijft uw kind een nacht in het ziekenhuis. Ook kinderen die op meer dan 20 minuten rijden vanaf het ziekenhuis wonen, blijven vanwege de kans op een nabloeding een nacht slapen. Als dit het geval is nemen we uw kind na de behandeling op verpleegafdeling De Zee op. U bereikt deze afdeling via de hoofdingang van het ziekenhuis, Geert Grooteplein- Zuid 10, route 807. In overleg met de verpleegkundigen is het mogelijk dat 1 van de ouders of verzorgers blijft overnachten. In overleg met de KNO-arts mag uw kind meestal de volgende dag naar huis

  Uw kind krijgt vlak vóór en na de ingreep pijnmedicatie. Ook thuis blijft u hier op de afgesproken tijden minimaal 2 dagen mee door te gaan, ook als uw kind aangeeft geen pijn te hebben. Bij het bezoek aan de preoperatieve polikliniek Anesthesiologie krijgt u hiervoor een recept, zodat u de medicijnen op tijd in huis kunt halen.

  Na ontslag

  Na de ingreep kan uw kind behoefte hebben om over de behandeling te praten of in het spel te laten terugkomen. Eenmaal thuis mag uw kind eten en drinken naar behoefte. Uw kind mag niet zuigen (bv. speen, rietje), door de onderdruk kan een nabloeding optreden. Laat de eerste paar dagen na de operatie warm eten goed afkoelen. Zorg dat uw kind regelmatig koude dranken drinkt zodat het wondgebied schoon spoelt. Ontwijk harde, scherpe, gekruide of prikkelende voeding, zoals limonade met prik of citrusvruchten. De eerste week na de operatie moet uw kind rustig aan doen en is het verstandig uw kind nog niet naar school te laten gaan in verband met het risico op een ontsteking. Hij of zij mag wel naar buiten. Na ongeveer 6 weken vindt er een controle plaats op de polikliniek. Na deze controle mag uw kind pas weer zwemmen. We brengen uw huisarts schriftelijk op de hoogte van de ingreep.
   

Contact opnemen

 • Na de ingreep kan een nabloeding ontstaan. Deze kans is de eerste uren na de operatie het grootst en neemt hierna snel af.

  lees meer


  Bij een nabloeding

  Na de ingreep kan een nabloeding ontstaan. Deze kans is de eerste uren na de operatie het grootst en neemt hierna snel af. In geval van nabloeding neemt u tijdens kantooruren direct telefonisch contact op met de Dagbehandeling Operatiekamers of met de polikliniek.

  Tijdens complicaties op de eerste avond, de nacht na ontslag en in het weekend belt u het algemene ziekenhuisnummer. Vraag dan naar de dienstdoende KNO-arts. Een beetje bloed in het neusslijmvlies of in het speeksel van uw kind is in de eerste dagen na de behandeling niet verontrustend.


 • Bij pijn

  Uw kind krijgt vlak vóór en na de ingreep pijnstillers. Ook thuis geeft u uw kind minimaal 2 dagen pijnstillers. Doe dit ook als uw kind aangeeft geen pijn te hebben. Bij het bezoek aan de preoperatieve polikliniek Anesthesiologie krijgt u een recept mee voor de pijnstillers. U kunt de medicijnen dan op tijd in huis halen. Als iets onduidelijk is, of als u vragen heeft, neem dan contact op met polikliniek.
 • Medewerkers
 • Intranet