Patiëntenzorg Behandelingen Verwijderen galblaas bij kinderen

Wat zijn galstenen?

In de galblaas kunnen zich galstenen vormen. Als deze galstenen voor klachten zorgen, moeten ze behandeld worden. De oorzaak is meestal niet precies bekend. lees meer

Wat zijn galstenen?

De galblaas is een klein peervormig orgaan onderaan de lever, rechtsboven in de buik. In de galblaas wordt de door de lever gemaakte gal tijdelijk opgeslagen. Gal is een belangrijke vloeistof voor de spijsvertering in de darm, vooral voor de vertering van vetten. De gal vloeit van de lever door de hoofdgalgang naar de twaalfvingerige darm. Via een zijgang is de galblaas verbonden met deze hoofdgalgang. Wanneer de darm geen gal nodig heeft, vloeit het overschot aan gal door de zijgang naar de galblaas en wordt daar opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt, perst de galblaas de inhoud door de galgang in de darm. Wanneer de galblaas verwijderd is, nemen de lever en de hoofdgalgang deze functie over.

Galstenen

In de galblaas kunnen zich stenen vormen. Deze galstenen kunnen ontstaan bij een verhoogde bloedafbraak of door een veranderde samenstelling van de gal. Meestal is de oorzaak niet precies bekend. Ze komen meer voor bij meisjes dan bij jongens. Veel galstenen worden bij toeval ontdekt bij echo- of röntgenonderzoek. Dit zijn zogenaamde stille stenen. Ze geven geen klachten. Behandeling is dan niet nodig. Alleen galstenen die klachten geven, moeten worden behandeld.

De behandeling

Afhankelijk van de ernst en de soort klachten zijn verschillende behandelingen mogelijk of noodzakelijk bij uw kind. Dit varieert van het volgen van een dieet bij lichte klachten tot het verwijderen van de galblaas.
  • Galstenen zijn het beste te behandelen door de galblaas inclusief alle galstenen operatief te verwijderen. Dit kan door middel van een kijkoperatie of een buikoperatie.

    lees meer


    Operatie

    Galsteenklachten zijn het beste te behandelen, door de glasblaas inclusief alle galstenen operatief te verwijderen. Deze operatie heet een cholecystectomie. Als alléén de galstenen worden verwijderd kan de galblaas weer nieuwe stenen gaan vormen. Daarom zijn methoden als het vergruizen van galstenen of het oplossen met medicijnen niet altijd succesvol.

    Er zijn 2 manieren om de galblaas te verwijderen: een kijkoperatie (laparoscopie) of een buikoperatie. De kijkoperatie heeft de voorkeur, maar is niet altijd mogelijk. De kinderchirurg bespreekt met u wat voor uw kind het beste is. Beide methoden gebeuren in narcose.

    Kijkoperatie (laparoscopie)

    Via een kleine snee in de onderrand van de navel wordt CO2–gas in de buikholte geblazen. Zo ontstaat ruimte en krijgt de chirurg goed overzicht. Door kleine sneetjes in de buikwand brengt hij of zij de instrumenten in. Zo komt er vlak onder de navel een buis met een lamp en camera (de laparoscoop) en aan weerszijden de hulpinstrumenten.

    Eerst worden de galgang en de bloedvaten van de galblaas opgezocht, afgeklemd en doorgeknipt. Dan wordt de galblaas losgemaakt van de lever en met galstenen en al via de laparoscoop verwijderd. Het gas wordt uit de buik weggezogen en de wonden worden met enkele zelfoplossende hechtingen gesloten.

    Heel soms blijkt tijdens het opereren dat de galblaas op deze manier niet veilig te verwijderen is. Bijvoorbeeld doordat de galblaas te sterk vergroeid is met omgevende weefsels of door een bloeding. De chirurg heeft dan te weinig overzicht. Dan wordt alsnog een ‘open’ buikoperatie gedaan door onder de ribbenboog aan de rechterzijde een grotere snee te maken. Houd er altijd rekening mee dat dit ook bij uw kind het geval kan zijn.

    Uw kind moet voor deze operatie meestal 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis blijven.

    ‘Open’ buikoperatie

    Bij de ’open’ buikoperatie maakt de chirurg een snede in de buikwand. Om goed bij de galblaas te kunnen komen, is deze snede groot genoeg om van buitenaf de galblaas goed te kunnen bereiken. Het verwijderen van de galblaas gaat op dezelfde manier als bij een laparoscopie, alleen heeft de chirurg nu rechtstreeks contact met de organen.

    Na de operatie wordt soms voor korte tijd een wonddrain in de buik achtergelaten om mogelijke vochtophoping in het galblaasgebied te laten afvloeien. De verwijderde galblaas wordt altijd microscopisch onderzocht.

    Uw kind moet voor deze operatie meestal 5 tot 8 dagen in het ziekenhuis blijven.

     


  • Endoscopie

    Als uw kind galstenen heeft in de hoofdgalgang tussen de lever en de darm, dan verwijderen we de galstenen meestal met een endoscopie. Via de slokdarm en de maag brengt de kinder-maagdarmlever-arts  een buis in de twaalfvingerige darm in. Daarna verwijdt de arts de uitgang van de hoofdgalgang. Hierdoor kan de gal gemakkelijker passeren en in de darm komen. Indien mogelijk halen we met een grijpertje vervolgens de galstenen uit de galgang. Als dit niet lukt, dan moet uw kind alsnog een operatie ondergaan.

Na de operatie

De wond heeft bij een normale genezing geen speciale verzorging nodig. Uw kind kan zich gewoon wassen of douchen. 5 dagen na de operatie mag uw kind ook weer in bad. lees meer

Na de operatie

Bij gezonde kinderen kan een kijkoperatie plaatsvinden tijdens een korte ziekenhuisopname van 2 tot 3 dagen. De pijn na de operatie is met gewone pijnstillers goed te verdragen. Uw kind krijgt tijdens de operatie een infuus, waarmee hij of zij de eerste tijd vocht toegediend krijgt. Meestal mag uw kind enkele uren na de operatie weer drinken. Eén dag na de operatie mag uw kind weer eten.

De wondverzorging is minimaal. De wond is in het begin pijnlijk, vooral als uw kind beweegt, diep ademhaalt of hoest. Uw kind krijgt hiervoor pijnbestrijding. Als bij de operatie een wonddrain is aangebracht, dan wordt deze verwijderd zodra deze niet veel wondvocht meer produceert. Meestal is dit binnen enkele dagen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie is er de kans op een bloeding, een infectie in het operatiegebied of een wondinfectie. Na een ‘open’ buikoperatie van de galblaas komt het weleens voor dat een kind een longontsteking krijgt, omdat hij of zij door de wondpijn goed doorademt. Dit kan voorkomen worden door fysiotherapie.

Een enkele keer ontstaat er bij een kind een littekenbreuk.

Beschadiging van de hoofdgalgang is een zeldzame, maar ernstige complicatie. In dit geval moet een kind opnieuw geopereerd worden.

Weer thuis

De wond heeft bij een normale genezing geen speciale verzorging nodig. Uw kind kan zich gewoon wassen of douchen. 5 dagen na de operatie mag uw kind ook weer in bad. Uw kind geeft zelf het beste aan wanneer hij of zij weer naar school kan.

Bij ontslag maken we een (telefonische) afspraak voor uw kind voor de poliklinische controle. De controle is 7 tot 10 dagen na ontslag.


Onderzoek echografie

Om vast te stellen of uw kind galstenen heeft is meestal is een echografie noodzakelijk. Dit is een veilig en pijnloos onderzoek. Met behulp van geluidsgolven brengen we de lever, galblaas, galgangen en eventuele galstenen in beeld. Een bloedonderzoek kan belangrijke aanvullende informatie geven.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet