Verloop van de operatie

Operatie

Voor de operatie krijgt u van de verpleegkundige een operatiejasje. Vaak krijgt u al op de afdeling medicijnen waarvan u rustig wordt. De verpleegkundige brengt u daarna naar de operatiekamer. De operatie zelf duurt ongeveer een half uur. De arts maakt een kleine, horizontale snee net boven de lies. De arts verwijdert de zaadbal daarna via de balzak of via de lies.


 
Patiëntenzorg Behandelingen Zaadbalverwijdering (Orchidectomie)

Over zaadbalverwijdering

Het doel van de behandeling is om een zaadbal (testis) te verwijderen. Hiermee wordt de diagnose zaadbalkanker definitief gesteld. Het verwijderen van de zaadbal is meteen het begin van de behandeling. lees meer

Over zaadbalverwijdering

De zaadballen produceren spermacellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen. Er kunnen verschillende redenen zijn om een of beide zaadballen te verwijderen:
 • een blijvende of infectie die steeds terugkomt van de zaadbal of bijbal
 • een draaiing van een zaadbal met bloedvaten (torsio) waardoor deze afsterft
 • (een vermoeden van) zaadbalkanker
Deze behandeling is het begin van de behandeling van zaadbalkanker. Patiënten met zaadbalkanker krijgen deze behandeling altijd. U valt met deze behandeling onder de afdeling urologie. Deze afdeling is gespecialiseerd in aandoeningen aan de nieren, urinewegen en geslachtsorganen.

 

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak op de verpleegafdeling

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 5
Route: 751

bekijk route

Naar uw afspraak op de verpleegafdeling

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 5 en volg route 751

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Verloop van de operatie

De arts verwijdert de zaadbal via de balzak of via de lies. De operatie zelf duurt ongeveer een half uur. lees meer

Na de behandeling

Nadat we u geopereerd hebben, wordt u wakker op de verkoeverafdeling. Hier herstelt u van de narcose. lees meer

Na de behandeling

Na de operatie gaat u naar de uitslaapafdeling. Daar controleert een verpleegkundige steeds uw bloeddruk, pols en temperatuur. U heeft na de operatie een infuus. Via dit infuus krijgt u vocht en medicijnen. U gaat terug naar de verpleegafdeling als:

 • alle controles goed zijn
 • u geen erge de pijn meer heeft
 • u wakker bent  

Verpleegafdeling

De verpleegkundige controleert uw bloeddruk, pols, temperatuur en vraagt of u pijn heeft. Als u zich goed voelt, kunt u drinken en eten. Ook kijken we of u weer goed kunt plassen. Als alles goed gaat, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Meestal kunt u de dag na de operatie naar huis.
 

Kinderwens

Het verwijderen van een zaadbal betekent niet dat u geen (goede) erectie meer kunt krijgen of geen zin meer heeft in seks. Omdat u een zaadbal over heeft, bent u nog steeds vruchtbaar en kunt u kinderen verwekken. Krijgt u chemotherapie? Dat heeft wel invloed op uw vruchtbaarheid. Heeft u een kinderwens, dan kunt u zaad laten invriezen.

Nazorg

 • De eerste dagen thuis is het belangrijk dat u het rustig aan doet bij als u beweegt en werkt. Het gebied rond de wond kan opzwellen en u kunt er een bloeduitstorting krijgen
 • Het dragen van een strakke onderbroek of zwembroek kan helpen. Dit geeft steun
 • U kunt paracetamol gebruiken tegen de pijn
 • De eerste 2 weken na de operatie mag u thuis gewoon douchen. Als alle wondjes dicht zijn mag u 2 weken na de operatie weer in bad, zwemmen of de sauna bezoeken. 

Autorijden

Afhankelijk van de bepalingen van uw verzekering mag u na een laparoscopische/kijkoperatie (kleine sneetjes) na 2 weken weer autorijden. Na een grote buik operatie (grote snede) mag u afhankelijk van de bepalingen na 4 weken weer autorijden.

Contact opnemen

Heeft u last van de volgende klachten, neem dan contact op met uw arts:

 • erge pijn die niet weggaat, ook niet als u paracetamol slikt
 • er blijft bloed uit de wond komen
 • koorts boven de 38,5 ºC

Zaadbalkanker

Bij zaadbalkanker ontstaat kanker in de cellen die het zaad aanmaken: de kiemcellen. De aandoening komt niet zo vaak voor en treft vooral jongere mannen tussen de 15 en 40 jaar oud. lees meer

Links voor u als patiënt

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet