Wat is een 13 wekenecho? Structureel Echoscopisch Onderzoek

Met de 13 wekenecho kijken we of er lichamelijke afwijkingen zijn bij je ongeboren kindje. Je kiest zelf of je dit onderzoek wil. lees meer

Wat is een 13 wekenecho? Structureel Echoscopisch Onderzoek

Met de 13 wekenecho kijken we of er lichamelijke afwijkingen zijn bij je ongeboren kind. Voorbeelden van afwijkingen die we bij deze echo kunnen zien zijn:

 • Open rug (spina bifida)
 • Open schedel (anencephalie)
 • Hersenafwijkingen
 • Breuk of groot gat in de buikwand
 • Ernstige misvormingen aan het gezicht
 • Hartafwijkingen
 • Afwijkingen aan armen of benen

Contact

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur:
(024) 361 37 00

Avond, feest- en weekenddagen:
(024) 341 66 77

Verschil met 20 wekenecho

De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken maken we een echo om te zien of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Toch zijn er ook verschillen. lees meer

Verschil met 20 wekenecho

De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken maken we een echo om te zien of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Toch zijn er ook verschillen:

 • Bij 13 weken is het nog vroeg in de zwangerschap. Je kindje is kleiner en minder ver ontwikkeld. We kunnen dan nog minder zien op de echo, maar sommige ernstige afwijkingen zijn al wel te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is heb je na een 13 wekenecho meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag wilt doen.
   
 • Soms kunnen we op de echo uw kindje niet goed zien. Dit gebeurt zowel bij de 13 als de 20 wekenecho en het hoeft niet te betekenen dat er iets niet goed is met uw kindje. Áls we uw kindje niet goed kunnen zien bij de 13 wekenecho, wordt het onderzoek niet herhaald. Bij de 20 wekenecho gebeurt dit wel. We vragen je dan om nog een keer terug te komen om de echo nog een keer te doen.  
   
 • Bij de 13 wekenecho kijken we niet naar het geslacht van uw kindje. Bij de 20 wekenecho kunnen we meestal wel zien of het een jongen of een meisje is. Je hoort dit alleen als je er zelf om vraagt.

Waarom een 13 wekenecho?

Veel mensen willen voor de bevalling weten of hun kind een afwijking heeft. lees meer

Waarom een 13 wekenecho?

Veel mensen willen voor de bevalling weten of hun kindje een afwijking heeft. Dan kunnen zij zich daarop voorbereiden, zodat ze na de geboorte goed voor hun kindje kunnen zorgen. We zorgen er dan voor dat de bevalling in het juiste centrum plaatsvindt en de juiste zorg beschikbaar is. Ook zijn er een paar aangeboren afwijkingen die we al in de baarmoeder kunnen behandelen. Als we ernstige afwijkingen vaststellen, besluiten sommige mensen om de zwangerschap af te breken. Wettelijk gezien mag je je zwangerschap tot de termijn van 24 weken beëindingen.


Het onderzoek

We maken de echo als je tussen de 12 en 14 weken zwanger bent. De uitslag krijg je meteen na het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. lees meer

Het onderzoek

We maken de echo als je tussen de 12 en 14 weken zwanger bent. Bij voorkeur tussen week 12+3 en 14+3. Tijdens het onderzoek kan je meekijken met de echobeelden die op de monitor verschijnen. De echo werkt met onhoorbare geluidsgolven en brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind. Soms is het nodig om ook een inwendige (vaginale) echo te maken om alle structuren goed in beeld te krijgen.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Bij een tweelingzwangerschap onderzoeken we beide kinderen apart. Dan duurt het onderzoek dus ook langer. 

De uitslag

De uitslag krijg je meteen na de echo. Vinden we iets afwijkends? Dan krijg je een vervolgonderzoek in de vorm van een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO). 

Meer informatie


Onderzoek Prenatale diagnostiek

Met prenatale diagnostiek kunnen we afwijkingen opsporen bij ongeboren kinderen. lees meer

Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 782

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 782

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 782

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet