Het onderzoek

Tijdens het onderzoek fietst of loopt uw kind 10 tot 15 minuten op een hometrainer of loopband. Het wordt steeds een stukje zwaarder. U kunt aan uw kind uitleggen dat het voelt als je steeds een stukje verder een steile berg opgaat. Het is belangrijk dat uw kind zo lang mogelijk doorgaat. Als uw kind het niet volhoudt, maken we het minder zwaar en mag uw kind nog even uit fietsen/lopen.

Metingen

Tijdens het lopen of fietsen meten we het hartritme. Voor het onderzoek plakken we 10 plakkertjes op de borstkas en rug. Ook meten we de bloeddruk via een band om de arm en mogelijk een kapje over je mond of neus om je ademhaling te meten. Het zuurstofgehalte in het bloed kunnen we meten met een klemmetje op het oor van uw kind.

Wie zijn erbij?

Er zijn minimaal 2 zorgverleners bij het onderzoek aanwezig. Eén zorgverlener sluit alle apparatuur aan en moedigt uw kind aan tijdens het fietsen of lopen. De andere zorgverlener houdt alle metingen op de computer in de gaten.

Patiëntenzorg Onderzoeken Inspanningsonderzoek bij kinderen (ergometrie)

Wat is een inspanningsonderzoek?

Bij een inspanningsonderzoek loopt of fietst uw kind 10 tot 15 minuten op een loopband of hometrainer. Tijdens het lopen of fietsen worden verschillende metingen gedaan. Dit onderzoek wordt gedaan om te kijken waar de hartklachten van uw kind vandaan komen tijdens het sporten. Soms heeft uw kind geen klachten, maar wil de kindercardioloog de conditie van het hart en het hartritme bekijken.


Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: route 785

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Aanmelden

Meld uw kind aan bij de aanmeldzuil. Daar krijgt u een ticket met een oproepcode. Neem daarna plaats in de wachtruimte en wacht tot uw oproepcode op het wachttijdenscherm verschijnt. Op het scherm ziet u ook een kamernummer staan. Loop samen met uw kind naar de juiste kamer, de zorgverlener komt uw kant uit.

Afspraaktijden

Als het nodig is dat uw kind eerst wordt gezien door de doktersassistent, worden jullie 15 tot 30 minuten eerder uitgenodigd. De doktersassistent meet en weegt uw kind en doet soms ook wat andere metingen ter voorbereiding op de afspraak.

Meer informatie

  • Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route route 785 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)

Het onderzoek


In het kort Informatie voor kinderen

  • Je fietst of loopt 10 tot 15 minuten op een hometrainer of loopband.
  • Het wordt steeds zwaarder.
  • Tijdens het bewegen meten we je hartritme, bloeddruk en ademhaling.
  • Het is fijn als je sportkleding draagt of kleding waarin je makkelijk kunt bewegen.
  • Als je wil, mag je douchen na het onderzoek.
  • Iemand die je vertrouwd mag bij je blijven tijdens het onderzoek.

Voorbereiding

Het is fijn als uw kind sportkleding draagt of kleding waarin hij of zij zich goed kan bewegen. Zorg dat uw kind vlak voor het onderzoek geen zware maaltijd eet. Gebruikt uw kind medicijnen? Dan mag hij of zij deze gewoon innemen, behalve wanneer de kindercardioloog iets anders met jullie heeft afgesproken.


Het onderzoek

Tijdens het onderzoek fietst of loopt uw kind 10 tot 15 minuten op een hometrainer of loopband. Het wordt steeds een stukje zwaarder. Er kunnen verschillende metingen gedaan worden, zoals het hartritme, bloeddruk, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed.

lees meer

Na het onderzoek

Als uw kind na het onderzoek wil douchen, dan kan dat. Uw kind kan zich na het onderzoek een beetje moe voelen, maar dat gaat snel weer over. De uitslag bespreekt de kindercardioloog meestal binnen 2 weken met u  en uw kind. Deze afspraak kan telefonisch zijn of op de polikliniek plaatsvinden.


Fietstest voor longonderzoek

Komt uw kind voor een fietstest waarbij de conditie van de longen wordt gemeten? Dat noemen we een fietsergometrie. 

naar pagina

Meer informatie


Afspraak in het Amalia kinderziekenhuis praktische informatie

Heeft uw kind een afspraak of blijft uw kind één of meer nachten slapen in het Amalia kinderziekenhuis? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.

lees meer

Kinderhart­centrum Amalia kinderziekenhuis

In het Kinderhartcentrum onderzoeken en behandelen we kinderen met een hartafwijking.

lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet