Wat is een biopsie bij hoofd-hals kanker?

Bij sommige klachten is niet direct duidelijk wat er aan de hand is. Een arts kan er dan met een biopsie (weefselonderzoek) achter komen wat uw aandoening is of hoe ernstig deze is. Bij een biopsie bij hoofd-hals kanker verwijdert de arts een stukje weefsel (biopt) uit bijvoorbeeld uw neus, keel, mond of oor. Het biopt stuurt de arts naar de patholoog-anatoom. De pathaloog-anatoom onderzoekt het weefsel en bekijkt of er bijvoorbeeld kwaadaardige cellen of bacteriën in zitten.

Patiëntenzorg Onderzoeken Biopsie bij hoofd-hals kanker

Wat is een biopsie bij hoofd-hals kanker?

Bij een biopsie (weefselonderzoek) verwijdert de arts een stukje weefsel uit uw mond, neus, keel of oor. Het onderzoek vindt plaats onder algehele narcose of met een plaatselijke verdoving. lees meer

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Het onderzoek

Een biopsie kunnen we op drie manieren uitvoeren. Eén van deze manieren, het flexibel endoscopisch biopt, ziet u in bovenstaande video. lees meer

Het onderzoek

Een biopsie kunnen we op drie manieren uitvoeren:

  • Biopsie na plaatselijke verdoving. Een biopt uit uw neus of mond kunnen we over het algemeen direct nemen, na verdoving. Van het verwijderen van het weefsel voelt u niets.
  • Biopsie onder narcose (algehele verdoving): Als bovenstaande biopsie niet goed mogelijk is, kunnen we de biopsie onder narcose doen.
  • Flexibel video-endoscopisch biopt: soms zit het afwijkende weefsel diep, bijvoorbeeld in de keel of in het strottenhoofd. Dan doen we een zogenoemd 'flexibel video-endoscopisch biopt'. We verdoven eerst uw neus, mond, keel en strottenhoofd. Vervolgens schuiven we een flexibel slangetje in uw neus. Via dat slangetje nemen we enkele 'hapjes' van het afwijkende weefsel. Het Radboudumc is een van de weinige centra in Nederland die deze techniek toepast. Groot voordeel van deze techniek is dat u niet onder narcose (algehele verdoving) hoeft. Daarnaast kunnen we zo sneller de diagnose stellen dan bij een onderzoek onder narcose.

Uitslag

De patholoog bestudeert het weefsel dat we bij u afnemen. De uitslag hoort u van uw behandeld arts.


Flexibel video-endoscopisch biopt


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselklier­tumoren

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet