Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u plassen en weer aankleden. U blijft nog een half uur in de wachtkamer. Als u dan geen klachten heeft en u heeft geplast, mag u naar huis.

Uitslag

Het weefsel dat verwijderd is wordt in ons laboratorium onderzocht. Na 10 tot 14 dagen is de uitslag bekend. Deze bespreken we met u tijdens een afspraak op de polikliniek.

Bijwerkingen

Na het onderzoek kan het gevoel om te plassen anders zijn dan u gewend bent. Ook kan er wat bloed in uw urine zitten. Het advies is om na het onderzoek voldoende te drinken. Drink ongeveer 500 ml meer dan u gewend bent. Door goed te drinken gaan de bijwerkingen meestal binnen een paar uur weg.

Wanneer moet u contact opnemen?

  • Als u niet meer kunt plassen.
  • Als u meer dan 3 dagen een branderig gevoel heeft bij het plassen.  
  • Als u meer dan 3 dagen bloed verliest bij het plassen.
  • Wanneer u koorts krijgt.

Wat is een blaasbiopt? verwijderen van een kleine blaastumor via kijkonderzoek

Bij een blaasbiopt nemen we via een kijkonderzoek een stukje weefsel (een biopt) weg uit uw blaas waarvan we vermoeden dat het een tumor is. Het onderzoek gebeurt met een cystoscoop: een (flexibel) buisvormig instrument met een camera waarmee de arts via de plasbuis de binnenkant van uw blaas kan bekijken. Via de cystoscoop wordt een tangetje tot in de blaas gebracht. Hiermee neemt de arts een stukje weefsel weg (biopsie).

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Het onderzoek


Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek spuiten we een verdovende gel in uw plasbuis, zodat het onderzoek soepel gaat. Hierna wordt de cystoscoop in uw blaas gebracht om het weefsel weg te nemen. lees meer

Tijdens het onderzoek

U ligt op de onderzoekstafel met uw knieën uit elkaar en de benen wat hoger gespreid. We maken het gebied rondom uw geslachtsdeel schoon. Daarna brengen we een verdovende gel in de plasbuis, zodat het onderzoek soepel gaat. Het inspuiten kan vervelend voelen.

Wegnemen van het weefsel  

De cystoscoop wordt in uw blaas gebracht. Om de binnenkant van uw blaas goed te kunnen zien, vullen we uw blaas via de cystoscoop met een wateroplossing. U kunt het gevoel krijgen dat u moet plassen. Geef het aan als u uw plas niet op kunt houden of als u pijn krijgt.

Als de blaas voldoende gevuld is, spuiten we met een dun flexibel naaldje via de cystoscoop een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof in rondom de tumor. Deze verdoving werkt al na enkele minuten. Hierna verwijderen we met een paktangetje het weefsel via de cystoscoop. Kleine bloedvaatjes die hierbij beschadigen worden daarna met hetzelfde instrument dicht gebrand. Het onderzoek en het verwijderen van het weefsel duren samen 15 tot 20 minuten. U kunt tijdens het onderzoek meekijken op een beeldscherm.


Na het onderzoek

Als u geen klachten heeft, mag u een half uur na het onderzoek naar huis. Het weggenomen weefsel wordt onderzocht in ons laboratorium. lees meer

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet