Patiëntenzorg Onderzoeken CT-scan ruggenmerg

Waarom een CT-scan van het ruggenmerg? myelografie

Met een CT-scan van het ruggenmerg proberen we aan te tonen of er in het ruggenmerg iets aan de hand is of dat er zenuwen vanuit de rug beklemd zitten.

Contact

Polikliniek Neurologie
Op werkdagen tussen 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Het onderzoek


Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meer

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.
Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.

Voor het onderzoek

Als u bloedverdunners gebruikt of een stollingsafwijking heeft, bespreekt u dit met uw behandelend arts. Eventueel spreekt deze met u af met welke medicijnen u tijdelijk moet stoppen. lees meer

Voor het onderzoek

Allergie

Laat het ons voor het onderzoek weten als u ooit een allergische reactie op contrastmiddel heeft gehad. Dan kan de radioloog, eventueel in overleg met uw behandelend arts, gepaste voorzorgsmaatregelen nemen.

Zwangerschap

In verband met de röntgenstralen is het belangrijk te weten of u zwanger bent.

Bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt of een stollingsafwijking heeft, dan moet u dit bespreken met uw behandelend arts. Eventueel spreekt deze met u af met welke medicijnen u tijdelijk moet stoppen. Spreek duidelijk af op welk moment u weer met deze medicijnen kunt beginnen.

Begeleiding

Tijdens de ruggenprik en het CT-onderzoek kan uw eventuele begeleider niet aanwezig zijn. We adviseren om ervoor te zorgen dat iemand u na het onderzoek naar huis kan rijden. U kunt last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid, daarom is het raadzaam niet zelf auto te rijden en niet met het openbaar vervoer te reizen.


Tijdens het onderzoek

Het eerste deel van het onderzoek bestaat uit de ruggenprik en het inspuiten van de contrastvloeistof in het ruggenmerg. De plaats waar we prikken, zit in het onderste gedeelte van de rug. lees meer

Tijdens het onderzoek

Het eerste deel van het onderzoek bestaat uit de ruggenprik en het inspuiten van de contrastvloeistof. De plaats waar we prikken, zit in het onderste gedeelte van de rug. We nemen een beetje ruggenmergsvocht af en spuiten dan via dezelfde naald de contrastvloeistof in het wervelkanaal. De radioloog controleert of de contrastvloeistof goed over het ruggenmergkanaal is verdeeld, daarna brengen we u naar de CT-scan. U wacht hier ongeveer tien tot dertig minuten, zodat het contrast zich goed kan vermengen met het ruggenmergsvocht. Tijdens het wachten moet u plat blijven liggen.

Met een CT-scan maken we opnamen van uw lichaam. Met behulp van röntgenstralen kunnen we dunne dwarsdoorsneden maken van het te onderzoeken lichaamsdeel. U ligt tijdens het onderzoek op uw rug op een onderzoekstafel en schuift door een ondiepe ring van 70 cm hoog en 50 cm diep. U ligt dus altijd maar voor een deel in de ondiepe ring. Het maken van de scans duurt ongeveer tien minuten. Na het onderzoek wordt u weer terug gebracht naar de verpleegafdeling.
 
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer anderhalf uur.


Na het onderzoek

Na het onderzoek krijgt u iets te drinken en mag u na een uur naar huis als u geen ernstige klachten heeft. lees meer

Na het onderzoek

Nazorg in het ziekenhuis

Na het onderzoek krijgt u iets te drinken en mag u na een uur naar huis als u geen ernstige klachten heeft.

Vervoer

De mogelijkheid bestaat dat u na het onderzoek last krijgt van hoofdpijn of misselijkheid. Daarom is het raadzaam niet zelf auto te rijden en niet per openbaar vervoer te reizen. Zorg er voor dat iemand u naar huis kan rijden.

Mogelijke risico’s

Bij iedere prik bestaan er kleine risico’s, zo ook bij de ruggenprik die we doen bij dit onderzoek. Er is een klein risico op een bloeding en op het optreden van een infectie. Dit wordt goed in de gaten gehouden op de verpleegafdeling voordat u naar huis wordt gestuurd.

Nazorg thuis

Na het onderzoek kunt u het best een paar dagen rustig aan doen. Dit betekent dat u zware inspanning moet vermijden en niet te veel moet bukken of tillen. Als u na een ruggenprik last heeft van hoofdpijn en/of misselijkheid, adviseren we u drie tot vier dagen bedrust te houden en veel te drinken. Bij toenemende pijnklachten of koorts moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Uitslag

U krijgt de uitslag van de behandelend arts tijdens de vervolgafspraak.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud
  • Medewerkers
  • Intranet