Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.
Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.
Patiëntenzorg Onderzoeken Punctie van de long met behulp van CT-scan

Over een punctie met behulp van CT-scan

We nemen met behulp van de CT-scanner een stukje weefsel of vocht uit uw lichaam (punctie) om dit nader te kunnen onderzoeken. We proberen zo de oorzaak van uw klachten te achterhalen.

Voorbereiden op het onderzoek

We adviseren u om nuchter te blijven vanaf 4 uur voor de afgesproken tijd. Indien het onderzoek in de middag plaats vindt mag u een licht ontbijt nuttigen en 4 uur nuchter zijn voor de afgesproken tijd in de middag. lees meer

Voorbereiden op het onderzoek

Advies

We adviseren u om nuchter te blijven vanaf 4 uur voor de afgesproken tijd. Indien het onderzoek in de middag plaats vindt mag u een licht ontbijt nuttigen en 4 uur nuchter zijn voor de afgesproken tijd in de middag. We raden ook aan om vlak voor de ingreep nog even naar het toilet te gaan, omdat het advies kan zijn dat u na het onderzoek 2 uur bedrust moet houden.

Bloedverdunners / medicijngebruik

Als u bloedverdunners gebruikt moet u met uw behandelend arts overleggen of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af wanneer u deze weer mag innemen. Let op: aspirine is ook een bloedverdunner.
In overleg met uw behandelend arts mag u andere medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. 

Begeleiding

Komt u samen met familie, vrienden of andere begeleiding naar de afdeling Radiologie, dan kunnen zij tijdens het onderzoek helaas niet bij u blijven vanwege de röntgenstraling.

Infuus

Tijdens het onderzoek krijgt u een waakinfuus: een kleine infuusnaald in een ader van uw arm. We kunnen dit naaldje tijdens het onderzoek gebruiken voor het geven van vocht of medicatie.

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meer

Het onderzoek

Liggend op de CT-tafel schuiven we u de CT-scan in. We bepalen met de CT-scan de plaats van de punctie, desinfecteren uw huid en verdoven de prikplaats. Vervolgens verwijderen we met een speciale naald een klein stukje weefsel of wat vocht dat we in het laboratorium verder onderzoeken. lees meer

Het onderzoek

Liggend op de CT-tafel schuiven we u de CT-scan in. We bepalen met de CT-scan de plaats van de punctie, desinfecteren uw huid en verdoven de prikplaats. Vervolgens verwijderen we met een speciale naald een klein stukje weefsel of wat vocht dat we in het laboratorium verder onderzoeken.

Het totale onderzoek duurt 30 minuten tot 1 uur. Als u nog niet bent opgenomen in het ziekenhuis, vindt het onderzoek plaats tijdens een dagopname.

Na het onderzoek

Na een punctie in uw long moet u 2 uur bedrust houden en maken we mogelijk nog een longfoto ter controle. Er kunnen complicaties optreden. lees meer

Na het onderzoek

Na een punctie in uw long moet u 2 uur bedrust houden en maken we mogelijk nog een longfoto ter controle. Dit beslist de arts na het onderzoek. Dit hangt af van hoe het onderzoek is gegaan en hoe u zich voelt.
Als u het na een longpunctie benauwd krijgt of als het inademen pijnlijk is, waarschuw dan de verpleging. We controleren uw bloeddruk, pols en het door de punctie ontstane wondje regelmatig. U mag ook een pijnstiller vragen (paracetamol). U mag na het onderzoek weer eten en drinken.

Naar huis

Als u speciaal voor dit onderzoek bent opgenomen en alles verloopt goed, dan kunt u zo spoedig mogelijk weer naar huis. We adviseren u thuis nog 2 dagen rustig aan te doen, maar bedrust is niet noodzakelijk. Als u bent gestopt met het innemen van bloedverdunnende medicijnen, kunt u in overleg met uw behandelend arts weer starten met het innemen hiervan.

Uitslag

Uw behandelend arts maakt een afspraak met u om de onderzoeksresultaten te bespreken.

Bijwerkingen/complicaties

Bij een longpunctie is er een kans op een bloeding in de longen en/of er kan er een klaplong ontstaan. Afhankelijk van de ernst en hoe het verloopt, kan het zijn dat we u hiervoor langer moeten opnemen. Mogelijk moet er nog een ingreep plaatsvinden om de bloeding te stoppen of bij een klaplong om de long weer te laten ontplooien. 

Na de ingreep kunt u wat pijn hebben. Neem contact op met de Spoedeisende Hulp (024) 361 41 87 of met uw behandelend arts als u:
  • toenemende pijn heeft
  • duizelig wordt
  • het benauwd krijgt
  • pijn heeft bij het ademhalen
  • een grote bloeduitstorting krijgt
  • zich niet goed voelt
  • koorts krijgt
Bij wens tot vliegen op korte termijn dan altijd eerst overleg met de behandelend arts.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:

Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780

Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

  • Medewerkers
  • Intranet