Tijdens het onderzoek

Radioactieve stof

De radioactieve stof die we gebruiken, is technetium-99m of jodium-123. Vanwege de minimale hoeveelheid levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid.

Het onderzoek

De Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) haalt u op en geeft u uitleg over het onderzoek. We dienen de radioactieve stof via het bloedvat toe en nemen meestal ook meteen een buisje bloed af. Afhankelijk van de toegediende stof heeft de schildklier 20 minuten of 3 uur nodig om de stof op te nemen. In deze wachttijd mag u gewoon eten en drinken. Daarna maken we verschillende foto’s van de schildklier. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed en komt u met uw hoofd achterover te liggen. Het is belangrijk dat u goed stilligt en dat u niet praat tijdens het onderzoek. De camera komt vlak boven uw gezicht tot stilstand, om de minimale straling van de radioactieve stof goed op te vangen. Het maken van de foto’s neemt ongeveer een uur in beslag.

De totale duur van het onderzoek is ongeveer 75 minuten of 4 uur, afhankelijk van de gebruikte radioactieve stof.

Patiëntenzorg Onderzoeken Diagnostische schildklierscan

Waarom een nucleair onderzoek?

Tijdens een nucleair onderzoek maken we scans, om meer informatie te krijgen over de vorm, grootte en functie van uw schildklier.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld zwangerschap en borstvoeding, het stoppen met bepaalde voeding, en in de 3 maanden vóór dit onderzoek geen bepaald röntgenonderzoek hebben gehad. lees meer

Voor het onderzoek

Zwangerschap en borstvoeding

  • Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling.
  • Wanneer u borstvoeding geeft, moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde om te bespreken welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Voorbereiding op het onderzoek

  • In de 3 maanden voorafgaand aan dit onderzoek mag u geen röntgenonderzoek hebben gehad waarbij jodiumhoudend contrastmiddel is toegediend. Dit kan zijn een CT-scan of een hartcatheterisatie.
  • Het is belangrijk dat u geen supplementen of producten heeft gebruikt die grote hoeveelheden jodium bevatten (zoals vitamine met kelp, jodide of jodium) of medicijnen met de naam amiodarone of cordarone.
  • Gebruik voorafgaand aan dit onderzoek niet meer dan 2 keer per week vis, kelp, sushi of zeewier.
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.
  • Kies voor kleding waarin u zich makkelijk kunt bewegen (u hoeft uw kleding normaal gesproken niet uit te trekken).
  • U mag tijdens het onderzoek geen sieraden of piercings in het halsgebied dragen. 

Medicijnen

We bellen u om een afspraak met u in te plannen. Tijdens dit gesprek bespreken we met welke medicijnen u tijdelijk moet stoppen om te zorgen dat uw schildklier de maximale hoeveelheid radioactieve stof opneemt. 
 

Begeleiding

De radioactieve stof die we aan patiënten toedienen, zendt straling uit. We verzoeken u daarom geen kinderen en/of zwangere vrouwen als begeleiding mee te nemen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde (ook niet als ze alleen in de wachtkamer verblijven).
 

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. U kunt dit doen door contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.


Tijdens het onderzoek

We dienen de radioactieve stof via het bloedvat toe en nemen meestal ook een buisje bloed af. Afhankelijk van de toegediende stof heeft de schildklier 20 minuten of 3 uur nodig om de stof op te nemen. lees meer

Na het onderzoek

Als u de rest van de dag wat extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. Indien nodig kunt u dezelfde of de volgende dag weer starten met uw schildkliermedicijnen. lees meer

Na het onderzoek

Als u de rest van de dag wat extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. Indien nodig kunt u dezelfde of de volgende dag weer starten met uw schildkliermedicijnen. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud
  • Medewerkers
  • Intranet