Waarom een dorstproef?

Om te bepalen of u diabetes insipidus heeft, doen we een dorstproef. Voor deze proef wordt u opgenomen in het ziekenhuis. lees meer

Waarom een dorstproef?

Om te bepalen of u diabetes insipidus heeft, doen we een dorstproef. Voor deze proef wordt u opgenomen in het ziekenhuis.

Klachten

Heeft u overmatige dorst en drinkt en/of plast u veel? Deze klachten kunnen vele oorzaken hebben. Een van de mogelijke oorzaken is een stoornis van het antidiuretisch hormoon (ADH). Dit ADH wordt aangemaakt in uw hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. ADH werkt in uw nieren en zorgt ervoor dat uw lichaam voldoende water vasthoudt.

Contact

Verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatische Ziekten

(024) 361 70 88

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Uw behandelend arts bespreekt van tevoren met u welke medicijnen u eventueel moet stoppen voor de dorstproef.

Tijdens het onderzoek

De dorstproef duurt maximaal 36 uur. Tijdens deze periode ligt u in het ziekenhuis. lees meer

Tijdens het onderzoek

De dorstproef duurt maximaal 36 uur. Tijdens deze periode ligt u in het ziekenhuis. U mag niet drinken en alleen vast voedsel eten. Elke 6 uur nemen we bloed en urine bij u af.

Dag van de proef

Voor de proef wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U wordt meestal ’s middags opgenomen. De starttijd van de proef is in principe 0.00 uur. U mag dan maximaal 36 uur niet drinken en alleen vast voedsel eten (zie voedingsregels). Tijdens de proef wordt uw urine continu gemeten. Om uw urine te kunnen meten, plast u op een po of in een urinaal. Een verpleegkundige neemt elke zes uur bloed en urine af en meet uw gewicht. Tijdens de proef mag u de afdeling niet verlaten, omdat u onwel kunt worden door het dorstgevoel.

Duur van de proef

De dorstproef duurt maximaal 36 uur. Soms besluiten we om de proef al eerder te stoppen. Bijvoorbeeld als u te veel gewicht verliest of als het bloedonderzoek laat zien dat u te veel water verliest. Dit gebeurt altijd in overleg met de endocrinoloog.

Het kan voorkomen dat na deze 36 uur, de proef wordt verlengd met 125 minuten. U krijgt dan het middel desmopressine toegediend via een onderhuidse injectie of via het infuus. Desmopressine werkt hetzelfde als het natuurlijke ADH. Ook na toediening van dit middel houden we de hoeveelheid urine bij en nemen we bloed af om te meten hoe uw lichaam reageert op desmopressine. U mag in deze extra tijd wel weer drinken; maximaal een halve liter water.

Bijwerkingen

Doordat u 36 uur niet mag drinken, kunt u een hevig dorstgevoel krijgen.

Voedingsregels tijdens de proef

Niet toegestaan:

 • Alle dranken
 • Soep en bouillon
 • Fruit en fruitcocktail
 • Tomaten
 • Vla, pap, pudding en vruchtenmoes

Beperkt toegestaan:

 • Rauwkost, 1x per dag
 • Jam, 5 cupjes per dag

Toegestaan

 • Slokje water om medicatie in te nemen
 • Vast voedsel
 • Jus over de aardappelen
 • Saus over de groente
 • Kauwgom

Na het onderzoek

Na de dorstproef mag u weer normaal eten en drinken. De uitslagen bespreekt u met uw arts tijdens een controlebezoek op de polikliniek. De resultaten zijn na 3 tot 4 weken bekend. lees meer

Na het onderzoek

Na de proef

Na afloop van de dorstproef mag u weer normaal eten en drinken. Dit krijgt u aangeboden op de afdeling. Afhankelijk van het tijdstip waarop de proef eindigt, mag u direct daarna met ontslag. U kunt zelf met de auto of met het openbaar vervoer naar huis.

Uitslag

Uw behandelend arts bespreekt de uitslagen van de dorstproef met u tijdens uw controlebezoek op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak thuisgestuurd. Houdt u rekening met een wachttijd van 3 tot 4 weken oor de uitslagen van de proef bij uw behandelend arts bekend zijn.
 

Meer informatie


Naar uw afspraak op de verpleegafdeling

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 4
Route: 689

bekijk route

Naar uw afspraak op de verpleegafdeling

Bezoekadres

Verpleegafdeling A4 Oost
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 4 en volg route 689 (Verpleegafdeling A4 Oost)

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiƫnten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer

Verpleeg­afdeling Interne Geneeskunde en Reumatologie

Bij sommige behandelingen is het nodig dat we u opnemen op onze verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatologie. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet