Patientenzorg Verpleegafdelingen Verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatische Ziekten

Over de verpleegafdeling

Bij sommige behandelingen is het nodig dat we u opnemen op onze verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatologie.

lees meer

Over de verpleegafdeling

Bij sommige behandelingen is het nodig dat we u opnemen op onze verpleegafdeling. Patiënten van de afdeling Interne Geneeskunde verblijven dan op een verpleegafdeling waar ook patiënten van Reumatologie worden opgenomen.

Op de Verpleegafdeling Interne Geneeskunde (EOV) werken artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers nauw samen om u de best mogelijke zorg te geven. 

Artsenvisite

De afdelingsarts (internist in opleiding) is samen met de supervisor (internist) primair verantwoordelijk voor het medisch beleid. Hij bekijkt dagelijks hoe uw ziekte zich ontwikkelt en informeert u over eventuele nieuwe bevindingen en het behandelplan. Ook komt elke week een van de professoren langs voor 'grote visite'. Hij spreekt dan uw ziektegeschiedenis, bevindingen en behandelplan door met de afdelingsarts en zijn/haar supervisor. Hierover informeert hij u.

Bedden

De afdeling heeft 25 verpleegplaatsen, verdeeld over één-, twee-, drie- en vierpersoonskamers. We hebben geen aparte kamers voor mannen en vrouwen. Hebt u bezwaar tegen gemengd verplegen? Laat ons het dan weten, dan proberen we dit in de planning en organisatie mee te nemen.

We gaan verhuizen

Vanaf maandag 4 juli heten wij u welkom in gebouw A. lees meer

Contact

Verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatische Ziekten

(024) 361 70 88

Maatregelen coronavirus

Er gelden nog een beperkt aantal coronamaatregelen in het Radboudumc. Zo blijft het voor iedereen vanaf 9 jaar verplicht om een mondkapje te dragen. Ook vragen we u om een zelftest te doen voor u naar het ziekenhuis komt en alleen te komen als dat volgens de coronavragenlijst veilig is. lees meer


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Verpleegafdeling Interne Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 495 (Verpleegafdeling Interne Geneeskunde)

Uw opname bij het Radboudumc

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.

lees meer

Met wie krijgt u te maken?

Als patiënt van het Radboudumc krijgt u met veel verschillende medewerkers te maken. Hier leest u wat hun functies zijn en waarvoor u bij deze medewerkers terecht kunt.

lees meer

Op de afdeling


Dagindeling

Hoewel de dag voor iedere patiënt anders verloopt, zijn er toch vaste momenten. Onderzoeken en behandelingen kunnen de hele dag plaatsvinden.

lees meer

Dagindeling

Hoewel de dag voor iedere patiënt anders verloopt, zijn er toch vaste momenten:

 

8.00 uur                        De verpleegkundige start met controles, overlegt met u over eventuele hulp bij de lichamelijke verzorging en neemt de dagplanning door.
10.00-12.00 uur     De artsenvisites vinden plaats.
13.30-14.15 uur         Rustmoment voor de patiënten en overlegmoment voor de verpleegkundigen.
14.30 uur                     Verpleegkundigen starten met de middagronde voor verzorging en behandeling
20.00 uur  Na het bezoekuur starten de verpleegkundigen met de avondronde voor verzorging en behandeling
22.30 uur  Laatste ronde voor de nacht

 

Onderzoeken en behandelingen kunnen de hele dag plaatsvinden. Ook zijn er 24 uur per dag verpleegkundigen op de afdeling die u verzorging/behandeling kunnen bieden en uw vragen beantwoorden.


Contactpersoon

Het is gebruikelijk dat iemand namens u als contactpersoon optreedt.

lees meer

Contactpersoon

Het is gebruikelijk dat iemand namens u als contactpersoon optreedt. Uw contactpersoon kan telefonisch of mondeling contact opnemen met de verpleegkundige die verantwoordelijk is voor uw zorg. Andere familieleden die contact opnemen verwijzen we door naar deze contactpersoon.
 

Bezoektijden

Van 9.30 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 21.00 uur is uw bezoek van harte welkom.

lees meer

Bezoektijden

Van 9.30 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 21.00 uur is uw bezoek van harte welkom. Buiten de bezoektijden proberen wij zoveel mogelijk alle patiënten op de afdeling zoveel mogelijk rust te geven. Voor uzelf is het prettig als u uw contactpersoon vraagt om het bezoek te coördineren en zoveel mogelijk te spreiden.

Als u het prettig vindt als uw bezoek u helpt met bijvoorbeeld eten, verzorging of begeleiding bij een onderzoek. Dan kan dat. Vraag uw verpleegkundige naar de mogelijkheden. Onderzoek, artsenvisite, behandeling en verzorging gaan door, ook tijdens bezoekuren. Wanneer medische of verpleegkundige handelingen verricht worden, verzoeken wij het bezoek de kamer even te verlaten. U kunt, in overleg met de verantwoordelijke verpleegkundige, de afdeling verlaten, zij kent uw dagprogramma.

Voor bezoekende kinderen kan de ziekenhuis omgeving niet 100% veilig zijn. Het is dus de verantwoordelijkheid van de ouders om op de kinderen te letten. Ons advies is om in ieder geval baby’s en kinderen met een ernstige aandoening van hart, longen of afweersysteem vanwege hun kwetsbaarheid niet mee te nemen onze afdeling.
 

Gasten – eet u mee?

Bent u op bezoek bij een patiënt en wilt u mee-eten? Dat kan op alle verpleegafdelingen. Geeft u dit dan aan bij de voedingsassistent. Wilt u ’s avonds mee-eten? Geef dit dan uiterlijk 16.30 uur aan bij de voedingsassistent. Tussen 17.00– 18.00 uur wordt de maaltijd –samen met de patiëntenmaaltijd- geserveerd. U kunt uw gerechten afrekenen bij de voedingsassistent. U kunt alleen met PIN betalen.
 
Prijslijst voor bezoekers:
 
Ontbijt € 2,50
Lunch (soep, salade en broodje)         € 4,50
Warme maaltijd € 5,50
Warme maaltijd en dessert € 6,50
Salade € 2,00
Dessert € 2,00
 

Bloemen

Het is niet toegestaan om planten in potgrond mee te nemen naar de afdeling. De kans op een infectie wordt door bacteriën in potgrond vergroot. Om de kans op bacteriën in bloemwater te verkleinen is het alleen toegestaan om gebruik te maken van wegwerp vazen van karton. Deze zijn te koop in het ziekenhuis.

FoodforCare Eten en drinken

Het voedingsconcept van het Radboudumc heet FoodforCare. Hierbij biedt uw voedingsassistent u 7 keer per dag meerdere gerechten aan.

lees meer

Persoonlijke eigen­dommen

Op uw kamer beschikt u over een kledingkast en een nachtkastje waar u uw persoonlijke eigendommen kunt bewaren.

lees meer

Persoonlijke eigen­dommen

Op uw kamer beschikt u over een kledingkast en een nachtkastje waar u uw persoonlijke eigendommen kunt bewaren. Bij opname kunt u het beste de volgende zaken meenemen:

Papieren

 • Legitimatiebewijs
 • Zorgverzekeringsbewijs
 • Afsprakenkaart
 • Medicatie-overzicht

Overig

 • Nachtkleding
 • Extra ondergoed
 • Kamerjas
 • Pantoffels/(bad)slippers
 • Toiletartikelen (handdoeken en washandjes krijgt u op de afdeling)
 • Thuismedicatie (indien van toepassing)

Voorzieningen op de afdeling

 • Op onze verpleegafdeling zijn we in het verleden geconfronteerd met de aanwezigheid van fruitvliegjes. Daarom wordt u verzocht om uw fruit te bewaren in een afgesloten bakje of in de koelkast.

  lees meer


  Maatregelen bloemen en fruit


  Op onze verpleegafdeling zijn we in het verleden geconfronteerd met de aanwezigheid van fruitvliegjes. U zult begrijpen dat dit niet wenselijk en acceptabel is vanuit het oogpunt van hygiëne. Daarom zullen wij u vragen meegebracht fruit te bewaren in een afgesloten bakje op uw nachtkastje of in de koelkast op uw kamer.

  Wij vragen uw medewerking en begrip voor deze maatregelen. Voor vragen kunt u altijd terecht bij de medewerker van de afdeling.

 • Koelkast

  Elke patiëntenkamer heeft een kleine koelkast. Hierin kunt u levensmiddelen en drankjes voor maximaal 24 uur bewaren. Zet op de producten uw naam en de datum waarop u het in de koelkast zet. Etenswaren die langer dan één dag staan, worden om hygiënische redenen verwijderd. Dit vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Wilt u bij ontslag uw producten uit de koelkast halen?

 • Waardevolle spullen

  Het ziekenhuis is voor iedereen toegankelijk. Neem dan ook zo min mogelijk geld, dure kleding of andere kostbaarheden mee naar het ziekenhuis. U bent zelf verantwoordelijk voor de door u meegenomen spullen. Ook laptops en dure mobiele telefoons neemt u mee op eigen verantwoordelijkheid.

Medicatie

De verpleegkundige geeft u uw medicatie zoveel mogelijk tijdens de medicatierondes. Deze rondes zijn vóór de maaltijden en vóór de nacht.

lees meer

Medicatie

De verpleegkundige geeft u uw medicatie zoveel mogelijk tijdens de medicatierondes. Deze rondes zijn vóór de maaltijden en vóór de nacht. Tijdens de medicatierondes draagt de verpleegkundige een geel hesje met het opschrift ‘Medicijnronde, niet storen!’. De verpleegkundige scant uw identificatiearmbandje en vraagt naar uw naam en geboortedatum. Zo weet de verpleegkundige zeker van dat hij of zij de medicatie aan de juiste patiënt geeft.
 

Isolatie­verpleging

Op de verpleegafdeling EOV zijn de 25 bedden verdeeld over een-, twee-, drie-, of vierpersoonskamers. Soms is het nodig dat u of een andere patiënt een eenpersoonskamer krijgt. Bijvoorbeeld wegens isolatieverpleging, ernstige ziekte of verwardheid.

lees meer

Isolatie­verpleging

Op de verpleegafdeling EOV zijn de 25 bedden verdeeld over een-, twee-, drie-, of vierpersoonskamers. Soms is het nodig dat u of een andere patiënt een eenpersoonskamer krijgt. Bijvoorbeeld wegens isolatieverpleging, ernstige ziekte of verwardheid. Daardoor kan het gebeuren dat u of één van uw zaalgenoten verhuisd moet worden naar een andere kamer. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Er zijn geen aparte kamers voor mannen of vrouwen. Heeft u bezwaar tegen gemengd verplegen? Vertel het ons, we proberen daar dan rekening mee te houden in de planning.
 

Handhygiëne

Hygiënisch werken en het voorkomen van infecties zijn van groot belang in het ziekenhuis. Daarom staat er een flesje handalcohol op uw nachtkastje.

lees meer

Handhygiëne

Hygiënisch werken en het voorkomen van infecties zijn van groot belang in het ziekenhuis. Daarom staat er een flesje handalcohol op uw nachtkastje. Dit kunt u gebruiken om uw handen te ontsmetten, voor en na contact met anderen. Op uw nachtkastje ligt ook een kaart met uitleg over handhygiëne.
 

Verlof

Als het medisch verantwoord is, mag u de afdeling verlaten. Meld dit dan wel bij de verpleegkundige die voor u zorgt.

lees meer

Verlof

Als het medisch verantwoord is, mag u de afdeling verlaten. Meld dit dan wel bij de verpleegkundige die voor u zorgt. U kunt met de afdelingsarts overleggen of het voor u medisch verantwoord is om met verlof te gaan. Weekendverlof geldt in principe van vrijdagavond 17.00 uur tot en met zondagavond 20.00 uur. 

Ontslag

Tijdens uw opname zullen de verpleegkundige en behandelend arts met U de ontslagdatum bespreken en beoordelen wanneer u weer naar huis kunt. Om u zich hier op voor te bereiden, hebben we voor u een hulpmiddel ontwikkeld.

lees meer

Ontslag

Tijdens uw opname zullen de verpleegkundige en behandelend arts met U de ontslagdatum bespreken en beoordelen wanneer u weer naar huis kunt. Om u zich hier op voor te bereiden, hebben we voor u een hulpmiddel ontwikkeld.

Weer naar huis. Wat wil ik nog weten?

Over medicijnen en verbandmiddelen
 • Weet  ik welke medicijnen ik moet gebruiken?
 • Heb ik vragen over mijn medicijnen, bijvoorbeeld over bijwerkingen?
 • Wil ik mijn medicijnen in een medicijnrol?
 • Heb ik verbandmiddelen nodig? Heb ik daar een recept voor nodig?
 • Hoe verzorg ik mijn wonden? Heb ik hier hulp bij nodig?
 • Waar haal ik mijn medicijnen en verbandmiddelen op?

Over mijn voeding
 • Mag ik alles eten en drinken?
 • moet ik rekening houden met bijvoorbeeld vochtbeperking of bijvoeding?
 • Heb ik sondevoeding nodig?

Over het oppakken van mijn activiteiten
 • Mag ik sporten?
 • Mag ik autorijden?
 • Heb ik thuis fysiotherapie nodig?
 • Heb ik hulpmiddelen of aanpassingen nodig?
 • Moet ik mijn leefstijl aanpassen vanwege mijn diabetes?

Over de gevolgen van mijn behandeling of operatie
 • Heb ik straks nog last? Bijvoorbeeld van pijn, vermoeidheid, vermindere stoelgang, veranderende seksualiteit?
 • Ben ik besmettelijk voor mijn omgeving?
 • Zitten er nog stoffen van de chemotherapie in mijn bloed, zweet of urine?

Over vervolgafspraken
 • Heb ik nog een afspraak op de polikliniek?
 • Krijg ik vervolgonderzoeken? Hoe bereid ik me daar op voor?
 • Heb ik een afspraak nodig bij de trombosedienst?
 • Weet ik in welke situaties ik contact moet opnemen?
 • Wie kan ik bellen bij problemen?
 
Over hulp of opvang na ontslag
 • Word ik door iemand opgehaald?
 • Is er iemand die mij thuis opvang?
 • Heb ik straks (extra) hulp nodig? Bijvoorbeeld bij koken, aan- en uitkleden of in en uit bed gaan?
 • Heb ik thuiszorg? Wanneer start die?


 
 • Medewerkers
 • Intranet