Echogeleide injectie

In sommige situaties krijgt u tijdens het echo-onderzoek een injectie (prik) in uw schouder(s), arm(en), heup(en) of been(/benen). In deze injectie zit een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmer (corticosteroïd). Houd in dat geval rekening met:

 • niet (auto)rijden. We adviseren om de eerste 4 uur na de injectie geen gemotoriseerd voertuig te besturen. Zorg vóór het onderzoek dat u vervoer terug naar huis heeft als dit nodig is.  
 • diabetes: als u diabetes heeft en insuline gebruikt, kan de ontstekingsremmer (corticosteroïd) een verhoogde waarde van uw bloedsuiker (glucose) geven. Ook is het belangrijk om uw bloedsuiker minstens een week na injectie extra te controleren en insuline bij te spuiten als het nodig is. Neem bij twijfel contact op met de arts die u behandelt voor uw diabetes.
 • andere aandoeningen. Als u stollingsproblemen, allergieën, Addison’s crisis of andere aandoeningen heeft, mag u de injectie misschien niet ontvangen. Uw hoofdbehandelaar bespreekt dit vóór het onderzoek met u.
Patiëntenzorg Onderzoeken Echografie op Radiologie

Waarom een echografie?

Het doel van dit onderzoek is om met behulp van echografie beeldvorming te krijgen van uw organen.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Om een goed resultaat te krijgen, moet u een voorbereiding volgen bij een echo van de buik of prostaat. Bij elke echografie mag u maximaal één begeleider meenemen.

lees meer

Voor het onderzoek

Aandachtspunten

 • Begeleider. Komt u samen met familie of ander gezelschap naar de afdeling Radiologie, dan kan er tijdens het echo-onderzoek eventueel één begeleider bij u blijven.
 • Kleding. We adviseren u om kleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
 • Voorbereiding. Bij een echo van organen in de buik of van uw prostaat is het belangrijk dat u zicht voorbereidt op de echo. Dit is nodig om een goed beeld van uw organen te krijgen.  

Wanneer moet u uw onderzoek voorbereiden?

 • Bereid u goed voor op het onderzoek bij een echo van:
  • de lever, galblaas, galwegen, alvleesklier, aorta, nieren, blaas, baarmoeder, eierstokken, prostaat, darmen, buik algemeen, buikpijn zonder duidelijke oorzaak.
 • Geen voorbereiding nodig bij een echo van:
  • de schedel, hoofd, hals of schildklier
  • de borsten, thorax en borstkas
  • de armen, benen, gewrichten, spieren en onderhuid
  • het scrotum, de balzak en liezen

Voorbereiding: lege maag en volle blaas

Een echo van de organen in de buik of de prostaat is het best te beoordelen als u een lege maag heeft en een volle blaas.

 • Niet eten. We vragen u om 4 uur voor het onderzoek niets meer te eten.
 • Drinken. U kunt zelf het best inschatten hoeveel en hoelang u van tevoren moet drinken voor een volle blaas. Als richtlijn kunt u een uur van te voren 0,5 tot 1 liter helder vocht drinken zoals water, thee of limonade. Drink géén koolzuurhoudende dranken, koffie of melk.
 • Medicijnen. Het innemen van medicijnen is toegestaan.

Is het een probleem om 4 uur van te voren niet meer te eten? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie echoteam.radng@radboudumc.nl. Als het onderzoek bij een baby uitgevoerd moet worden, probeer dan in overleg met de afsprakenbalie het onderzoek zo te plannen dat het vlak vóór een voeding plaatsvindt.


Tijdens het onderzoek

De radioloog, radioloog-in-opleiding of de radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. We brengen echogel aan op uw huid en de radioloog of laborant zal de echokop over uw huid heen en weer bewegen.

lees meer

Tijdens het onderzoek

De radioloog, radioloog-in-opleiding of de radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. We brengen echogel aan op uw huid en de radioloog of laborant zal de echokop over uw huid heen en weer bewegen. De kwaliteit van een echo-onderzoek wordt beter als u de voorbereiding goed heeft gevold. 

Echografie

Echografie is een onderzoek waarbij beeld wordt gevormd door geluidsgolven. De echokop (transducer) zendt geluidsgolven uit, die worden gereflecteerd door verschillende weefsels. Deze reflecties worden opgevangen door de echokop en het echo-apparaat vormt hieruit een echobeeld. De echokop wordt op de huid geplaatst in de regio van het te onderzoeken orgaan. Omdat lucht voor storingen kan zorgen, wordt er gel op de huid gedaan. Op deze manier zit er geen lucht tussen de echokop en de huid en bovendien glijdt de echokop gemakkelijker over uw huid.
De laborant of radioloog in opleiding voert het onderzoek uit. Hij of zij slaat afbeeldingen op. Deze beelden bespreekt hij of zij na afloop met de radioloog, om te bekijken of het onderzoek volledig is.

Het onderzoek duurt in totaal gemiddeld 20 minuten.

Uw behandelend arts maakt een afspraak met u om de uitslag te bespreken.

Echogeleide injectie

In sommige situaties krijgt u tijdens het echo-onderzoek een injectie (prik) in uw schouder(s), arm(en), heup(en) of been(/benen). Er zijn dan een aantal zaken waar u op moet letten. 

lees meer

Meer informatie

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Dit wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt onder ‘Uitslagen’ (in de desktopversie onder het tabblad ‘Mijn Dossier’). Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:

Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780

Onderzoek Echografie bij kinderen

Het doel van dit onderzoek is om met behulp van echografie beelden te krijgen van de organen van uw kind.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd? neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt het onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet door kan gaan. lees meer

Afspraak maken of verhinderd? neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. Wilt u zorgen dat u op tijd aanwezig bent? Anders kan het onderzoek niet doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Bel dan met de afdeling Radiologie:

T (024) 361 45 25 (tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur)

We maken als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Onderzoek aangevraagd via specialist

U ontvangt van ons een uitnodiging voor een afspraak.

 • Als het onderzoek of de behandeling binnen 15 weken plaats moet vinden, ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
 • Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek.

Onderzoek aangevraagd via huisarts

Als uw huisarts het onderzoek voor u heeft aangevraagd, kunt u ons bellen voor het maken van een afspraak. 


 

 • Medewerkers
 • Intranet